ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η κ. Κεφαλογιάννη και ο αιγιαλός

Κύριε διευθυντά
Με μεγάλη απογοήτευση διάβασα στην εφημερίδα σας, στο φύλλο της 9ης Μαΐου 2014, άρθρο του δημοσιογράφου Παντελή Μπουκάλα με τίτλο «Αναθεώρηση του αιγιαλού». Η απογοήτευσή μου απορρέει από τις απόλυτα ανακριβείς, ιδιαίτερα προσβλητικές και υπαινικτικά σεξιστικές αναφορές του συντάκτη σας στο πρόσωπό μου. Δέχομαι, προφανώς, κάθε κριτική που αφορά στην πολιτική μου παρουσία, το έργο και τα λεγόμενά μου. Θεωρώ όμως απαράδεκτη και χυδαία κάθε αναφορά στο φύλο ή την οικογένειά μου.

Ο συντάκτης σας θα όφειλε να γνωρίζει πολλά πράγματα τα οποία δεν έκανε τον κόπο να μάθει. Oπως για παράδειγμα ότι είμαι εκλεγμένη βουλευτής σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Ή ότι οι επιλογές των υπουργών γίνονται από τον πρωθυπουργό και αυτοί κρίνονται βάσει του έργου που παράγουν.

Δεν έκανε καν τον κόπο να μάθει τις θέσεις τις δικές μου και του υπουργείου Τουρισμού για το θέμα του αιγιαλού. Προφανώς δεν τον ενδιέφερε. Ο στόχος του ήταν η εύκολη, ανέξοδη αλλά βαθιά αντιδραστική αναφορά του στο πρόσωπό μου. Κρίμα, γιατί ο λαϊκισμός έχει πολλά πρόσωπα και πολλούς εκφραστές.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας και παρακαλώ για τη δημοσίευση της παρούσας επιστολής.

Oλγα Κεφαλογιαννη

Απάντηση

Οι «υπαινικτικά σεξιστικές αναφορές» που μου καταλογίζει η κυρία υπουργός αφορούν την εξής φράση μου: «ένας από τους κύριους λόγους που μετέχει στην κυβέρνηση, πέραν της κληρονομιάς, είναι το ότι γράφει ωραία στο γυαλί – ειδικά του μεγάλου καναλιού». Αν το εννόησε έτσι, λυπάμαι, δεν ήταν ο σκοπός μου, και πάντως «ωραία στο γυαλί» γράφει (ή δεν γράφει) κανείς ανεξαρτήτως φύλου. Ούτε η δική μου λύπη ωστόσο ούτε η δική της «απογοήτευση» αναιρεί το γεγονός (την τηλεοπτική υπερπροβολή), που σπανιότατα οφείλεται σε λόγους πολιτικής ουσίας. Λυπάμαι επίσης αν πίστεψε ότι πρόθεσή μου ήταν να προσβάλω την οικογένειά της. Και πάλι ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στους φορείς ιστορικών ονομάτων που ευνοήθηκαν ιδιαίτερα και από πολύ νωρίς από τις κομματικές ηγεσίες και ένια ΜΜΕ. Οσο για τις θέσεις του υπουργείου Τουρισμού, ιδού όσα είπε η κ. Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF: «Πίσω από το υπουργείο Οικονομικών κρύβεται το υπουργείο Τουρισμού, που πιέζει για μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, σύνθετα καταλύματα και τεράστιες επενδύσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Αταλάντη, η Ιθάκη και αλλού».

Παντελης Μπουκαλας

Φτάνει πια η ατιμωρησία
I

Κύριε διευθυντά
Αναφέρομαι στους τίτλους δύο ρεπορτάζ των εκλεκτών συνεργάτιδων σας κ. Ι. Μάνδρου («Καθημερινή» 4/5, «Με  Χαριστικές διατάξεις σβήνουν ποινικές ευθύνες» και Μ. Κατσουνάκη («Καθημερινή» 7/5 Η διαφθορά που ποτέ δεν πεθαίνει).

