ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η ονομασία

Κύριε διευθυντά
Eχω ένα απλό ερώτημα, το οποίο απευθύνω προς κάθε ειδήμονα. Εάν κατά την εποχή των εδαφικών ανακατατάξεων του 20ού αιώνα ή ακόμη και κατά την υπογραφή του Συμφώνου της Γιάλτας η χώρα των Σκοπίων είχε ενταχθεί υπό την ελληνική κυριαρχία, με τους ίδιους πάντα κατοίκους της, τους Σκοπιανούς, πώς θ’ αποκαλείτο σήμερα η εν λόγω περιοχή από την ελληνική πολιτεία. Δεν θα ήτο επαρχία της Βόρειας Μακεδονίας;

Σήμερα στη χώρα των Σκοπίων δραστηριοποιούνται χιλιάδες βιοτεχνίες και βιομηχανίες ελληνικών συμφερόντων και πολλές χιλιάδες Ελλήνων εργάζονται εκεί. Παράλληλα εκατοντάδες Ελλήνων επί καθημερινής βάσεως επισκέπτονται το καζίνο για να διασκεδάσουν ή ακόμη και για έναν καφέ.

Προς τίνα, λοιπόν, λόγο θα πρέπει σήμερα να διατηρούμε εχθρικές σχέσεις με ένα γειτονικό κράτος; Τι έχουμε να φοβηθούμε; Μήπως οι Σκοπιανοί καπηλευθούν το όνομα Μακεδονία. Η Μακεδονία ήταν και είναι πάντα ελληνική και δεν αλλάζει ακόμη και αν οι Σκοπιανοί αποκαλούν εαυτούς Μακεδόνες.

Εδώ επί σειράν αιώνων οι πλέον άγριοι πόλεμοι διεξήγοντο μεταξύ Γερμανών και Γάλλων. Από το ένα στρατόπεδο οι Λουδοβίκοι και από το άλλο οι Ερείνοι αιματοκυλούσαν όλη την ανθρωπότητα, μέχρι που δύο σώφρονες πολιτικοί, ένας Γάλλος και ένας Γερμανός, διέλυσαν τα σύνορα των πολεμικών συρράξεων και εγκαθίδρυσαν τα γαλλογερμανικά σύμφωνα συνυπάρξεως και συνεργασίας, κατάργησαν δε ακόμη και τα μεταξύ των σύνορα, και εμείς τρέμουμε μήπως οι Σκοπιανοί ονομασθούν και αυτοί Μακεδόνες.

Ας φροντίσει, λοιπόν, ο πολεμοχάρης υπουργός μας της Εθνικής Αμύνης μήπως και επαναπατρισθούν οι μεταναστεύσασες βιομηχανίες και βιοτεχνίες για να βρούνε δουλειά τα Ελληνόπουλα και ας αφήσει τους παιάνες και τους αλαλαγμούς.

Σήμερα δεν είναι καιρός για τέτοια πειράματα.

Τασος Νασοπουλος – Δικηγόρος παρ’ Α.Π. & ΣτΕ