ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παροχές σε αγρότες, έξτρα επίδομα θέρμανσης

176049_33844383

Σε παροχές προς τους αγρότες, αλλά και στα νοικοκυριά των ορεινών περιοχών, αυξάνοντας το περυσινό επίδομα θέρμανσης, προχωρεί τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Την ίδια στιγμή, υπόσχεται νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, χωρίς ακόμα να έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, αλλά και επέκταση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή δημιουργεί αποκλειστικά και μόνο για αυτούς ακατάσχετο ποσό έως 7.500 ευρώ για τις ενισχύσεις που λαμβάνουν από την Ε.Ε. Μάλιστα, έσπευσε να καταθέσει τη σχετική τροπολογία (με αναδρομική ισχύ από 10 Δεκεμβρίου), καθώς σήμερα και αύριο πιστώνονται στους λογαριασμούς τους τα ποσά που τους αντιστοιχούν. Συγκεκριμένα, ακατάσχετες θα είναι οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές δικαιούχων, που αφορούν τη βασική ενίσχυση, την πράσινη ενίσχυση, τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας, τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και την ειδική ενίσχυση βάμβακος.

Σύμφωνα με τη διάταξη, οι ανωτέρω ενισχύσεις δεν θα υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές προς οποιονδήποτε οργανισμό του Δημοσίου και ασφαλιστικό φορέα μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ. Αν και το ΥΠΟΙΚ συνεχίζει να διατηρεί αμφιβολίες, καθώς δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αύξηση του ακατάσχετου, ενώ εκφράζει έντονες επιφυλάξεις εκτιμώντας ότι ενδεχομένως να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση. Μια τέτοια εξέλιξη θα βαρύνει την επόμενη κυβέρνηση η οποία θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην ανάκτηση των χρημάτων. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της Κομισιόν για την ανάκτηση χρημάτων από τις ενισχύσεις Χατζηγάκη που θεωρήθηκαν από την Επιτροπή κρατική ενίσχυση. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε νέα γενιά οφειλετών, καθώς οι περισσότεροι θα σταματούσαν να πληρώνουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο.

Πάντως, η αύξηση του ποσού από στις 7.500 ευρώ φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί τους αγρότες, οι οποίοι υπό την πίεση της πτωτικής πορείας των τιμών στα βασικά προϊόντα που καλλιεργούν αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Εξτρα επίδομα θέρμανσης θα λάβουν στις 28/12 τα νοικοκυριά-δικαιούχοι που κατοικούν στις περιοχές της Α΄ ζώνης και συγκεκριμένα στους νομούς Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Για τους δικαιούχους των συγκεκριμένων νομών προβλέπεται αύξηση του ποσού της επιδότησης από 0,125 ευρώ το λίτρο σε 0,25 ευρώ το λίτρο. Στην απόφαση ορίζεται ότι το ποσό που θα διατεθεί υπολογίζεται συνολικά σε 12 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο ότι το 2014 το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης έφτανε στα 204 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 περιορίστηκε στα 55 εκατ. ευρώ! Και παρά το γεγονός ότι έχει περιοριστεί, ακόμα και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί το επίδομα θέρμανσης για την περίοδο 2018-2019. Για την καταβολή του έξτρα επιδόματος, τα νοικοκυριά δεν θα υποβάλουν νέες αιτήσεις, καθώς τις προσεχείς ημέρες θα γίνει νέα εκκαθάριση για τους περσινούς δικαιούχους και τα χρηματικά ποσά που θα προκύψουν θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Προώθηση νέας ρύθμισης για 120 δόσεις

Υποσχέσεις για νέα ρύθμιση έως και 120 δόσεις μοιράζει η κυβέρνηση, χωρίς πάντως ακόμα να έχουν συμφωνήσει οι πιστωτές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού στους μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους και στα μπλοκάκια και τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση αφορά μια νέα έκτακτη ρύθμιση, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όσοι είχαν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων του εξωδικαστικού. Η ρύθμιση εφόσον βέβαια εγκριθεί θα λειτουργεί στα πρότυπα του εξωδικαστικού και ο αριθμός των δόσεων θα είναι ανάλογα με το ύψος της οφειλής του οφειλέτη, παρέχοντας τη δυνατότητα ακόμη και για 120 δόσεις. Ελάχιστη μηνιαία θα είναι τα 50 ευρώ. Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σχέδιο για την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και αύριο αναμένεται νέα συνάντηση προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις έτσι ώστε το σχέδιο να μην «ακυρωθεί» από τους δανειστές. Σήμερα η πάγια ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση των οφειλών σε 12 δόσεις και σε εξαιρετικές περιπτώσεις φθάνει τις 24. Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εφόσον, όμως, πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.