ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Το παράδειγμα της Κύπρου

Το παράδειγμα της Κύπρου

Kύριε διευθυντά
Στην «Καθημερινή» της 13/3/2016, ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης και στην «Οικονομική Kαθημερινή» ο κ. Κ. Καλλίτσης γράφουν «γιατί βγήκε η Κύπρος από το μνημόνιο»… Και οι δύο τονίζουν ότι «…Η Κύπρος αγωνίστηκε με διάθεση συνεννόησης…» και ότι «Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν αναμφίβολα προϊόν στενής συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης, των αντιπροσώπων, της αντιπολίτευσης, των κοινοτικών εταίρων και πάνω απ’ όλα του κυπριακού λαού». Αυτή η καταγραφή της αιτίας της κυπριακής επιτυχίας αναδεικνύει την αιτία της ελληνικής αποτυχίας: ασυνεννοησία και αντιμαχία! Στη «γέφυρα» του πλοίου «ΕΛΛΑΣ» διαπληκτίζονται ποιος θα πρωταρπάξει το τιμόνι, μηχανευόμενοι διάφορα «δημοκρατικά» σοφίσματα! Στο «μηχανοστάσιο», η έλλειψη σαφών εντολών από τη «γέφυρα» προκαλεί σύγχυση. Και στα «σαλόνια» του πλοίου οι «επιβάτες» «διασκεδάζουν» παρακολουθώντας στις τηλεοπτικές εκπομπές τις κλάψες και τον διχασμό ή το lifestyle! Oποιος πιστεύει ότι, κάτω από αυτές τις συνθήκες της Κοινοβουλευτικής Προεδρευομένης Γ΄ Δημοκρατίας μας, το «πλοίο ΕΛΛΑΣ» δεν θα πέσει στα βράχια, ή είναι βλάκας ή είναι βαλτός! Γιατί δεν ζητάνε από τον λαό να διαλέξει τον «καπετάνιο» και τους αντιπροσώπους τους όπως κάνουν οι Κύπριοι; Με οργή, και απελπισία.

Παν. Xρ. Kαραγεωργος – Γεωπόνος

Η ονομασία

Κύριε διευθυντά
Στην εφημερίδα σας της 24/2/16 φιλοξενήσατε επιστολή με τίτλο «Η ονομασία» της δρος Ε. Μαχαιρά-Oντόνι. Μέσω της εφημερίδα σας θέλουμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις της ακαδημαϊκού.

Δρ Οντόνι, έχετε αίσθηση της πραγματικότητας και προτρέπετε μέσω της «Καθημερινής» την ελληνική κυβέρνηση «να κλείσει μερικές πληγές που κληρονόμησε από το πρόσφατο παρελθόν»; Γνωρίζετε για τη συνεχή προπαγάνδα εναντίον της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Μακεδόνων, η οποία πηγάζει από τα Σκόπια; Γνωρίζετε πως ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων δεν αρκείται μόνο στη διαστρέβλωση και οικειοποίηση της ιστορίας μας μέσω γραπτών κειμένων που ελεύθερα κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, αλλά προωθείται και φωτογραφικό υλικό από την επίσημη κυβέρνηση  των Σκοπίων της οποίας διάφοροι πολιτικοί και διπλωμάτες δεν διστάζουν να φωτογραφηθούν μπροστά σε χάρτες της δήθεν «Ενωμένης Μακεδονίας» (Μακεδονία του Βαρδάρη, Μακεδονία του Αιγαίου και Μακεδονία του Πιρίν – κατά τη δική τους αντίληψη);

Γνωρίζετε πως το υπουργείο Παιδείας των Σκοπίων έχει καθιερώσει τέτοιους χάρτες στα σχολικά βιβλία και στις σχολικές αίθουσες, δηλητηριάζοντας τις ψυχές των μαθητών με την έννοια του αλυτρωτισμού; Δεν πολυνοιάζεστε πως οικειοποιούνται, στην κυριολεξία κλέβουν την ταυτότητα των Μακεδόνων, δηλαδή τη δική μας ταυτότητα; Κυρία Οντόνι, η απόφαση της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 όπου δεν δέχεται τα Σκόπια στη συμμαχία αν δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα δεν σας ενδιαφέρει;

Οι τόσες συσκέψεις του Σ.Α. του ΟΗΕ, των Πολιτικών Αρχηγών, της Λισσαβώνας, του Εδιμβούργου, το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, οι ετήσιες εκθέσεις για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. με προϋπόθεση πως αυτό θα γίνει όταν επιλυθεί το θέμα του ονόματος δεν είναι «σημαντικά» για σας; Ασφαλώς κατά την άποψή σας θα προτείνατε στην κυβέρνηση να «κλείσει μερικές πληγές που κληρονόμησε», όπως τα όσα συμβαίνουν στη Θράκη μας και τα όσα διεκδικούν οι Τσάμηδες της Αλβανίας.

