ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «Μπαρμπαρός» μεταξύ Κύπρου και Καστελλόριζου

Το «Μπαρμπαρός» μεταξύ Κύπρου και Καστελλόριζου

Eρευνες του «Μπαρμπαρός» σε μεγάλη περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και το Καστελλόριζο, μέχρι το Σάββατο, έχει προαναγγείλει η Αγκυρα, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της ανακοίνωσης των πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα που οδήγησαν στην απόσυρση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και την υπουργοποίηση του τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη. Με τη NAVTEX 77/19 δεσμεύεται μια θαλάσσια περιοχή η οποία περιλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις μέσα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και εκτείνεται μέχρι τα νότια και δυτικά του Καστελλόριζου. Πρόκειται για ακόμα μία αποτύπωση των πάγιων τουρκικών διεκδικήσεων στην περιοχή, καθώς πρακτικά «σβήνει» την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας και Τουρκίας και προβάλλει περίπου το «όραμα» της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως την έχει περιγράψει επανειλημμένως ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Πάντως, χθες το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» παρέμεινε βόρεια της Κύπρου, ανάμεσα στην Τουρκία και τα Κατεχόμενα, λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή. Το «Μπαρμπαρός» δεν πλέει ποτέ δίχως τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών, κάτι που ισχύει και σε αυτή την περίπτωση.

Την ίδια στιγμή, από την Αθήνα, ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας έστελνε «μήνυμα αμοιβαιότητας», όπως είπε, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης, υπάρχει και ο δρόμος της συνεργασίας», δήλωσε, χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης και συμπλήρωσε ότι «εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας». Ο κ. Αποστολάκης προσέθεσε, επίσης, τα εξής: «Θέλω να υπενθυμίσω στους γείτονές μας πως όποτε πρυτάνευσε η λογική της συνεργασίας, της αμοιβαίας κατανόησης και της εμπιστοσύνης, οι λαοί μας πρόκοψαν, όποτε όμως κυριάρχησαν οι εθνικισμοί, οι λαοί δυστύχησαν. Θεμέλιο των σχέσεών μας οφείλει να αποτελεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και αυτή είναι η μόνη κόκκινη γραμμή στις σχέσεις μας». Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής, πάνω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στου Παπάγου, πέταξαν δύο μαχητικά Μιράζ-2000, κάνοντας την παρουσία τους αισθητή σε όλη την Αθήνα.

Εμμεση πλην σαφής ήταν η αναφορά του νέου υπουργού και στη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς απηύθυνε πρόσκληση σε «όλους τους γείτονές μας, να δουλέψουμε μαζί, να συνεργαστούμε, ώστε να βγάλουμε τα Βαλκάνια από τη γωνία και να τα φέρουμε στο διεθνές προσκήνιο ως μια περιοχή που μπορεί να εγγυάται την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη». Ο κ. Αποστολάκης απηύθυνε πρόσκληση και προς το εσωτερικό, λέγοντας ότι «το σύνολο των Ελλήνων πολιτών» πρέπει να βαδίσει «στον δρόμο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ας ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας, ώστε να ανοίξουμε ένα νέο ειρηνικό και ελπιδοφόρο ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρα μας και την περιοχή μας».