ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ας αφουγκραστούν και τη φωνή των νέων

Ας αφουγκραστούν και τη φωνή των νέων

Ευμαθείς, νηφάλιοι και περί Μακεδονίας

Κύριε διευθυντά

Ο προβληματισμός του έγκριτου συνεργάτη σας κ. Ηλία Μαγκλίνη για το γεγονός ότι ευμαθείς και νηφάλιοι Ελληνες αναφερόμενοι στους γνωστούς βόρειους γείτονές μας δεν τους αποκαλούν Μακεδόνες αλλά Σκοπιανούς και το εν κατακλείδι έμμεσο συμπέρασμά του ότι προϊόντος του χρόνου θα γίνει και αυτό ως πολιτισμική διεργασία, έχει ένα προσόν: οτι εξ αντικειμένου αποκαλύπτει τη διαφορά στον τρόπο πρόσληψης του όλου ζητήματος από τους Μακεδόνες αφενός και τους ευμαθείς και νηφάλιους άλλους Ελληνες αφετέρου.

Για να γίνει ευκολότερα αντιληπτό ποιος είναι ο τρόπος πρόσληψης από τους Μακεδόνες, αναφέρω απλώς ότι «Εμείς οι Μακεδόνες» ήταν ο τίτλος ενός εκ των λαμπρών συγγραμμάτων του δημοσιογράφου, επί σειράν θητειών προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, συγγραφέως, πρ. προέδρου της Κοινότητας Νυμφαίου (που το ανέδειξε σε σημείο όχι απλώς ελληνικής τουριστικής αναφοράς, αλλά και ευρωπαϊκής) Νικολάου Ιωάννου Μέρτζου.

Ο οποίος, άλλωστε, με το άλλο σύγγραμμά του, το «Σβαρνούτ», προηγήθηκε πολύ στην απεξάρτηση του Εμφυλίου από το ιστορικό μονοπώλιο της αριστερής εκδοχής, με την οριοθέτησή του στο πλαίσιο στοιχείων και ντοκουμέντων του «αμφοίν μύθου».

Λοιπόν, πώς μπορεί να φαντασθεί κάποιος ότι ένας κάτοικος της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας δεν θα μπορεί να λέει ότι είναι Μακεδών; Θα εξηγεί μήπως ότι είναι κάτοικος του «βόρειου μέρους του πρώτου μέρους της συμφωνίας των Πρεσπών»; Αν ακολουθήσουμε τη νηφάλια λογική που προαναφέρθηκε και φτάσουμε στο σημείο και εμείς οι Μακεδόνες, μαζί με τους ευμαθείς και τους νηφάλιους, να λέμε τους Σκοπιανούς Μακεδόνες χωρίς εισαγωγικά, μήπως γίνουμε τα αδέρφια της «μιας και ενιαίας Μακεδονίας», όχι του (με ιστορικό περιεχόμενο και πολιτισμικό σημαινόμενο) «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», που είπε δακρύζοντας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά του «η Μακεδονία στους Μακεδόνες» της 3ης Διεθνούς; Λέω…

Γερασιμος Μιχαηλ Δώσσας

Θεσσαλονίκη