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά νομοθετικές διατάξεις που έχουν πλέον καταστεί νόμοι του κράτους και ψηφίστηκαν οι περισσότερες στο πλαίσιο του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου επιφέρουν ήδη τις πρώτες συνέπειες. Aλλες παραγράφουν τις ποινικές ευθύνες για εμπλεκομένους σε σκάνδαλα π.χ. εξοπλιστικά και άλλες προβλέπουν νομιμοποίηση παρανόμων πληρωμών εκατομμυρίων ευρώ. (π.χ. Ελληνικά Ναυπηγεία, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΟΤΑ κ.λπ.).

Οι εν λόγω διατάξεις σαφώς «φωτογραφικές» προβληματίζουν έντονα τις δικαστικές αρχές καθόσον ευτελίζουν τη δικαστική και νομοθετική εξουσία. Μήπως αυτές δεν αποτελούν καταστροφικά αποτελέσματα κομματοκρατίας, διαπλοκής, διαφθοράς και κατάφορης προσβολής της κοινωνίας; Oπως αναφέρεται, και όπως παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Aρη Πορτοσάλτε στον Σκάι της 7ης Μαΐου το πρόβλημα οφείλεται σε εκ παραδρομής διαγραφή άρθρου του Ποινικού Κώδικα για Δωροδοκία Κρατικών υπαλλήλων. Δεχόμαστε την παραδρομή όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα και οι ευθύνες αποδοθούν στους υπεύθυνους.

Ευαγγελος Δ. Σακελλαριου


Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο σας της Κυριακής 4 Μαΐου διάβασα με κατάπληξη το άρθρο της κ. Ιωάννας Μάνδρου, στη 16η σελίδα: Με «χαριστικές διατάξεις σβήνουν ποινικές ευθύνες». Κατά τη γνώμη μου, αυτό το άρθρο θα έπρεπε να είναι προμετωπίδα της 1ης σελίδας της εφημερίδας σας, για να εντυπωσιαστούν όλοι οι Eλληνες και οι Ελληνίδες. Δεν ξέρω από ποιο άρθρο του Συντάγματος και ποιο περιεχόμενο νόμων έχουν αποκτήσει τη νομική δυνατότητα να «νομιμοποιούν» τις πάσης φύσεως παράνομες πληρωμές από κρατικούς φορείς και δήμους; Με ποιο δικαίωμα παραγράφουν ποινικές ευθύνες για όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα οικονομικά κ.λπ.; Πραγματικά δεν μπορεί κανείς μας να συλλάβει την έκταση της απονομής χάριτος σε όλους αυτούς που καταχράστηκαν τα χρήματα του λαού και τον έφεραν στη σημερινή οικονομική αθλιότητα. Αυτές τις αχαρακτήριστες παράνομες ρυθμίσεις, ποιοι τις πρότειναν και ποιοι τις ψήφισαν; Να δημοσιευτούν τα ονόματά τους, για να τους διαγράψει ο λαός από σήμερα και εφεξής.

Εκείνο που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι η όποια αντιπολίτευση, αξιωματική ή μη, δεν εξανέστη, δεν φώναξε και δεν δημιούργησε πορείες στους δρόμους, ζητώντας άμεσα την ανάκληση αυτών των επαίσχυντων ρυθμίσεων, ενώ συγχρόνως ωρύεται για τις λαϊκές αγορές! Αλλά και η δικαστική εξουσία, που αγωνίζεται πραγματικά και παλεύει καθημερινά για την επιβολή του κράτους δικαίου, πού είναι; Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Κοτζαμάνη δεν πρέπει να επιληφθεί εν προκειμένω, μαζί με τον κ. Ρακιτζή, ώστε να ανακληθούν όλες αυτές οι παρανομίες;

