ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δ.: Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση μομφής

Ν.Δ.: Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση μομφής

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά της η Ν.Δ. όσο ο Αλ. Τσίπρας δεν κατονομάζει τους έξι «προθύμους» να σχηματίσουν μια κυβέρνηση «κουρελού» με «ημερομηνία λήξης», ενώ ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Π. Καμμένο. Διαμηνύεται, ωστόσο, ότι παραμένει στο τραπέζι το όπλο της πρότασης δυσπιστίας έναντι της κυβέρνησης, ειδικά αν ο πρωθυπουργός δεν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Κι αυτό, διότι μέχρι στιγμής «κανένας δεν γνωρίζει με ποια πλειοψηφία κυβερνάται η χώρα», λένε από την Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι υπό την πίεση της Ν.Δ. ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύθηκε στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη για το «αυτονόητο». «Δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια πολιτική ιστορία οι συναρχηγοί μιας κυβέρνησης να συνδιαλέγονται μέσα από τηλεοράσεις. Διότι αυτό που κατάλαβαν όλοι είναι ότι ο εξαιρετικός υπουργός Αμυνας όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας δεν τον έχει ενημερώσει για το τι θα κάνει, ούτε εκείνος έχει αποτολμήσει ακόμη να τον ρωτήσει» σημείωναν, επαναλαμβάνοντας ότι αν ο κ. Τσίπρας δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές και λάβει μόνο ψήφο ανοχής, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Πώς θα κυβερνήσει όταν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του έγιναν με τους ΑΝΕΛ και αυτοί αποχωρήσουν; Είναι νόμιμο και ηθικό να συνεχίσει να κυβερνά ως σκορποχώρι με ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι έχουν ντιλάρει μαζί του για την υπουργική καρέκλα; Οταν οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα είναι εκβιάζοντες και εκβιαζόμενοι, όταν υπάρχουν τεράστιες πιέσεις και συμφέροντα, κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει ποια θα είναι τα αποτελέσματα μιας νοσηρής διαδικασίας», σημείωσε ο Β. Κικίλιας (ρ/σ 247).

Σε κάθε περίπτωση, η Πειραιώς διαμηνύει ότι το όπλο της πρότασης μομφής παραμένει στο τραπέζι, πολύ περισσότερο αν εντέλει ο κ. Τσίπρας δεν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Και ενώ ο τρίτος όροφος της Πειραιώς βρίσκεται εν αναμονή της σημερινής συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέρκελ, η Ν.Δ. επαναλαμβάνει ότι εφόσον ερωτηθεί, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επαναλάβει την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών.

Εν τω μεταξύ, το μήνυμα ότι η μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα» της Ν.Δ. επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, λίγες ώρες μόλις αφού από το βήμα της Πολ. Επιτροπής προειδοποίησε ότι η οικονομία δεν ανακάμπτει όσο στην εξουσία βρίσκεται η σημερινή κυβέρνηση και ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα τέταρτο μνημόνιο. «Πιστεύω βαθιά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. Αλλά γι’ αυτό χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα προτάξει τις μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τη μείωση των φόρων και το συμμάζεμα του κράτους, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες δράσεις για την προστασία της α΄ κατοικίας, αλλά και πρωτοβουλίες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.