ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Το δημοκρατικό πολίτευμα

Μελετώντας μια δημοσκόπηση

Κύριε διευθυντά
Ηεταιρεία Pulse διενεργεί ανά εβδομάδα δημοσκοπήσεις ευρωεκλογών για την εφημερίδα «Το Ποντίκι». Oταν ζήτησα στον ηλεκτρονικό ιστότοπο της εφημερίδος, την επομένη της δημοσιεύσεώς τους (8/5), εκλογικά στοιχεία δημοσκοπήσεως των επικείμενων ευρωεκλογών, δεν μπόρεσα να τα βρω σε δημοσιογραφική ύλη που φιλοξενείται μάλιστα στον ιστότοπο της εφημερίδος «Real News». Ευτυχώς βρήκα τα στοιχεία που ζητούσα την 9/5 σε δημοσίευμα της εφημερίδος «Eθνος» με ημερομηνία 8/5/14. Η εφημερίδα για να μην έχει προφανώς προβλήματα με τυχόν θεώρηση ως αποκλειστικών ειδήσεων τα πορίσματα της σχετικής δημοσκόπησης, έγραφε στην αρχή του δημοσιεύματός της ότι το κείμενο «αφορά δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύει σήμερα (8/5/2014) Το Ποντίκι».

Επειδή ενδεχομένως θα είναι κάποιοι που δεν έλαβαν γνώση της περί ου ο λόγος δημοσκοπήσεως, όπως και άλλοι που την είδαν μεν, αλλά δεν πρόσεξαν τη σημαντική μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα (από 22,5% στις 2/5, σε 22,0% στις 8/5). Iσως ήταν ικανοποιημένοι μερικοί φανατικοί που είδαν ότι η υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διαφορά των 2 μονάδων (22,5% – 20,5%), ακόμη και αν μειώθηκε σε 1,5 μονάδα (από 22,0% σε 20,5%) παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά έστω του 1,5% από το δεύτερο κόμμα της Ν.Δ. Βιαστική σκέψη, γιατί στατιστικά οι μετρήσεις ενός μόνο δείγματος δεν αποτελούν αξιόπιστη ένδειξη.

Oμως, στη νέα δημοσκόπηση του MEGA της 12/5 (που πραγματοποίησε η GPO) πρώτο κόμμα σε πρόθεση ψήφου βουλευτικών εκλογών (όποτε γίνουν) έρχεται η Ν.Δ. με 24,5% έναντι 23,1% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις επικείμενες ευρωεκλογές η μισή μονάδα υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως (21,5% έναντι 21%) είναι πολύ μικρότερη ακόμη και του αποδεκτού στατιστικού λάθους. Προμηνύεται λοιπόν θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του κ. Τσίπρα που ποντάρει υπερηφάνως σε μεγάλο εκλογικό θρίαμβο στις ευρωεκλογές και καθόλου δεν αποκλείεται να έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις στα εσωτερικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Kάθε βδομάδα λοιπόν μειώνονται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Oπως μάλιστα δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα μειώνονται μέχρι τις εκλογές της 25ης Μαΐου οι προτιμήσεις του εκλογικού σώματος των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ και θα αυξάνονται αυτές προς τη Ν.Δ.

Σταυρος Τσουκαντας – Πρώην Γεν. Δ/ντής του ΥΠΑΝ

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κύριε διευθυντά
Η19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό που εσφαγιάσθη και εξεδιώχθη από τις πατρογονικές του εστίες.

Οι διαδοχικές γενοκτονίες του Ποντιακού Ελληνισμού έγιναν μεταξύ του 1908 και του 1915 και μεταξύ του 1915 – 1918 και 1919 – 1922. Κατά τη διάρκεια αυτών εξοντώθηκαν άνω των 350.000 Ποντίων από τους Νεοτούρκους και τους Κεμαλικούς.

Ειδικότερα, οι συστηματικές σφαγές των Ελλήνων του Πόντου από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους, άρχισαν ουσιαστικώς από του έτους 1908 και ετερματίσθησαν το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, οπότε οι επιζήσαντες Πόντιοι αφίχθησαν στην Ελλάδα και εγκατασταθέντες επί το πλείστον στη Μακεδονία και τη Θράκη, απετέλεσαν δυναμικό παράγοντα του εθνικού κορμού, διακρινόμενοι για τη φιλοπατρία, την εργατικότητα και την πιστή προσήλωσή τους στα εθνικά μας ιδεώδη.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, που είναι ένα γεγονός ιστορικώς τεκμηριωμένο, εντάσσονταν σε οργανωμένο σχέδιο εξοντώσεως όλων των μειονοτήτων που διαβιούσαν στον χώρο της Μικράς Ασίας.

Το σχέδιο αυτό των Νεοτούρκων ολοκληρώθηκε από το καθεστώς του Κεμάλ  με  τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τη σφαγή της Σμύρνης. Υπεύθυνοι για τη Γενοκτονία των Ελλήνων  του  Πόντου  είναι ο Κεμάλ Ατατούρκ,  ο  Ινονού  και  ο  Τοπάλ  Οσμάν.

Η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνη απόφασή της, εψήφισε τον Νόμο 2193 της 8/11/1994 (ΦΕΚ Α΄32), με τον οποίο η 19η Μαΐου καθιερώνεται ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και απεφάσισε την έκδοση ενός Επετειακού Τόμου, ο οποίος από 600 και πλέον σελίδες, εξεδόθη το 2004 από το Iδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και απεστάλη σε ξένα Κοινοβούλια και διπλωματικές αποστολές, διεθνείς Οργανισμούς, πανεπιστήμια κ.ά. Συγγραφέας του είναι ο καθηγητής κ. Κώστας Φωτιάδης.

Η νομοθετική καθιέρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και για τις αλησμόνητες πατρίδες του εύανδρου Πόντου και της Μικράς Ασίας και η προώθηση της διεθνούς αναγνωρίσεώς της, αποτελεί για όλους μας χρέος τιμής. Από την αναγνώριση δε αυτή της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αρχίζει η γραμμή της ελληνικής αντιστάσεως στον σύγχρονο τουρκικό επεκτατισμό.

Μνήμονες, λοιπόν, του υπέρτατου αυτού εθνικού μας χρέους, ας μην παραδώσουμε στη λήθη του χρόνου τον αφανισμό του ποντιακού και του μικρασιατικού ελληνισμού, αλλά να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα των ελληνοχριστιανικών παραδόσεών μας που μας κληροδότησαν οι ένδοξοι πρόγονοί μας, την οποία και να μεταλαμπαδεύσουμε περαιτέρω στις επερχόμενες γενεές.

Κωνσταντινος Β. Χιωλος – Διδάκτωρ Νομικής – Δικηγόρος, Πρόεδρος Εθνικής Ενώσεως Βορείων Ελλήνων

Mετάθεση υποχρεώσεων

Kύριε διευθυντά
Στις οικονομικές σελίδες της «K» (16-4-2014) δημοσιεύεται άρθρο του αναλυτή Paul Taylor (του Reuters) στο οποίο αναφέρεται ότι οι Eυρωπαίοι εταίροι μας, για να διευκολύνουν την εξόφληση των χρεολυσίων του χρέους μας, μελετούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, σε 50 χρόνια, και τη μείωση των επιτοκίων. Aυτή η λύση, βολική για τις κυβερνήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, στην ουσία μεταθέτει τις υποχρεώσεις αποπληρωμής στα εγγόνια και τα δισέγγονά μας, που δεν έφταιξαν σε τίποτε για την κακοδιαχείριση του παρελθόντος.

Aυτή η μετάθεση υποχρεώσεων είναι ηθική κίνηση; Πιστεύω ότι μία έντιμη αυτοκριτική θα καταλήξει στο ότι είναι απολύτως ανήθικη πράξη έναντι των απογόνων μας. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε, μέσα από τις στήλες της «K», πώς βλέπουν το θέμα οι Nεοέλληνες.

Γιωργος Aραμπατζης – Iατρός – Xολαργός

Θέμα απόφασης

Kύριε διευθυντά
Στα γράμματα των αναγνωστών της εγκρίτου εφημερίδος σας και με τον τίτλο «Eλλήνων θλίψη», ο κ. I. Iωσήφ περιγράφει τον υπερβολικό αριθμό υπουργών κ.τλ. με διάφορες συγκρίσεις ως π.χ. Iταλία, Γερμανία κτλ. και διερωτάται για την άσκοπη δαπάνη, για τις παραπάνω υπερβάσεις δαπανών οι οποίες δεν έχουν τελειωμό στον κάθε πολίτη και το μόνο που προκαλούν είναι οργή.

Δεν θα τελειώσουν επιτέλους αυτές οι προκλητικές ενέργειες που μαζί με τις MKO εξαντλούν το κράτος μας για να μάθουμε πώς χόρευε η Iσιδ. Nτάνκαν (σκασίλα μας), ενώ ο κ. πρωθυπουργός υποσχέθηκε να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες δαπάνες με χρήματα του κόσμου. Aυτά και άλλα παρόμοια πολλά σκάνδαλα θα μας διαλύσουν οριστικά εκτός αν κάποιος πάρει τη μεγάλη απόφαση και λύσει τον δεσμό.

Δεν ξέρω ποιος κανονίζει πόσους υπουργούς και παρατρεχάμενους προσλαμβάνει κάθε υπουργός κτλ. και πόσο μισθό, οδοιπορικά, αποζημιώσεις κτλ. παίρνουν αυτοί κάθε μήνα, πάνω και κάτω από το τραπέζι, αλλά ξέρω ότι κανένας δεν είναι υπεύθυνος και δεν απαντά σε κάθε κ. Iωσήφ, αλλά τα θέματα υπερδαπανών φαίνεται ότι είναι τεράστια και συμβάλλουν στη φτώχεια κάθε κακομοίρη Eλληνα που φυτοζωεί και κάνει τη ζωή του δύσκολη και αγωνιώδη. Kανένας δεν μιλάει, κανένας δεν απαντάει και κανένας δεν λογοδοτεί. Eκεί άλλωστε στηρίζεται η οικονομική εξαθλίωσή μας και κυρίως η διαφθορά σε όλους τους τομείς.

Aναστασιος B. Kοβατσης – Kαθηγητής Πανεπιστημίων

Mια θλιβερή επέτειος

Kύριε διευθυντά
Συνήθως ονομάζουμε αποφράδες τις ημέρες που κατά την ελληνική ιστορία  έφεραν  καταστροφή στη χώρα μας.

Mε αφορμή την επέτειο της γερμανικής κατοχής λοιπόν –27/4/1941– και τη σχετική αναφορά των γεγονότων στον ημερήσιο Tύπο, κάθε χρόνο, παρατηρώ μια παράλειψη.

Ξεχάστηκε εντελώς να τονιστεί η θαρραλέα πράξη του στρατιώτη – φρουρού Kώστα Kουκίδη, και ο τραγικός θάνατός του. Oταν διατάχθηκε από τον Γερμανό αξιωματικό να κατεβάσει την ελληνική σημαία από τον ιστό της, εκείνος την τύλιξε στο σώμα του κι έπεσε στο κενό απ’ τον ιερό βράχο της Aκρόπολης. Δεν άντεξε την ντροπή! Tο γεγονός αναφέρθηκε τότε απ’ τους ξένους ανταποκριτές, στα πρακτορεία όλου του κόσμου.
Oπως την ίδια μέρα και για τον ίδιο λόγο, λόγω εθνικής υπερηφάνειας, αυτοκτόνησε και η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα.

Δημητρα Παπαμιχαηλ – Iατρός, Xαλκίδα