Αριστειδης Μαρατσινος – Αγία Παρασκευή

III
Κύριε διευθυντά
Το άρθρο της κ. Μάνδρου νομίζω αξίζει μεγαλύτερη προβολή. Προσπαθώντας να είμαι ήρεμος θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον «εντυπωσιακή ηθική και ποινική βιαιότητα» η παραγραφή τέτοιων αδικημάτων. Σημασία αποκτά και ο υπόγειος και χωρίς θάρρος τρόπος τον οποίο η κυβέρνηση επιλέγει για την ενέργειά της αυτήν. Προσφέρει συγχωροχάρτι σε ακραίες συμπεριφορές κατά της Δημοκρατίας μας. Και η απάντηση αξίζει να είναι μόνον μία… εκλογικός καταποντισμός. Δυστυχώς δεν θα είναι μόνον αυτός. Οσο και αν προσπαθούν να πείσουν ότι αποκαθιστούν  το brandname Ελλάδα οι πράξεις άλλα δείχνουν. Τους αξίζει να χάσουν την εξουσία τους τόσο άσχημα που την χρησιμοποιούν. Ντροπή τους! Οι αμφιταλαντευόμενοι πολίτες θα θυμούνται.

Iωαννης Ευθυμιου

Για το Ξενία Ναυπλίου

Κύριε διευθυντά
Σε σχέση με την επιστολή του επιχειρηματία Δημήτρη Χατζή που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 10-5-2014 στη στήλη Γράμματα Aναγνωστών θα ήθελα να απαντήσω.

Ο υπογράφων την παραπάνω επιστολή θα όφειλε πριν δημοσιεύσει οποιαδήποτε επιστολή να είχε φροντίσει να ενημερωθεί ότι το συγκεκριμένο Ξενία του Ναυπλίου δεν είναι έργο του πατέρα μου Aρη Κωνσταντινίδη και να μην του «καρφώνει» έργα που δεν είναι δικά του.

Αλεξανδρα Τσουκαλα

Παράκρουση

Κύριε διευθυντά
Παρά την πρόσφατη απόρριψη του πλαφόν συνταγογράφησης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο υπουργός Υγείας υπόσχεται να το επαναφέρει και να το επεκτείνει και στις ιατρικές εξετάσεις και στα διαγνωστικά εργαστήρια. Επίσης, όπως μας λέει, θα ζητήσει από την ΗΔΙΚΑ (την εταιρεία που διαχειρίζεται το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) για κάθε αναγραφόμενο φάρμακο να τυπώνει στη συνταγή όλα τα κυκλοφορούντα ισοδύναμα σκευάσματα που πωλούνται στην ασφαλιστική τιμή και παρακάτω. Oταν ο ασθενής θα πηγαίνει να εκτελέσει τη συνταγή, ο φαρμακοποιός θα του λέει: «Αν πάρεις ένα από αυτά, θα πληρώσεις μόνο την προβλεπόμενη συμμετοχή. Αν θέλεις αυτό που σου έγραψε ο γιατρός, θα το πληρώσεις ακριβά». Για να εννοήσουμε την «ευρεσιτεχνία» αυτή, ας πάρουμε ένα μόνο πρόχειρο παράδειγμα: το αντιβιοτικό κλαριθρομυκίνη (πρωτότυπο: Klaricid) κυκλοφορεί με 46 διαφορετικές εμπορικές ονομασίες (γενόσημα) και με αντίστοιχα διαφορετικές τιμές. Σε κάθε μου συνταγή με κλαριθρομυκίνη θα εκτυπώνονται όλες αυτές; Και πού θα ξέρει ο άρρωστος τι να προτιμήσει; Ρύζι αγοράζει ή μακαρόνια; Τι διλήμματα είναι αυτά που θέτουμε στους ανθρώπους στην ώρα της ανάγκης τους; Πόσες σελίδες θα καλύπτει η συνταγή μου; Και μήπως θα πρέπει να ζητήσω από το υπουργείο και επίδομα επιπλέον χαρτιού για τον εκτυπωτή για να ικανοποιήσω τις ορέξεις -συγγνώμη, εμπνεύσεις ήθελα να πω- του καθενός; Είμαστε στα καλά μας ή θα πρέπει να αρχίσουμε να αναζητούμε ψυχοφάρμακα; Γενόσημα βέβαια, για να μη μας κοστίσει και πολύ ακριβά η ομαδική παράκρουση που επισήμως επιβάλλεται στη χώρα.

Δρ Αντωνης Παπαγιαννης – Πνευμονολόγος – Θεσσαλονίκη