ΑΠΟΨΕΙΣ

Προ ημερησίας «σκιές»

Σχεδόν οκτώ ώρες διήρκεσε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη. Οκτώ ώρες που μάλλον περισσότερες σκιές δημιούργησαν παρά φως στο κρίσιμο αυτό θέμα έριξαν. Οχι μόνο για τα επιμέρους ζητήματα που οι αντιπαρατιθέμενοι αρχηγοί επιχείρησαν να αναδείξουν. Αλλά και για μια σειρά πτυχές που πέρασαν μάλλον απαρατήρητες, εν μέσω εντάσεων και φυσιολογικής κούρασης του ακροατηρίου.

Επί της διαδικασίας – που αναδεικνύεται, πλέον, και ως μείζονος πολιτικής σημασίας θέμα: με την ανοχή του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, αλλά και του εκ των αντιπροέδρων Αναστ. Κουράκη, που διηύθυνε μεγάλο μέρος της συζήτησης, η διαδικασία, που έπρεπε να έχει διάρκεια κάτι λιγότερο από πέντε ώρες, διήρκεσε σχεδόν οκτώ. Απαντες υπερέβησαν τον προβλεπόμενο από τον Κανονισμό της Βουλής χρόνο ομιλίας, απαξιώνοντας περαιτέρω την ήδη τρωθείσα αξιοπιστία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Κανένα μικρόφωνο και για ουδένα ομιλητή έκλεισε, προκειμένου να σταματήσει η υπέρβαση των κανόνων.

Επί της ουσίας: κατ’ αρχήν, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι αν και η συζήτηση αφορούσε κυρίως ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, μόνο ένας πολιτικός αρχηγός, ο κ. Στ. Θεοδωράκης, αναφέρθηκε στην αποφυλάκιση του Ρουπακιά, ως γεγονός ενδεικτικό της υφιστάμενης κατάστασης στον συγκεκριμένο χώρο.

Πέραν τούτων και επί του περιεχομένου των όσων ελέχθησαν, αξιοσημείωτες είναι μεταξύ άλλων δύο αναφορές του πρωθυπουργού: στην πρώτη περίπτωση ο κ. Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται να γνωρίζει στοιχεία υπόθεσης φορολογικού ενδιαφέροντος, τα οποία θα έπρεπε να γνωρίζουν μόνο τα μέλη της Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής. «Τα στοιχεία βρίσκονται στη Βουλή. Είναι σε γνώση των μελών της Επιτροπής Πόθεν Εσχες», είπε χαρακτηριστικά. Είναι δόκιμο να διαρρέονται πληροφορίες για υποθέσεις από την εν λόγω επιτροπή, ενώ δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση;

Σε άλλο σημείο, απαριθμώντας 13 περιπτώσεις παρεμβάσεων των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρθηκε και σε νόμους μέσω των οποίων «ανεστάλησαν όλες οι ποινικές διώξεις» αξιωματούχων του Δημοσίου για διάφορες υποθέσεις. Μα, μόλις προ μηνός, η σημερινή κυβέρνηση επιδίωξε να «περάσει» διάταξη μέσω της οποίας παύονταν «οριστικά ποινικές διώξεις» σε βάρος αιρετών εκπροσώπων της Τ.Α. για κάποιες υποθέσεις (νόμος για το Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης). Τότε, η διάταξη αποσύρθηκε, ύστερα από έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ωστόσο η πολιτική πρόθεση ήταν εμφανής, και ουσιαστικά δεν φαίνεται να διέφερε από όσα μόλις προχθές κατήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Από αυτά και πολλά άλλα (υβρεολόγιο, τοποθετήσεις μισαλλοδοξίας – όλα χωρίς επιπτώσεις για τους πρωταγωνιστές), ποιο μπορεί να είναι το συμπέρασμα αναφορικά με την ποιότητα του δημόσιου πολιτικού διαλόγου εντός του Ναού της Δημοκρατίας;