ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισαγγελική έρευνα για Πετσίτη

Εισαγγελική έρευνα για Πετσίτη

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία της Αθήνας, έπειτα από σχετική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος του Μανώλη Πετσίτη στην υπόθεση της ΔΕΠΑ και των καθυστερήσεων στην είσπραξη οφειλών εκατομμυρίων ευρώ από εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η έρευνα διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελο Ιωαννίδη, με βάση δημοσιεύματα που του διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την παραγγελία «για τις δικές σας ενέργειες».

Κατά τα δημοσιεύματα, που αποτέλεσαν το υλικό για να παρέμβει η Δικαιοσύνη, ο Μανώλης Πετσίτης εμφανίζεται ως στενός συνεργάτης και συνομιλητής στο Μέγαρο Μαξίμου και ότι προωθούσε συμφέροντα της εταιρείας ΕLFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προκειμένου αυτή να μην πληρώνει, αφήνοντας «φέσι» στη ΔΕΠΑ πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

Ο Θ. Κιτσάκος

Εκτός από την εισαγγελική έρευνα, τα δημοσιεύματα σχετικά με τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη διαβιβάστηκαν και στους ανακριτές που χειρίζονται παρεμφερείς υποθέσεις, σχετιζόμενες με την υπόθεση ΔΕΠΑ – ΕLFE, ειδικότερα, την υπόθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου, εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για τα χρέη που άφησε η εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη (ΕLFE).

Ο ίδιος ο Θ. Κιτσάκος με δήλωσή του έχει υποστηρίξει ότι οι κινήσεις και οι αποφάσεις τους ήταν σε γνώση αρμόδιων υπουργών, ενώ έχει μιλήσει δημόσια και για τον ρόλο Πετσίτη στη ΔΕΠΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Απ’ ό,τι είχα ακούσει, ο Μανώλης Πετσίτης επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ και τη διοίκηση του κ. Παλαιογιάννη. Δεχόμουν στο γραφείο μου στη ΔΕΠΑ επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον κ. Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου». Ο κ. Πετσίτης «την ίδια περίοδο είχε προσληφθεί στην εταιρεία ELFE λαμβάνοντας έναν πολύ ικανοποιητικό μισθό».

Επίσης, τα δημοσιεύματα για τον Μανώλη Πετσίτη διαβιβάστηκαν και στην ανάκριση για τα χρέη της ΕLFE προς τη ΔΕΠΑ, υπόθεση για την οποία έχει ασκηθεί δίωξη ύστερα από μήνυση της ΔΕΠΑ κατά του επιχειρηματία και ακόμη έντεκα πρόσωπων, για απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τη μήνυση, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς καμία προοπτική είσπραξής του.

Δίωξη

Στο πλαίσιο των ερευνών της Δικαιοσύνης για την εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη, την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του επιχειρηματία και τεσσάρων συνεργατών του, έπειτα από μήνυση της Alpha Bank για ανεξόφλητα δάνεια.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank, το 2016, στην οποία καταγγέλλεται πως η μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD, συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, ήταν παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση.

Η τράπεζα κατήγγειλε ότι στόχος της μεταβίβασης ήταν η ΕLFE να μείνει ουσιαστικά δίχως αντικείμενο, ώστε το Δημόσιο να κληθεί ως εγγυητής να καταβάλει τα χρέη της στην τράπεζα. Την ίδια ώρα όμως, οι άλλες δύο εταιρείες, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, που είχαν πλέον την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα είχαν και τα κέρδη, χωρίς υποχρέωση καταβολής των χρεών.