ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ανεξάρτητες; Διοικητικές; Αρχές;

Ανεξάρτητες; Διοικητικές; Αρχές;

Kύριε διευθυντά
Στο φύλλο του Σαββάτου, 27-2-2016, της «Καθημερινής» εδημοσιεύθη άρθρο του καθηγητού κ. Αντ. Μακρυδημήτρη και του διδάκτορος κ. Βασ. Τζέμου με τον παραπάνω τίτλο, όπου ανεφέρετο ότι «η διάσκεψη των προέδρων έχει δέσμια εκ του Συντάγματος αρμοδιότητα να ορίσει τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών». Ο όρος «δέσμια αρμοδιότης» είτε δεν περιελαμβάνετο στην ύλη των πανάρχαιων νομικών μου σπουδών είτε δεν διασώζεται στις αμφίβολες σχετικές μνήμες μου. Σε κάθε περίπτωση δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πώς ένα όργανο «δεσμεύεται» να ασκήσει μιαν αρμοδιότητα, αλλά δεν προβλέπεται κύρωση για την περίπτωση παράλειψής του να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση. Προφανώς πρόκειται για ηθική δέσμευση από «ατελή» νόμο (lex imperfecta).

Εφόσον δεν πρόκειται περί της εκλογής Πάπα από τους εκλέκτορες καρδιναλίους, νομίζω ότι, αν πράγματι η συμμόρφωση προς τη συνταγματική επιταγή ήταν επιθυμητή από υπεύθυνους κοινοβουλευτικούς παράγοντες, θα μπορούσε, εύκολα ή δύσκολα, να ακολουθηθεί η μέθοδος εκλογής των επτά (!) αντιπροέδρων της Βουλής. Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής: «Από τα μέλη του Προεδρείου, οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι… προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος… προέρχεται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος από τη δεύτερη… Ο έκτος από την τρίτη…». Είμαι βέβαιος ότι κομίζω γλαύκα εις τας Αθήνας του Κοινοβουλίου μας, στο οποίο δεν αναζητούνται νόμιμες και λογικές λύσεις, αλλά κομματική εκμετάλλευση και κοντόφθαλμη αντιμετώπιση των καταστάσεων ως εκμετάλλευση ευκαιριών.

Κωστας Γ. Μπονιφατσης – Hλιούπολη

Κινούμενη άμμος

η βαλκανική ενδοχώρα Kύριε διευθυντά
Τα Βαλκάνια είναι ο μόνος χερσαίος διάδρομος από την Ελλάδα στην Ε.Ε. στον οποίο κατευθύνονται τα κύματα των προσφύγων που μας εξαπολύει η Τουρκία. Μουσουλμάνοι είναι το 88% του πληθυσμού στο Κόσοβο, το 75% στην Αλβανία, το 48% στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το 34% στα Σκόπια, το 17,7% στο Μαυροβούνιο, το 15,5% στη Βουλγαρία και το 4,5% στη Σερβία. Εκεί στρατολογούνται τζιχαντιστές. Μέσω του Ισλάμ η Τουρκία ασκεί τη νεοοθωμανική στρατηγική της στα Βαλκάνια όπου κατέλαβε δεσπόζουσες θέσεις.

Ο κρίσιμος χώρος αποτελεί κινουμένη άμμο. Με εξαίρεση τη Σλοβενία, σε όλες τις βαλκανικές χώρες επικρατούν ισχυρές εθνικές μειονότητες, αμοιβαίες εδαφικές διεκδικήσεις, οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά, φτώχεια, υποτυπώδεις θεσμοί και ρευστότητα. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25,3% του πληθυσμού στα Σκόπια και συγκυβερνούν, ενώ διαθέτουν δυναμική μειονότητα στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία. Επιδιώκουν με το Κόσοβο τη Μεγάλη Αλβανία όπου περιλαμβάνουν την ελληνική Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Οι Σέρβοι ελέγχουν τον βόρειο θύλακο στο Κόσοβο, μιαν ισχυρή μειονότητα στην Κροατία και τη Σερβική Δημοκρατία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου το 48% των συνολικών 3.880.000 κατοίκων της είναι Σέρβοι. Μεγάλη μειονότητα Ούγγρων ζει στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας και στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας η οποία επιχειρεί να ενσωματώσει τη Μολδαβία. Τα Σκόπια έχουν ανοιχτά μέτωπα με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τους Αλβανούς.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο είναι διεθνή προτεκτοράτα. Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ε.Ε. Το Μαυροβούνιο έχει 750.000 κατοίκους, το 30% Σέρβους, και έχει πουλήσει στους Ρώσους το 40% των ακινήτων. Αναμένεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. Αλλά η Ρωσία αντιδρά έντονα στην επέκταση του ΝΑΤΟ σε Μαυροβούνιο, Σκόπια και Σερβία. Την καταγγέλλει ως «περικύκλωση της Ρωσίας». Σύμμαχός της η Ορθοδοξία.

