ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Kύριε διευθυντά
Με την ευκαιρία των αυτοδιοικητικών εκλογών και τη συζήτηση που γίνεται για τα προγράμματα των υποψηφίων δημάρχων της Αθήνας, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής: Η Αθήνα, δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν αποτελεί αξιόλογο τουριστικό προορισμό όπως θα έπρεπε και της αξίζει λόγω της Ιστορίας της αλλά και όπως συμβαίνει με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πολύ κατώτερές της.  Οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται στην Αθήνα, παραμένουν για να επισκεφθούν την Ακρόπολη και ακολούθως αναχωρούν συνήθως για τα νησιά μας.

Eνα εφικτό προεκλογικό όραμα θα ήταν να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να έρχονται στην Αθήνα 10-20 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο και να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του τόπου για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου. Ο σκοπός αυτός προϋποθέτει, περιληπτικά, καθαρή και προ πάντων ήσυχη και ασφαλή πόλη, καλές συγκοινωνίες και χαμηλές τιμές, επιπλέον όμως και νέους επισκέψιμους χώρους.

Τέτοιοι χώροι, πέραν των υπαρχόντων (Ακρόπολη, Μουσεία κ.ά.) θα είναι ασφαλώς τα έργα Φαλήρου, το Ελληνικό και η Πανεπιστημίου, έργα που έχουν δρομολογηθεί και ελπίζουμε γρήγορα να γίνουν. Σε αυτά θα προσέθετα το Τατόι και το «Τάμα του Eθνους», που έχει ξεχαστεί. Το πακέτο αυτό, νομίζω, μαζί με δύο μονοήμερες εκδρομές σε Ολυμπία και Δελφούς θα καθιστούσε την Αθήνα τον συναρπαστικότερο πενθήμερο προορισμό για οποιονδήποτε τουρίστα παγκοσμίως. Το Τατόι, αφού αξιοποιηθεί καταλλήλως, αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της Ευρώπης και με μεγάλη ιστορική φόρτιση, άρα ελκυστικό και επισκέψιμο. Τεμένη φυσικά πρέπει να κατασκευαστούν, αφού υπάρχουν πιστοί στην Αθήνα, να γίνουν με χρήματα των πιστών.

Τελευτώντος του λόγου, εάν πράγματι οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας αγαπούν την πόλη και νοιάζονται για την ανεργία, τους φτωχούς και τους μετανάστες, ένα τέτοιο όραμα στο πρόγραμμά τους θα έδινε ουσιαστικές λύσεις σε όλα τα σημερινά προβλήματα.

Χρήματα δεν υπάρχουν, αλλά μπορεί εύκολα να βρεθούν, αρκεί να υπάρξει συναίνεση και κοινός στόχος και τότε θα σημαίνει πραγματική ανάπτυξη και ευημερία.

Σωκρατης Μαστροκωστουλης