ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλλαγή και σταθερότητα στη Γερμανία

Η ​​αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ από την αρχηγία του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Γερμανίας και η εκλογή διαδόχου είναι ένα μάθημα δημοκρατικού πολιτισμού, καθώς η ίδια αποφάσισε να ανοίξει δρόμο για την ανανέωση του κόμματος. Το γεγονός ότι η Μέρκελ παραμένει στην καγκελαρία, καθώς και το ότι διάδοχός της ως πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) είναι η στενή συνεργάτις της Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ, συνδυάζει την αλλαγή με μια αίσθηση συνέχειας. Με τόσα σοβαρά μέτωπα ανοικτά στη Γερμανία και στην Ε.Ε., αυτή είναι θετική εξέλιξη.

Η επικράτηση της Καρενμπάουερ επί του Φρίντριχ Μερτς (με 517 ψήφους έναντι 482) σε κομματική ψηφοφορία της Παρασκευής σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας που θα είναι όμως πιο κοντά σε όσα εκπροσωπεί η Μέρκελ απ’ ό,τι θα ήταν η εκλογή Μερτς. Η Καρενμπάουερ ήταν πρωθυπουργός του κρατιδίου Σάαρλαντ στη δυτική Γερμανία και αναδείχθηκε γενική γραμματέας του CDU φέτος, όταν η καγκελάριος την κάλεσε στο Βερολίνο ύστερα από τη συμμετοχή της στις διαβουλεύσεις με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που οδήγησαν σε νέο μεγάλο συνασπισμό. Στο Βερολίνο θεωρείτο στενή συνεργάτις της Μέρκελ και αναμένεται ότι θα συνεργάζεται καλά με το SPD. Η συγκατοίκηση καγκελαρίου – αρχηγού CDU θα είναι ευκολότερη απ’ ό,τι θα ήταν εάν είχε επικρατήσει ο Μερτς. Ο εκατομμυριούχος δικηγόρος Μερτς είχε αποσυρθεί θυμωμένος από την πολιτική όταν η Μέρκελ τον παραγκώνισε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου το 2002 και έως την εκστρατεία για την αρχηγία του CDU είχε επικεντρωθεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η Καρενμπάουερ, πάντως, είχε ασκήσει κριτική στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και έχει τη φήμη ότι είναι πιο ευθεία από τη Μέρκελ, ότι δεν ασκεί διπλωματία συνεχώς σε αναζήτηση συναίνεσης.

Ο Μερτς είχε κερδίσει ευρεία στήριξη στο κόμμα με τις υποσχέσεις του ότι θα εφάρμοζε μεταρρυθμίσεις και θα μείωνε τα ποσοστά της ακροδεξιάς AfD στο ήμισυ έως τις επόμενες εθνικές εκλογές το 2021. Η ροή ψηφοφόρων προς την AfD ήταν, εξάλλου, ένας λόγος για την αποχώρηση της Μέρκελ από την αρχηγία του CDU. Αυτό σημαίνει ότι η Καρενμπάουερ πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικά βήματα, να δείξει ότι δεν θα είναι απλώς η σκιά της Μέρκελ, πράγμα που θα αποδυνάμωνε γρήγορα τη νέα πρόεδρο. Κάποια στιγμή πριν από τις εκλογές του 2021, η καγκελάριος ίσως θα πρέπει να κάνει στην άκρη, ώστε η Καρενμπάουερ να μπορεί να σταθεί μόνη της. Σήμερα η Μέρκελ συγκεντρώνει τον θαυμασμό των μελών και οπαδών του κόμματος, καθώς και πολλών πολιτών στη Γερμανία και αλλού, επειδή η ίδια επέλεξε την ώρα της αποχώρησής της από το κόμμα. Κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει την ίδια πρόκληση όσον αφορά την καγκελαρία.

Αλλο ερώτημα είναι πόσο οι εξελίξεις στη Γερμανία θα επηρεάσουν την Ε.Ε. Στο Βερολίνο δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε., κυρίως όσο η Ιταλία επιχειρεί να αψηφήσει τους κανόνες. Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι οι Ιταλοί θέλουν να αλλάξουν την Ε.Ε. ώστε να μην αλλάξουν οι ίδιοι. Επίσης, οι Ολλανδοί, οι Φινλανδοί και άλλα μέλη της «Χανσεατικής Ενωσης» παρακολουθούν στενά το ιταλικό ζήτημα και δεν θα δέχονταν κάποια χαλάρωση της σημερινής πολιτικής. Οσον αφορά την Ελλάδα, ο Μερτς, ο οποίος είχε την υποστήριξη του Σόιμπλε, θα απαιτούσε σκληρότερη γραμμή και περισσότερες μεταρρυθμίσεις· η Καρενμπάουερ, επίσης, αναμένεται να μην είναι τόσο εύκολος συνομιλητής όσο η Μέρκελ. Ομως, ως καγκελάριος η Μέρκελ θα συνεχίζει να χαράζει τη γερμανική πολιτική και σε αυτό το ζήτημα και δεν αναμένεται καμία σημαντική διαφορά. Ο γαλλογερμανικός άξονας, κρίσιμος για την εξέλιξη της Ε.Ε., απαιτεί μεγάλη προσοχή, τώρα που ο Μακρόν αντιμετωπίζει κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας. Η Καρενμπάουερ, σε αντίθεση με τη Μέρκελ, μιλάει γαλλικά, και αυτό ίσως φανεί χρήσιμο στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.

Οι Γερμανοί ήθελαν αλλαγή. Εκτιμούν, όμως, και τη σταθερότητα. Η ψηφοφορία της Παρασκευής παρέχει και τα δύο. Προς όφελος και της Γερμανίας και της Ευρώπης.