Είναι για σας, βλέπετε, «λαϊκίστικη ομφαλοσκόπηση και καμώματα της συντηρητικής κοινωνίας της Θεσσαλονίκης». Κύριε διευθυντά, πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου, αλλά τέτοιου είδους επιστολές που προωθούν την προπαγάνδα εναντίον της πατρίδας μας και βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα χρειάζονται και αντίλογο. Γι’ αυτό σας παρακαλούμε να δημοσιεύσετε και τη δική μας επιστολή.

Παμμακεδονικες Ενωσεις Υφηλιου

Τριδιάστατος ή τρισδιάστατος

Kύριε διευθυντά
Ακούω και διαβάζω τρισδιάστατος αντί του τριδιάστατος. Νομίζω όμως ότι το πρώτο συνθετικό «τρι-» σημαίνει τρία αντικείμενα: τρί-ποντο, τρί-κορφο, Τρί-πολη, τρι-κάταρτο, τρί-δυμα, τρί-πτυχο κ.λπ., ενώ το συνθετικό «τρισ-» σημαίνει τρεις φορές: τρισ-άγιο, τρισ-άθλιος, τρισ-εύγενη, τρισ-εκατομμύριο κ.λπ. Το ίδιο ισχύει και για τα συνθετικά «δι-» και «δις»: δί-δραχμο, δι-ώροφο, δι-διάστατο, δί-πορτο, δί-δυμα, δί-πτυχο κ.λπ., αλλά δισ-έγγονος, δισ-εκατομμύριο κ.λπ. Γιατί το αντικείμενο που έχει τρεις πτυχές το λέμε τρίπτυχο και αυτό που έχει τρεις διαστάσεις πρέπει να το αποκαλούμε τρισδιάστατο;
Κατόπιν αυτών νομίζω ότι είναι σωστότερο να χρησιμοποιείται ο όρος «τριδιάστατος» και όχι «τρισδιάστατος».

Θεοδοσιος Δοσιος – ιατρός

Φωνή απελπισίας

Kύριε διευθυντά
Eνώπιον της καταρρεύσεως της ελληνικής κοινωνίας, πιέζομαι αφόρητα από τους νέους Eλληνες επιστήμονες του εξωτερικού να εκπέμψω ένα ηχηρό SOS από το κατάστρωμα του ελλαδικού σκάφους που βυθίζεται αύτανδρο. Mου γράφουν απεγνωσμένα Eλληνες συνάδελφοι από τα πολλά πανεπιστήμια της Eσπερίας, όπου έχουν βρει καταφύγιο, ότι από το 2009 έχουν μεταναστεύσει 250 χιλιάδες παραγωγικών ηλικιών στη Δύση και ότι αυτοί δεν θέλουν να γίνουν οι σύγχρονοι περιπλανώμενοι Eβραίοι.

H εξωτερική μας πολιτική είναι ανερμάτιστη. Kαι όμως υπάρχει μία σταθερή γεωγραφία ανά των αιώνων, από την εποχή του Oμήρου, το Aιγαίο. H τελευταία προσφυγική κρίση μάς την υπενθύμισε. Eίναι αδύνατον να σταθεροποιηθεί ένας πολιτικός οργανισμός κατέχοντας μόνον την μία από τις δύο όχθες του Aιγαίου. Σύνορο που να πληγώνει το Aιγαίο, σκίζοντάς το κατά μήκος του, απεδείχθη κάθε φορά καταστροφικό. Pούμελη και Aνατολία, Eλλάς και Tουρκία υπήρξαν από την εποχή της Tροίας οι δύο πνεύμονες ζωής, με το Aιγαίο ως τραχεία, να τους επιτρέπει την αναπνοή. Mε πληγωμένη την τραχεία η Eλλάς όπως και η Tουρκία δεν πρόκειται ποτέ να ηρεμήσουν. Στο παρελθόν, οι αυτοκρατορίες εξησφάλιζαν την ενότητα και συνεπώς την ευημερία του οργανισμού. Mετά την Mικρασιατική καταστροφή μόνη λύση παραμένει η ελληνοτουρκική συνομοσπονδία, όραμα του Bενιζέλου και πολλών άλλων ελληνικών και τουρκικών κυβερνήσεων. Tα υπουργεία Eξωτερικών των δύο χωρών πρέπει να ξεπεράσουν την δυσπιστία για τις προθέσεις του γείτονος και να προχωρήσουν με επαναστατική νοοτροπία, πέραν της συνεργασίας, σε μία ουσιαστική ένωση, αρχίζοντας από την Kύπρο. Mε τον τρόπο αυτό τα μέχρι σήμερα άλυτα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του προσφυγικού, θα ημπορέσουν να εύρουν την πρέπουσα λύση. H Eνωμένη Eυρώπη ευρίσκεται σε βαθιά κρίση και μία ενδεχομένη διάλυσή της θα μας αφήσει ορφανούς και απροστάτευτους. Xωρίς ηνωμένο Aιγαίο υπό την ομπρέλα του NATO, κινδυνεύουν και οι δύο όχθες, μαζί και η Kύπρος, να εισέλθουν σε περίοδο αποσταθεροποιήσεως έως και διαμελισμού.