Η Βαλκανική Ζώνη έχει εξαιρετική γεωπολιτική σημασία διότι άγει από την Αδριατική στη Μαύρη Θάλασσα και, από εκεί, στους υδρογονάνθρακες της Κασπίας και στην Υπερκαυκασία – στον κόμβο της Ευρασίας. Είναι ο συντομότερος δρόμος για στρατιωτική επέμβαση και για τους ενεργειακούς αγωγούς Ανατολής – Ευρώπης. Ισχυρές βάσεις του ΝΑΤΟ έχουν εγκατασταθεί στις αδριατικές ακτές της Βοσνίας, της Κροατίας και της Αλβανίας και στις παρευξείνιες Βουλγαρίας – Ρουμανίας. Στο Κοσσυφοπέδιο λειτουργεί η γιγαντιαία αμερικανική στρατιωτική βάση Camp Bondsteel και στην πόλη των Σκοπίων η μεγαλύτερη, σε ευρωπαϊκό έδαφος, αμερικανική βάση ηλεκτρονικής κατασκοπείας-παρεμβολών. Επονομάζεται «πρεσβεία» με 3.000 «διπλωμάτες»!

Η Ρωσία διαθέτει άφθονο φυσικό αέριο για τις ζωτικές ανάγκες της Ευρώπης – και για την ενεργειακή εξάρτησή της όμως. Η Δύση ματαίωσε στη Βουλγαρία τον ρωσικό πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρουπόλεως και τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream προς την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, οι σεισμικές εξελίξεις και οι σφαγές στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη, που προκάλεσαν οι ανιστόρητες εγκληματικές επεμβάσεις των Δυτικών, έθεσαν εκτός ελέγχου τις εκεί ενεργειακές πηγές. Μοναδικός πλέον ενεργειακός κόμβος και στρατιωτικός διάδρομος ασφαλείας στον Νότο μένει η Βαλκανική Ζώνη με ζωτικό υπογάστριό της την ελληνική Μακεδονία και επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Ετσι τον Ιούνιο 2013 η Δύση εγκατέλειψε στη Βουλγαρία τον σχεδιαζόμενο αγωγό της Nabucco και, με τη συμμετοχή της Ελλάδος, υπέγραψε την πολυμερή διεθνή συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Trans-Adriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας – Ελλάδος – Αλβανίας – Αδριατικής – Ιταλίας. Ολες οι εταιρείες είναι δυτικών συμφερόντων. Το ελληνικό τμήμα του αγωγού εξακτινώνεται στα Βαλκάνια όπου καθιστά κεντρικό ενεργειακό παίκτη την Ελλάδα.

Η Ρωσία απάντησε το 2015 με τον Turkish Stream ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει στην Ευρώπη ρωσικό αέριο σε παράλληλη πορεία προς τον TAP και τους Δυτικούς εταίρους. Ο Eλληνας πρωθυπουργός και ο τότε αρμόδιος υπουργός έσπευσαν διαδοχικά στη Μόσχα και διέρρευσαν χαρμόσυνα ότι «εξασφάλισαν» πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια «προκαταβολή» του αγωγού. Oνειρα θερινής νυκτός όμως! Τη χαριστική βολή στον Turkish Stream έδωσε η Τουρκία, όταν φέτος κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό.  Τα Βαλκάνια μένουν κινουμένη άμμος. Αήττητοι παραμένουν και οι νόμοι της γεωπολιτικής.

