ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 2021 είναι κομβικός σταθμός»

gkat_04_0811_page_1_image_0001

Με τη φράση «όσο εμπνεόμαστε από τους θριάμβους, άλλο τόσο οφείλουμε να διδαχθούμε και από τις τραγωδίες», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σηματοδότησε τη χθεσινή επίσημη έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία σε συνεργασία με το Ιδρυμα της Βουλής θα σχεδιάσει και θα συντονίσει τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η συμβολική χθεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού αλλά και ζωογόνου περίσκεψης. Αναστοχασμού και μιας νέας νοηματοδότησης των αξιών, που οδηγούν, τελικά, σε εθνική αυτογνωσία. Πρόκειται, τελικά, για μια επαναγνωριμία με τον συλλογικό μας εαυτό, που θα δώσει στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία να ανασυνταχθεί εσωτερικά, αλλά και να επανασυστηθεί με τη σύγχρονη ταυτότητά της στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Ας κοιταχτούμε, λοιπόν, στον καθρέφτη με θάρρος και με ειλικρίνεια. Θα εκτιμήσουμε και τη λάμψη του βλέμματος αλλά και τις ρυτίδες του προσώπου της σύγχρονης Ελλάδας. Αν το 1821 ήταν η εκκίνηση, το 2021 είναι ένας κομβικός σταθμός στον δρόμο για την 4η βιομηχανική επανάσταση, την τεχνητή νοημοσύνη και των στοιχημάτων που προβάλλονται μπροστά μας. Από τις νέες μεγάλες ανισότητες μέχρι το προσφυγικό-μεταναστευτικό και κυρίως την κλιματική αλλαγή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας σημείωσε: «Η Ελλάς είχε υπογράψει την ανεξαρτησία της σε μια Βουλή πρωτόγονη και σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή, ξεκινάει την προσπάθεια, τη σπάνια προσπάθεια –η επόμενη θα γίνει σε εκατό χρόνια– να αναδείξει την αξία, την ιστορία της και τον πολιτισμό της, όχι για να γαντζωθούμε στην πατραγαθία, αλλά για να αντικρίσουμε αυτή την αξία, αυτή την ιστορία και αυτόν τον πολιτισμό ως εφαλτήριο, που θα μας κάνεις ισάξιους με τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου».

Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η ολοκλήρωση μιας πορείας 200 χρόνων αφορά όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες όπου γης, χωρίς διαχωρισμούς και κατατάξεις. Αποτελεί ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση, για μια άσκηση αυτογνωσίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Είναι η ευκαιρία μας, όχι μόνο να αναγνωρίσουμε αυτά που πετύχαμε, αλλά και όσα χάσαμε, να προσδιορίσουμε όχι μόνο το πού βρισκόμαστε, αλλά και το πού θέλουμε να πάμε. Να συζητήσουμε πώς φανταζόμαστε την Ελλάδα στο μέλλον. Τα 200 χρόνια μάς υπερβαίνουν. Καλούμαστε να αναμετρηθούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι δική μας ευθύνη να συνδιαμορφώσουμε τη νέα πατριδογνωσία. Να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο».

Τα 31 μέλη της Επιτροπής

Για «κορυφαίους πανεπιστημιακούς από την Αμερική και την Αγγλία», Ελληνες καθηγητές του εξωτερικού, στελέχη της Ακαδημίας Αθηνών, εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ιστορικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς επιστήμονες, εκπροσώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, αλλά και ερευνητές ή και πρόσωπα από τα πεδία της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα πρώτα 31 ονόματα των μελών της Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους: Mark Mazower, Roderick Beaton και Richard Clogg, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Στ. Καλύβα, Δ. Γόντικα, Β. Ράπανο, τον μητροπολίτη Ιγνάτιο, Πασχ. Κιτρομιλίδη, Κ. