ΑΠΟΨΕΙΣ

Πάρε κι εσύ μια θέση ΤΕΙ. Μπορείς

«​Δυστυχώς…», μου απάντησε χθες, με συμπυκνωμένη την απόλυτη ειλικρίνειά του, πανεπιστημιακός φίλα προσκείμενος στον Νίκο Φίλη και στη Σία Αναγνωστοπούλου, όταν τον ρώτησα εάν διάβασε τους λόγους που επικαλείται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να δικαιολογήσει την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Ορίστηκαν 69.985 θέσεις, 1.655 περισσότερες (2,42% το ποσοστό) σε σχέση με πέρυσι. Κατά δήλωσή της, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έλαβε υπόψη α) τον αριθμό των εισακτέων κατά το σχολικό έτος 2015-2016, β) τα αιτήματα των τμημάτων κάθε ιδρύματος για τον βέλτιστο αριθμό θέσεων ανά τμήμα, γ) τα καταγεγραμμένα από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου προβλήματα ανά τμήμα και δ) στοιχεία σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των ιδρυμάτων. Ωστόσο, η πραγματικότητα στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι τελείως διαφορετική και ουδόλως δικαιολογεί την αύξηση του αριθμού. Και αυτό διότι, σε σχέση με τις ανωτέρω παραμέτρους:

α – β) Κάθε χρόνο τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ζητούν λιγότερες θέσεις σε σχέση με αυτές που είχαν πάρει την προηγούμενη χρονιά, σε μια προσπάθεια να φρενάρουν τη λαϊκίστικη χουβαρντοσύνη των υπουργών.

γ) Τα προβλήματα ανά Τμήμα είναι μεγάλα και συσσωρευμένα.

δ) Τα στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις των ιδρυμάτων δείχνουν ότι για το 2016 το κονδύλι για ΑΕΙ/ΤΕΙ έχει μειωθεί κατά 7,5%, ενώ οι τακτικοί προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων θα είναι μειωμένοι κατά 22%. Η σωρευτική μείωση της χρηματοδότησης την τελευταία πενταετία φθάνει το 60%.

Ακόμη πιο κραυγαλέο είναι ότι η αύξηση θέσεων πηγαίνει στα ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, οι εισακτέοι στα ΤΕΙ θα αυξηθούν κατά 2.000 άτομα, ενώ στα πανεπιστήμια θα μειωθούν κατά 345 άτομα. Οι θέσεις στα ΤΕΙ αυξάνονται σε γενικές γραμμές ισότιμα, την ίδια στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι κάποια τμήματα μένουν στα αζήτητα. Σε έκθεσή τους στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου, ο Κώστας Γαβρόγλου (πανεπιστημιακός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής) και ο Σπύρος Γεωργάτος (πανεπιστημιακός, στενός συνεργάτης του αναπλ. υπουργού Ερευνας Κώστα Φωτάκη) αναφέρουν ότι υπάρχουν τμήματα ΤΕΙ που δεν αντέχουν σε κανένα είδος αξιολόγησης και προτείνουν «σε βραχυμεσοπρόθεσμη βάση, προβλήματα, όπως π.χ. η λειτουργία ΤΕΙ που προσελκύουν ελάχιστους φοιτητές, να αντιμετωπισθούν με πρόγραμμα λελογισμένων συγχωνεύσεων». Και ερωτώ: Ποιο παιδί, λέτε, θα πάει να σπουδάσει στα απαξιωμένα ΤΕΙ; Μιας εύπορης οικογένειας ή μήπως ένα παιδί του… λαού, για τον οποίο τόσο κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η απόφαση των Φίλη-Αναγνωστοπούλου για την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΤΕΙ υπαγορεύτηκε από τον λαϊκισμό, ως τέτοια εγγράφεται στο πολιτικό βιογραφικό τους και συνιστά ευθεία προσπάθεια υποβάθμισης της νοημοσύνης όσων σοβαρών επιθυμούν το καλό της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.