ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντώνης Ρουπακιώτης στην «K»: «Είναι υψηλή η αποχή, είναι στο χέρι μας να τη μειώσουμε»

gre1281481_16539286-thumb-large--2

Τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η αξιοπιστία της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων εγγυάται ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Ρουπακιώτης. Καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν, καθώς για να αλλάξουν τα πράγματα «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από τις εκλογές» και ως πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής δηλώνει ότι λυπάται που τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ.

– Θα λέγατε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για τις εκλογές;
– Στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως υπηρεσιακός υπουργός, βρήκα στελέχη αξιόπιστα και έμπειρα στη διεξαγωγή εκλογών. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν μόλις τον Μάιο διεξήχθησαν οι πιο δύσκολες τετραπλές εκλογές στην ιστορία του ελληνικού κράτους. 

– Ποιος είναι ο στόχος σας ως υπηρεσιακός υπουργός;
– Βρισκόμαστε σε μια περίοδο με μεγάλη πολιτική ένταση και ακόμα και μια μικρή παράλειψη ή μια εκκρεμότητα θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις. Τηρώ με ευλάβεια όσα επιβάλλουν η θέση μου και η υποχρέωσή μου τήρησης της νομοθεσίας έτσι ώστε να οργανωθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου και να γίνουν οι εκλογές στην εντέλεια. Παράλληλα, οι πολίτες πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι θα διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους, ενώ τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν με ταχύτητα και αξιοπιστία.

– Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτών των εκλογών;
– Το πρώτιστο και το μέγιστο είναι να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες, να μη μείνουν σελίδες ψηφισάντων με κενά και θα έλεγα, να μην μείνουν ορφανά ψηφοδέλτια. Σε μια εποχή που σκοτεινιάζει η Ευρώπη από δυνάμεις που βρίσκονται μακριά από τη λειτουργία των θεσμών, σε μια εποχή που για πολλούς λόγους έχει εκπέσει η αξιοπιστία της θεσμικής οργάνωσης της πολιτείας απέναντι στους πολίτες, πολύ περισσότερο τα τελευταία δέκα χρόνια για την πατρίδα μας, η συμμετοχή στις εκλογές είναι κρίσιμη. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι, αν αυτοί δεν στηρίξουν το δημοκρατικό μας σύστημα, ποιος θα το στηρίξει; Συνομολογώ μαζί τους ότι υπάρχουν κενά, ότι η λειτουργία του δημοκρατικού μας συστήματος δεν είναι πλήρης. Ομως, μόνο αυτό έχουμε και αυτό οφείλουμε να βελτιώσουμε και να υπερασπιστούμε. Ηταν υψηλή η αποχή στις ευρωεκλογές, στο χέρι μας είναι να τη μειώσουμε. 

– Επειδή στις προηγούμενες εκλογές υπήρξαν κάποια προβλήματα όσον αφορά την παρουσία των πολιτών που είχαν κληθεί ως εφορευτική επιτροπή, έχει βρεθεί λύση;
– Διατυπώθηκε η άποψη ότι θα μπορούσε να δοθεί κάποιο αντίτιμο σε όσους καλούνται ως εφορευτική επιτροπή, εφόσον καταβάλλεται αποζημίωση και στους άλλους που συμμετέχουν στη διαδικασία. Υπήρξε βέβαια και ο αντίλογος ότι δεν μπορεί να αμείβεται ένας πολίτης για να ασκήσει ένα θεσμικό του χρέος. Ομως, έτσι και αλλιώς, δεν ήταν δυνατόν αυτή τη στιγμή να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Προσπαθούμε, αλλά δεν το έχουμε πετύχει ακόμη, να υπάρχουν δύο γραμματείς σε μεγάλα εκλογικά τμήματα. Ωστόσο, παρακαλώ τις Ελληνίδες και τους Ελληνες που θα κληθούν, να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα ως εφορευτική επιτροπή. Είναι αυτή η παρουσία τους μια μορφή συμμετοχής στη στήριξη της ύψιστης αυτής λειτουργίας.

– Οσον αφορά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων;
– Το υπουργείο συνεργάζεται και αυτή τη φορά με τη Singular Logic. Με την εταιρεία αυτή συνεργάζεται επί 39 ολόκληρα χρόνια το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να συλλέξει, σε συνεργασία με όλους τους άλλους παράγοντες, και να μεταδώσει τα αποτελέσματα των εκλογών με μεγάλη ταχύτητα. Και αυτή τη φορά θα υπάρχει μια συνεχής ροή, ώστε να ενημερώνεται το ελληνικό κοινό.

– Επηρέασε την προεκλογική διαδικασία η ματαίωση της διεξαγωγής του ντιμπέιτ;
– Ως υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος, σύμφωνα με τον νόμο, της Διακομματικής Επιτροπής, εκφράζω τη λύπη μου γιατί δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για τη διοργάνωση συζητήσεων στην τηλεόραση, είτε με τη μορφή ντιμπέιτ είτε με άλλη μορφή. Οι συζητήσεις αυτές, με όποια μορφή και αν διοργανώνονταν, θα έδιναν τη δυνατότητα, σε μεγάλο βαθμό, στους πολίτες να ενημερωθούν για τα προγράμματα των κομμάτων, μετά τη διαμόρφωση νέου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος από τον Αύγουστο του 2018.