ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (19/07/18)

g_thema_ckn--6

Διακοπές τέλος

Το πραγματικό ταξίδι, είχε πει ο Προυστ, δεν είναι η αναζήτηση νέων τοπίων, αλλά η απόκτηση μιας νέας προοπτικής. Σαν αυτή δηλαδή της νίκης της Ν.Δ. στις εκλογές, που περιέγραψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, για να τους διαμηνύσει ότι φέτος δεν έχει «καλοκαιρινή ραστώνη», κοινώς διακοπές. Πάντως, αν κρίνω από τις μαυρισμένες φιγούρες που έκαναν εμφάνιση στο Μοσχάτο, αρκετοί έχουν κάνει ήδη τα μπάνια τους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον Κώστα Καραμανλή που ήταν εμφανώς μαυρισμένος. Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα μπήκε στην αίθουσα νωρίς. Πιο νωρίς και από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που ακολούθησε. Αυτός που άργησε, και αφίχθη αφού είχε αρχίσει να μιλάει ο πρόεδρος της Ν.Δ., ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κάθισε δίπλα στη Μαρία Σπυράκη που καθόταν δίπλα στον Μεϊμαράκη. Ελειπε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μου λένε ότι βρίσκεται στα Χανιά.

Διπλά γενέθλια

Σας έλεγα χθες ότι κάθε συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής είναι γιορτή για τη Ν.Δ. Χθες ήταν διπλή γιορτή, καθώς δεν ήταν μόνο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης που είχε τα γενέθλιά του, αλλά και η Νίκη Κεραμέως. Ο Μητσοτάκης μάλιστα ήταν ενημερωμένος, και στην αρχή της ομιλίας του ευχήθηκε και στους δύο από βήματος.

Τα κουμάντα τους

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Πολιτικής Επιτροπής ειπώθηκαν διάφορα. Ας πούμε, μαθαίνω ότι ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν έχει καμία διάθεση αναγνώρισης και νομιμοποίησης του θεσμού των θεματικών γραμματέων που εισάγει η κυβέρνηση. Με απλά λόγια, θα τους καταργήσει. «Να είμαστε ξεκάθαροι και να κάνουν όλοι τα κουμάντα τους» μαθαίνω ότι είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι το μήνυμα έχει αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Συνέχισε δε λέγοντας ότι ο ίδιος θα έχει λιγότερους γενικούς γραμματείς που θα είναι κυβερνητικά στελέχη – πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα υλοποιήσουν συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές.

Η Ευγενία, οι κακίες και η Νέμεσις

Τουλάχιστον ενδιαφέροντα βρήκα όσα μου μετέφεραν ότι είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης στη συνεδρίαση. Ο Αδωνις αναφέρθηκε στον κυνισμό της κυβέρνησης που μετέρχεται όλα τα μέσα για να μείνει στην εξουσία και που δεν διστάζει να σπιλώνει πρόσωπα (όπως τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ). Ειδική αναφορά έκανε και στις «κακίες» του Παύλου Πολάκη στα social media για την πτώση της συζύγου του στη θάλασσα από την τριήρη «Ολυμπιάς». Ομως, η Νέμεσις έρχεται. Εξ ου και ο Αδωνις είπε περίπου ότι χαίρεται γιατί η Ν.Δ. θα κερδίσει μέσα σε συνθήκες απαξίωσης της ιδεολογικής κυριαρχίας της Αριστεράς.

Aλλο ύφος, άλλο ήθος

Ομολογουμένως, ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν το σχόλιο του Κυριάκου στα προαναφερθέντα. Κι αυτό, διότι σημείωσε πως ο Τσίπρας δεν έχει αυστηρά ιδεολογικά χαρακτηριστικά κι ότι είναι κυνικός λάτρης της εξουσίας. Αυτά για να καταλήξει ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι μάχη με «τον λαϊκισμό, το ψέμα, τη συκοφάντηση των πολιτικών αντιπάλων». Oπως το έθεσε, θα είναι μια μάχη για τον τρόπο με τον οποίο «κάποιοι αντιλαμβάνονται το ύφος και το ήθος της εξουσίας». Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, ένα μέτωπο που δεν περιορίζεται στο δίπολο Αριστερά/Δεξιά. Και ο νοών νοείτω.

Ευρωπαϊκό  τόξο

Δεν είναι κομματική εκδήλωση και δεν θα προσκληθούν κομματικά στελέχη, αν και δεν αποκλείω να εμφανιστούν. Για την ώρα, ακούω ότι έχουν προσκληθεί μόνο φίλοι των διοργανωτών από φιλοευρωπαϊκούς φορείς και οργανώσεις. Αναφέρομαι σε μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη που κάνουν την ερχόμενη Δευτέρα ο Δημήτρης Τσιόδρας και ο Νίκος Γιαννής –στέλεχος της Κομισιόν που προέρχεται από τη Ν.Δ.–, με τη σφραγίδα της Alliance Europa. Θυμίζω ότι δεν πρόκειται για κόμμα, αλλά για πανευρωπαϊκή οργάνωση-ομπρέλα δυνάμεων από διαφορετικά σημεία του πολιτικού φάσματος, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση, θα μπορούσε να πει κανείς ότι φέρνει κοντά τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου.