ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Περί εγγραφής στα επιμελητήρια

Κύριε διευθυντά
Επί της δημοσιευθείσας στη στήλη «Γράμματα Aναγνωστών» επιστολής «Η κατάργηση των συνδρομών αναβαθμίζει τα επιμελητήρια» Βασίλης Mασσέλος, στην έγκριτη εφημερίδα σας 04/05/2014, ο λόγος. Καλοδεχούμενη η κριτική για τον καταξιωμένο επιμελητηριακό θεσμό στη χώρα μας. Διατρέχει ήδη τη δεύτερη δεκαετία του δεύτερου αιώνα λειτουργίας του. Καλή η κριτική, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη, να έχει πρόταση και όχι μονοσήμαντα επιλεκτική και αμφιλεγόμενα βάλλουσα, του τύπου σταύρωσον τα παρασιτικά επιμελητήρια, σώσον τους καλούς συνδέσμους. Τα κατά τον επιστολογράφο σας «παρασιτικά» και «κακοανταγωνιστικά των κλαδικών συνδέσμων» επιμελητήρια αυτά, τουλάχιστον για τον ίδιο και για τον κλάδο που εκπροσωπεί

– Πέτυχαν την 197/1978 ΑΝΕ με τα ειδικών κινήτρων βιοτεχνικά δάνεια και μέσω της οποίας ο επιστολογράφος σας εγκατέστησε τον υπερσύγχρονο παραγωγικό εξοπλισμό της επιτυχημένης εμποροβιοτεχνικής μονάδας του.

– Πέτυχαν, πρωτοστατούντος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) και του προέδρου του Π. Ραβάνη, την εξαίρεση της επαγγελματοβιοτεχνικής στέγης από το ΕΕΤΗΔΕ, απαλλάσσοντας τον επιστολογράφο σας από το χαράτσι επί της επιχειρηματικής του στέγης. Ο ίδιος αντιπάλεψε και την απειλή μείωσης της σύνταξης του ΟΑΕΕ.

– Πέτυχαν την ατελή δημοσίευση των ισολογισμών και των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ, απαλλάσσοντας τον επιστολογράφο σας από πολύ σοβαρή επιβάρυνση

– Στήριξαν καταμεσής στην κρίση τον Σύνδεσμο Eπιχειρήσεων Πλεκτικής και Eτοιμου Eνδύματος Eλλάδος (ΣΕΠΕΕ), όπου ο επιστολογράφος σας προεδρεύει, καταβάλλοντας επιπρόσθετα του πόρου μόνο το ΒΕΑ 2010-2013 € 5.920 για λειτουργικά και κύρια για τη συμμετοχή του ΣΕΠΕΕ στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο EURATEX.

– Συνυλοποίησαν συνεταιρικά (ΒΕΑ και σύνδεσμος) ευρωπαϊκό έργο τηλεματικής για το ένδυμα και συνεργάστηκαν για την πρωταρχική ανάπτυξη ηλεκτρονικής διαδικτυακής τεχνολογίας στην υποστήριξη του επιχειρείν (EDI).

– Και ων ουκ έστι αριθμός.

Γιατί τόση εμμένουσα ιεροεξεταστική χολή για τα επιμελητήρια; Γιατί αυτή η ολομέτωπη επιθετική προσβολή; Ποια ακριβώς η στόχευση; Δεν έχουν κατά δημοκρατία αιρετές διοικήσεις από τους επιχειρηματίες; Να τα αντικαταστήσουμε με επιβιώσαντες κλαδικούς συνδέσμους; Να βγουν από τη μέση τα επιμελητήρια, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ; Να μείνουν οι Σύνδεσμοι Eπιχειρήσεων και ο ΣΕΒ; Πόσους και ποιους εκπροσωπούν; Και οι οκτακόσιες χιλιάδες Μεσαίες Μικρές Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και Αυτοαπασχολούμενοι; Και το Small Business Act for Europe (SBA) «Προτεραιότητα στις Μικρές Επιχειρήσεις»;  Χωρίς επιμελητηριακή, εργοδοτική, συνδικαλιστική εκπροσώπηση; Θα εγγραφούν σε πολυτελείς συνδέσμους και κλειστές λέσχες πανίσχυρων πολυεθνικών ομίλων συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων; Αυτά πρεσβεύουν το Σύνταγμα και η ευρωπαϊκή σύγκλιση και ολοκλήρωση;

Ως χώρα κινδυνεύσαμε να κατακρημνιστούμε στο πτωχευτικό βάραθρο. Στην αναμπουμπούλα κάποιοι καραδοκούν. Πολλοί παρασυρόμενοι κάνουν τους λαγούς και τους στηρίζουν χωρίς να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και για τους ίδιους.  Με τις αιματηρές θυσίες του λαού μας φαίνεται πως αρχίζουμε να παίρνουμε κεφάλι. Μέσα στα πολλά που έχουμε να διορθώσουμε στη χώρα μας είναι και οι υπαρκτές, όπως παντού, παθογένειες των επιμελητηρίων μας. Η κυβέρνηση να εκφράσει την αναγκαία πολιτική της βούληση και να φέρει σύντομα στη διαβούλευση ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιαρθρωτικής επανίδρυσης του επιμελητηριακού θεσμού. Ενα ανοιχτό επιμελητηριακό συνέδριο θα βοηθούσε προς την κατεύθυνση αυτή.

Bαγγελης Kεφαλας – Υπάλληλος ΒΕΑ

Σταθερότητα και ανατροπή

Κύριε διευθυντά
Ηεπιλογή μεταξύ «μνημονιακής» και «αντιμνημονιακής» πολιτικής έγινε στις διπλές και ιδιαίτερα φορτισμένες εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, και επιβεβαιώθηκε από τη γενικότερη στάση των πολιτών – ψηφοφόρων στη διετία που μεσολάβησε. Από τα αποτελέσματα δε του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, που έχουν μεγαλύτερο πολιτικό στίγμα από αυτό των δημοτικών, δεν φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση σε αυτή την επιλογή.

Επιπλέον, σε μία τυχόν νίκη της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής, δεν θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία από τη νίκη που πέτυχε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1999 η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (Ν.Δ.) με 4 ποσοστιαίες μονάδες, που όμως δεν αποτυπώθηκε στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν ύστερα από μόλις 10 μήνες, τον Απρίλιο του 2000, όταν βρέθηκε πίσω και έχασε τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτημα πολιτικής σταθερότητας δεν πρέπει να τίθεται. Αυτό που πρέπει να αναζητείται, και ίσως είναι το σοβαρότερο και το δυσκολότερο, είναι η «κοινωνική ισορροπία», που θα υπάρξει μόνον όταν η πλειονότητα της πολιτικής ηγεσίας πιστέψει και με τη σειρά της μας πείσει ότι πρέπει να ανατραπούν όσα συνέβησαν την τελευταία τριακονταπενταετία στη χώρα και περιέγραψε με ειλικρίνεια –αλλά ίσως για ευνόητους λόγους μετριοπαθώς– ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση: «Τη στιγμή που όλες οι ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου απελευθέρωναν τις οικονομίες τους, εμείς φορτώναμε την κοινωνία μας με το βάρος του κρατισμού.

Τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο κατέρρεαν τα σύνορα στην επικοινωνία και στο εμπόριο, εμείς εγκλωβίσαμε την οικονομία μας στα τείχη ενός συντεχνιακού προστατευτισμού και μιας ασφυξίας γραφειοκρατικής. Τη στιγμή που οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο επέλεγαν τη δημιουργική συναίνεση για τα μεγάλα ζητήματα, εμείς επιλέξαμε τον καταστροφικό δρόμο του κομματικού φανατισμού». Βεβαίως αυτή η ανατροπή δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη, είναι όμως βέβαιον ότι μπορεί να γίνει μόνο από αυτούς που την πιστεύουν (πολιτικούς και πολίτες) και εφόσον αυτοί αποτελέσουν ισχυρή πλειοψηφία, και μάλιστα (για τους πολιτικούς) ακόμα και εντός της παρούσας Βουλής.

Κωνσταντινος Μ. Λιδωρικης

Λίγη σοβαρότητα

Κύριε διευθυντά
Δεν θα αμφισβητήσω την ύπαρξη ή όχι υδρογονανθράκων στην περιοχή της ελληνικής επικράτειας, τις εκμεταλλεύσιμες (εξορύσιμες) ή όχι ικανές ποσότητες, ή την καλή ή όχι ποιότητά τους ως προς την τιμή, αλλά τις… προφητικές προβλέψεις (δεν θα αναφερθώ, ποιων), αυτών που καθόρισαν ήδη εκ των προτέρων τις εισπράξεις του Δημοσίου μέσα σε μια 30ετία ούτε λίγο ούτε πολύ στα 150.000.000.000 ευρώ, 150 δισ. ευρώ. Η σοβαρότητα ενός λογικού ατόμου δεν επιτρέπει να διακηρύσσει χωρίς να έχει συγκεκριμένα στοιχεία βεβαιωμένων αποθεμάτων, αν υπάρχουν, πόσες χιλιάδες τόνοι, και ποιας ποιότητας. Ως προς τον ένα παράγοντα της πράξης πολλαπλασιασμού, τον πολλαπλασιαστέο. Και τη μέση τιμή του πετρελαίου σε διάστημα 30 ετών, ήτοι διακύμανση των τιμών για 11.000 ημέρες (!) ως προς τον άλλο παράγοντα, τον πολλαπλασιαστή, ότι το γινόμενο ισούται με το προσδιοριζόμενο ποσόν, χωρίς μάλιστα μια αρκετά μεγάλη για ασφάλεια προσέγγιση X ± %. Πόσες μεταβλητές για ύπαρξη βεβαιότητας; Δεν είναι πράγματα αυτά. Μας έχουν οι ξένοι κακοχαρακτηρίσει, μη συνεχίζουμε να τους ενισχύουμε στην άποψη ότι είμαστε θερμόαιμοι, υπερβολικοί, για να μην πούμε επιπόλαιοι και γελοίοι. Everything in moderation!

Βασιλης Διον. Αναστασιου

H αδολεσχία του Γ΄ προγράμματος

Kύριε διευθυντά
Λόγω ηλικίας μία από τις λίγες απολαύσεις είναι η ακρόαση της λεγομένης κλασικής μουσικής. Δυστυχώς το νέο τρίτο πρόγραμμα διακατέχεται από μια συνεχή φλυαρία και ελαχίστη μουσική ιδίως το απόγευμα από τις 5 και μετά.

Nοσταλγώ την καλή εποχή της μακαρίτισσας EPA με τις καθημερινές σχεδόν απεργίες και τη συνεχή μουσική ευτυχώς υπάρχουν οι δίσκοι βινυλίου και ακτίνας.

Tασος Στρογγυλης – Kαλαμάκι

Le Mirage

Κύριε διευθυντά

Με θλίψη διάβασα στην πρώτη σελίδα της «Κ» (16/5) ότι το νέο ξενοδοχείο στην Ομόνοια θα τιτλοφορείται La Mirage. Πώς είναι δυνατόν να μη συμβουλεύεται ποτέ κανείς ένα ξένο λεξικό πριν γράψει τέτοια λάθη; Η σωστή λέξη, αρσενικού γένους, είναι Le Mirage.

Ελενη Μαχαιρα-Οντονι, Αθήνα