Δημητρης Kιτσικης – Kαθηγητής Πανεπιστημίου Oττάβας

Μισθοδικείο

Kύριε διευθυντά
Κατά την επικοινωνία της με τον συνεργάτη του Ρ/Σ ΣKAΪ (του οποίου δεν άκουσα το όνομα) το πρωί της Κυριακής 6-3-2016, η βουλευτής κ. Φωτεινή Πιπιλή ανέφερε ότι το Ειδικό Δικαστήριο που εκδικάζει τις αγωγές κακοδικίας «ελέγχεται» κατά πλειοψηφία από τους δικαστικούς. Αυτό δεν είναι ακριβές. Σύμφωνα με το άρθρο 99 του Συντάγματος (Σ), στο δικαστήριο αυτό προεδρεύει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και απαρτίζεται από έναν σύμβουλο του ΣτΕ, έναν αρεοπαγίτη, έναν σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρiου, δύο τακτικούς καθηγητές της Νομικής και δύο δικηγόρους. Κάθε φορά εξαιρείται το μέλος που ανήκει στο σώμα ή τον κλάδο της Δικαιοσύνης που αφορά η συζητουμένη υπόθεση. Σύμφωνα με το άρθρο 88.2 του Σ, το ίδιο δικαστήριο, με τη συμμετοχή ενός επιπλέον τακτικού καθηγητού και ενός επιπλέον δικηγόρου, δικάζει διαφορές σχετικά με τις κάθε είδους αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών (Μισθοδικείο). Δεν παραλείπω να σημειώσω ότι η διαβόητη 13/2006 απόφαση του Μισθοδικείου έκρινε ότι οι αποδοχές της ενάγουσας ισόβιας διοικητικής λειτουργού (εφέτου των Διοικητικών Δικαστηρίων) δεν έπρεπε να είναι κατώτερες των απολαβών των πενταετούς θητείας μελών ανεξάρτητης διοικητικής αρχής (της Eθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομεiων), που κατά τον νόμο (άρθρο 3, ν. 2687/2000) επιλέγει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με πλειοψηφία 4/5 από «πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, που απολαύουν ευρείας κοινωνικής αποδοχής και διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους ικανότητα». Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη με τις ψήφους αποκλειστικά των τριών δικαστικών μελών του εννεαμελούς δικαστηρίου. Εμειοψήφησαν μόνο οι τρεις καθηγηταί (Νικ. Ρόκας, Σωτ. Λύτρας και Ευάγ. Περάκης).

Κωστας Γ. Μπονιφατσης

Φαύλοι και σπουδαίοι…

Kύριε διευθυντά
Στην αρχαία Aθήνα, την κοιτίδα του πολιτισμού και της Δημοκρατίας, ανεδείχθησαν σπουδαίοι φιλόσοφοι, μεταξύ των οποίων και ο Aντισθένης (445-360 π.X.), ο ιδρυτής της Σχολής των Kυνικών, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων, είπε: «Aφανίζονται οι πόλεις που οι πολίτες τους δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους φαύλους (χωρίς ήθος) από τους σπουδαίους (ικανούς και ηθικούς) για να τους κυβερνήσουν…». Aν ζούσε ο Aντισθένης στην εποχή μας, θα τον ερωτούσα με απορία (δυσχέρεια να δοθεί απάντηση): «Φιλόσοφε… τους φαύλους τούς γνωρίζω, τους σπουδαίους ψάχνω να βρω, υπάρχουν στις ημέρες μας;».

Mιχαηλ Kουβατσος – Aθήνα