Ν. Ι. Μερτζος

Ξηρός και θέατρο

Kύριε διευθυντά
Το αρχαίο θέατρο εθεωρείτο διδασκαλία και καλλιέργεια ψυχής. Αναφέρει ο αριστοτελικός ορισμός: «Eστιν ουν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας… περαίνουσα δι’ ελέου και φόβου την τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν». Είναι λοιπόν μίμηση σοβαρής πράξης και τέλειας (ολοκληρωμένης) που καταλήγει στην κάθαρση (εξιλέωση). Στην αρχαία σκηνή δεν επιτρεπόταν η εκτέλεση ή δολοφονία. Τώρα, πόση σχέση έχει με αυτά το «θεατρικό για τον Ξηρό» παραμένει τουλάχιστον αμφίβολο! Φυσικά πριν το μελετήσω ή το δω στο θέατρο, δεν μπορώ να κρίνω, αν μπορεί να χαρακτηριστεί καν ότι έχει λογοτεχνική αξία ή θεατρική επάρκεια. Είναι μάλλον κατά παραγγελία πολιτικοποιημένο και στρατευμένο έργο. Αμετανόητος Ξηρός, κατά συρροήν δολοφόνος. Υπέστη σε τρομοκρατική επιχείρησή του σοβαρές σωματικές βλάβες. Δικό του λάθος. Επιβάρυνε το Δημόσιο για περίθαλψή του. Με απόφασή του και της οργάνωσής του, αποφάσισε και αφαίρεσε τη ζωή πολλών ανθρώπων. Τους καταδίκασε ερήμην, αναπολόγητους, με την πρωτόγονη, απαράδεκτη ηθική του δεοντολογία, με αυθαίρετη αυτοδικία. Κατέλαβε αυταρχικά τη θέση πρωτόγνωρου δικαστή αποδίδοντας ασυνείδητα ιδιότυπη συνοπτική δικαιοσύνη. Ο Ξηρός δεν έπαιζε «θέατρο»! Δολοφονούσε αδίστακτα, ικανοποιημένος με το έργο του. Ερώτημα για  την κυρία που ετοίμασε και «πέτυχε» προώθηση του έργου και κείνους που ενέκριναν την παρουσίαση: Προσπαθούν να απενοχοποιήσουν τον αυθαίρετο, αδίστακτο δολοφόνο; Να ενοχοποιήσουν τα αδίκαστα πολλά θύματά του; Να προσβάλουν μνήμη νεκρών και μάλιστα αδικοσκοτωμένων; Επιχειρούν πολιτική, νοηματική και κοινωνική διεμβόλιση διά των ιδεοληπτικών τους αγκυλώσεων; Να ανατρέψουν τα θεμέλια του ισχύοντος κοινωνικού ιστού; Ή μήπως στοχεύουν σαν ινστρούχτορες να παρουσιάσουν «ιδεολογικό υπόδειγμα προς μίμησιν» ή και νομιμοποίηση «αθώων» επαγγελματιών φονιάδων. Αλλά δεν έχουμε ανάγκη υποδειγμάτων. Φρόντισαν τζιχαντιστές του αιματηρού Ισλαμικού Κράτους. Υπάρχουν, όμως, όρια ανοχής και φοβούμαι ότι πλησιάζουμε, αν δε φτάσαμε, στην εξάντλησή τους. Ας θυμηθούμε ότι φόνος είναι απαράδεκτη κατάληξη επί σκηνής στην αρχαία τραγωδία. Η ολοκληρωμένη πράξη της τραγωδίας δεν είναι η θανατική εκτέλεση! Το προκλητικό αυτό έργο δεν μπορεί να «διδαχθεί» δαπάναις του φορολογουμένου! Κάποια στιγμή λοιπόν, θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Ας μη προκαλείται η κοινωνική ευαισθησία και το σύστημα αξιών, εν ονόματι δήθεν της ελεύθερης έκφρασης. Αρκετή αναταραχή προκάλεσαν και διαφήμιση κέρδισαν με παρωχημένη, κατευθυνόμενη μεθοδική. Φτάνει.

Δημ. Γ. Σμυρλης – Συντ/χος λυκειάρχης

Διαπραγμάτευση

Κύριε διευθυντά
Προ ημερών είχα μια διαπραγμάτευση για ένα ποσό αρκετά σημαντικό για μένα. Γνωρίζοντας τον «αντίπαλο», είχα λόγο να φοβούμαι ότι αυτή θα ήταν πολύ δύσκολη, όταν έφθασα όμως βρήκα μια τελείως φιλική ατμόσφαιρα που δεν περίμενα. Aπεδείχθη ότι και εκείνος ήθελε μια γρήγορη λύση. Mέσα σε μισή ώρα υπεχώρησα εγώ λίγο, άλλο λίγο  εκείνος, και τελειώσαμε και οι δύο ευχαριστημένοι. Aυτό μου θύμισε την πεντάμηνη διαπραγμάτευση του Bαρουφάκη. Eάν πήγαινε εκεί προ έτους με φιλική διάθεση, και ίσως με γραβάτα, και όχι με τσαμπουκά, πόσο μάλλον που εκείνος ζητούσε χρήματα, σκεπτόμενος ίσως και λίγο το καλό της Eλλάδας, είμαι βέβαιος ότι και εκείνοι θα τον αντιμετώπιζαν φιλικά, διότι έχουν δείξει ότι θέλουν να μας βοηθήσουν. Eτσι θα τελείωνε σε τρεις μέρες και το μόνο που θα του έμενε θα ήταν να σκεφθεί πώς θα κάλυπτε την κωλοτούμπα αυτήν προς τους ψηφοφόρους του. Mε τις ικανότητες που έχει, δεν νομίζω ότι αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο. Aντ’ αυτού κατέστρεψε την Eλλάδα. Tραγικά πράγματα και θυμώντας τα να κλαις!

Aλεξανδρος Mπεζης