ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης για το ΚΙΝΑΛ

Εκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης για το ΚΙΝΑΛ

Μήνυμα επιστροφής στην ομαλότητα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτικά περίοδο και έπειτα από έναν χρόνο «αναταράξεων» στο εσωτερικό του, θα επιχειρήσει να εκπέμψει το ΚΙΝΑΛ στο έκτακτο συνέδριο που αρχίζει σήμερα το πρωί στο ΣΕΦ και θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα. Οι εργασίες εκκινούν στις 10.30 με ομιλία της Φώφης Γεννηματά, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις όλων των «πρωτοκλασάτων» στελεχών, καθώς από το βήμα θα τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου, αλλά και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Θα ακολουθήσει, αύριο το πρωί, η ανάδειξη των νέων εκτελεστικών οργάνων του κόμματος (Κεντρική Επιτροπή και Εκτελεστική Γραμματεία), ενώ η αυλαία θα πέσει με εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 13.30. Εκτός της κ. Γεννηματά, στην αυριανή εκδήλωση θα τοποθετηθεί και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) για την προεδρία της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Η παρουσία του τελευταίου θεωρείται και συμβολική, μιας και ταυτίζεται με το αφήγημα περί «αυθεντικής έκφρασης» της προοδευτικής παράταξης μέσω του ΚΙΝΑΛ, σε μια περίοδο όπου ο «μεσαίος» χώρος διεκδικείται δυναμικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, ταυτόχρονα, οι συζητήσεις για τη μετεκλογική στάση του ΚΙΝΑΛ παραμένουν σταθερά στο προσκήνιο, παρότι η Χαρ. Τρικούπη έχει υπογραμμίσει ουκ ολίγες φορές ότι τηρεί σαφείς αποστάσεις από το ενδεχόμενο συνεργασιών, τόσο με το κυβερνών κόμμα όσο και με τη Ν.Δ. Αλλωστε, δείγμα της «μονομαχίας» με την Κουμουνδούρου για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά αποτελεί και το γεγονός ότι το επόμενο Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει τη δική του εκδήλωση για τη συγκρότηση της «προοδευτικής συμμαχίας», παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού.

Οσον αφορά το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου με το αφιέρωμα στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, επίσης θα μπορούσε να θεωρηθεί κίνηση σημειολογικού χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί, όπως έχει φανεί και από τοποθετήσεις όλων των πλευρών του ΚΙΝΑΛ, παρότι δεν τίθεται, όπως διαμηνύεται, θέμα «επιστροφής στο παρελθόν», το ΠΑΣΟΚ παραμένει ο βασικός πυλώνας του.