ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές τον Μάιο «βλέπει» το Eurasia Group

Εκλογές τον Μάιο «βλέπει» το Eurasia Group

Την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να «επιβιώσει» της ονομαστικής ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εκφράζει σε έκθεση του σχετικά με την κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα η δεξαμενή σκέψης Eurasia Group, «βλέποντας» παράλληλα κάλπες τον Μάιο.

Η δεξαμενή σκέψης αναφέρει ότι εφόσον η κυβέρνηση ανανεώσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου (στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο δίνει πιθανότητες της τάξεως του 60%), ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προχωρήσει άμεσα σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, με σκοπό να διευρύνει την επιρροή του σε περισσότερο μετριοπαθείς και κεντρώους ψηφοφόρους ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα λάβουν χώρα το αργότερο τον Οκτώβριο του 2019.

Εντούτοις, όπως αναφέρει η έκθεση του Eurasia Group, νικήτρια της εκλογικής αναμέτρησης θα είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με το think tank, θα καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψήφια των εδρών στη Βουλή.

Όσον αφορά τον απερχόμενο κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, η φυγή του από την κυβέρνηση έχει σκοπό να ανακόψει όσο μπορεί την κατακρήμνιση των ποσοστών των ΑΝ.ΕΛ. στις δημοσκοπήσεις, εκτιμά το Eurasia Group, εκφράζοντας την άποψη ότι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δεν θα καταφέρει να εισέλθει στο κοινοβούλιο στις επόμενες εκλογές.

Σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2019, η δεξαμενή σκέψης εκτιμά ότι ανεξαρτήτως της ψήφου εμπιστοσύνης και της έγκρισης ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο κ. Τσίπρας δύσκολα θα περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για τη διεξαγωγή τους, αναφέροντας τα τέλη Μαΐου ως την πιθανότερη χρονική στιγμή που αυτές θα λάβουν χώρα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Eurasia Group, με μία διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο, το κυβερνών κόμμα θα επιδιώξει να μετριάσει τις απώλειες στα ποσοστά του, δίνοντας στους ψηφοφόρους την επιλογή να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους προς την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την ίδια χρονική περίοδο.