ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι ξανά η πρόταση της ΤτΕ για μείωση των κόκκινων δανείων

Στο τραπέζι ξανά η πρόταση της ΤτΕ για μείωση των κόκκινων δανείων

Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς και τις εποπτικές αρχές μπαίνει η πρόταση της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ με χρήση του αναβαλλόμενου φόρου. Την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει τη σχετική πρόταση επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση της Τρίτης με τους επικεφαλής των θεσμών, ανακοινώνοντας τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξειδικεύσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της ΤτΕ.

Η αλλαγή στάσης του υπουργείου Οικονομικών και η πρόθεσή του να ανοίξει τη βεντάλια των λύσεων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων υπαγορεύονται από την πίεση που ασκείται στον τραπεζικό κλάδο με το συνεχιζόμενο sell off των μετοχών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά συνδέεται με το γεγονός ότι η λύση του ΤΧΣ, που προβλέπει τη μεταφορά στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme – APS) μη εξυπηρετούμενων δανείων 15 δισ. ευρώ, δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου του προβληματικού χαρτοφυλακίου, που προσεγγίζει τα 85 δισ. ευρώ. Αλλωστε και παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες υλοποιούν τα σχέδια που έχουν συμφωνήσει με τον SSM, η προοπτική ενεργοποίησης πρόσθετων εργαλείων αντιμετωπίζεται θετικά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο σχέδια, δηλαδή τόσο αυτό του ΤΧΣ όσο και αυτό της ΤτΕ, θα συζητηθούν με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά τη συνάντηση που θα έχουν με τον νέο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, στη Φρανκφούρτη, ενώ κυριάρχησαν κατά τις συναντήσεις που είχαν οι επικεφαλής των θεσμών με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την Τρίτη. Κεντρικό θέμα της συνάντησης των CEO των ελληνικών τραπεζών με τον κ. Ενρία είναι οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 50 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021 και οι κεφαλαιακές ανάγκες του 2019 στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process), γνωστής ως SREP.

Ανάλογες συναντήσεις αναμένεται να έχει επίσης την προσεχή εβδομάδα ο διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Σπύρος Παντελιάς, ο οποίος μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη προκειμένου να παρουσιάσει στις εποπτικές αρχές τις επιπτώσεις του προτεινόμενου σχεδίου στα κεφάλαια κάθε τράπεζας. Σημειώνεται ότι στο βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν υπολογιστεί σε 3 ποσοστιαίες μονάδες (περί τα 3-5 δισ. ευρώ για όλο το τραπεζικό σύστημα) και η επίπτωση διαφοροποιείται ανά τράπεζα. Τα νέα σενάρια που έχει «τρέξει» η ΤτΕ, εκμηδενίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σε βάθος τριετίας, καθώς περιορίζουν τις προβλέψεις που θα υποχρεωθούν να πάρουν οι τράπεζες από το 2019 με βάση τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλήρη κάλυψη με προβλέψεις και των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε βάθος οκταετίας, δηλαδή έως και το 2026. Με βάση τα σχετικά σενάρια, περιορισμένη υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι και η επίπτωση για το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα καλύψει μέσω του αναβαλλόμενου φόρου τη διαφορά από την τιμή μεταβίβασης των κόκκινων δανείων στο SPV και το ποσό που θα ανακτηθεί από την ανάθεση αυτών των δανείων από ανεξάρτητο διαχειριστή.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι όλα αυτά να εξειδικευθούν, περαιτέρω προτεραιότητα στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει η πρόταση του ΤΧΣ, η οποία λόγω του ότι έχει εφαρμοστεί στην περίπτωση της Ιταλίας έχει περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί σχετικά γρήγορα από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι ακρογωνιαίος λίθος της πρότασης είναι να έχει το senior κομμάτι της τιτλοποίησης αξιολόγηση (rating) υψηλότερη από αυτή που έχει το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται να αποστείλει τη σχετική πρόταση στην Επιτροπή έως τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να εγκριθεί περί τα τέλη Μαρτίου και σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα. Στους υπολογισμούς του το υπουργείο Οικονομικών συνεκτιμά και τον χρόνο των ευρωεκλογών, που μοιραία οδηγεί σε χαλάρωση και τις υπηρεσίες της Ενωσης.

Η αποστολή της πρότασης στην Επιτροπή θα ανακοινωθεί επισήμως, ώστε να βοηθήσει το άλλο μεγάλο project του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή την έκδοση 5ετούς ομολόγου.