ΑΠΟΨΕΙΣ

Φώφη Γεννηματά: Σπαγκάτο

maskes--2

Δ​​εν του φαίνεται. Δεν φαίνεται, αλλά απόψε ιδρύεται ένα νέο κόμμα που μπορεί να μην είναι ακριβώς νέο, αλλά είναι κάτι ωριμότερο από άθροισμα προσδοκιών. Είναι ένα κόμμα που, αν και αγέννητο, το μετρούν δύο μήνες τώρα οι δημοσκοπήσεις λίγο ή πολύ κάτω από το 10%.

Η γέννηση αυτού του κόμματος δεν γίνεται αντιληπτή ως γέννηση ούτε καν από τους μαιευτήρες του. Κουρασμένοι και αλληλο-μωλωπισμένοι από την αναζήτηση των διαδικασιών, οι συνιστώντες οργανισμοί μοιάζουν να περιμένουν το ιδρυτικό τους συνέδριο περισσότερο σαν οχληρή εκκρεμότητα παρά σαν ευκαιρία. Αισθάνεται μήπως κανείς ηλεκτρισμένος από το εκλογικό ρεύμα των διακοσίων δέκα χιλιάδων πολιτών που είχαν φτάσει τον Νοέμβριο μέχρι τις κάλπες;

Η νικήτρια μάλλον όχι. Αν ακούσει κανείς τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, αποκομίζει την εντύπωση ότι έχουν σπαταληθεί όλη η ενέργεια και όλο το πολιτικό τους κεφάλαιο στη διαδικασία.

Σχεδόν μισός χρόνος αφιερώθηκε για να συμφωνηθεί ένα σύστημα ανάδειξης των οργάνων. Τελικώς προτιμήθηκε ως ασφαλέστερο το σύστημα του διορισμού, με διανομή εδρών στην Κεντρική Επιτροπή όχι μόνο ανά συνιστώσα, αλλά και ανά υποψήφιο αρχηγό – τόσους εσύ, τόσους εγώ.

«Και πώς αλλιώς δηλαδή θα μπορούσε να είχε γίνει; Αν πηγαίναμε σε εκλογή, θα βγάζαμε πάλι 80-90% ΠΑΣΟΚ. Και πάλι θα μας κράζατε». Ο ισχυρισμός του στελέχους της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι και εντελώς αβάσιμος.

Οσοι ήταν από την αρχή καχύποπτοι με το εγχείρημα, θα ελεεινολογούσαν το Ποτάμι, τον Γιώργο Καμίνη και τις λοιπές κεντροαριστερές δυνάμεις ότι πήγαν κι έγιναν μεζές για την εξουσιαστική λαιμαργία του πασοκικού Γαργαντούα. Ο διορισμός παρουσιάζεται έτσι ως εγγύηση πλουραλισμού.

Η πρωταρχική επιδίωξη της Γεννηματά ήταν, λένε, να εξασφαλίσει πάση θυσία την ποικιλία των υλικών· να αποφύγει δηλαδή την εντύπωση ότι το εγχείρημα πάει να φυράνει προτού καν συγκροτηθεί. Αυτή η περιλάλητη συγκρότηση είναι, αν αφαιρέσει κανείς το φευγαλέο πανηγυρικό εφέ, το μόνο αντικείμενο του συνεδρίου: Οτι τουλάχιστον από Δευτέρα θα υπάρχει συντεταγμένο κάτι, εκεί που πριν από έξι μήνες υπήρχαν μόνο πινέζες διάσπαρτες στον χάρτη.

Ο πιο κυκλοθυμικός από τους εταίρους της Γεννηματά, που έτρεχε παραμονές του συνεδρίου να φωτογραφηθεί πάλι με τον Τσίπρα, θα ήταν τελικώς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ληξιαρχικώς η εκδήλωση μπορεί να λογίζεται ήδη επιτυχημένη.

Δεν γίνεται άλλωστε για να λύσει το στρατηγικό πρόβλημα του χώρου. Δεν γίνεται για να βρεθούν τρόποι να ξεκολλήσει η Κεντροαριστερά από το ανέφικτο σπαγκάτο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Για τα ανέ-φικτα και τις καθηλώσεις υπάρχει χρόνος από Δευτέρα.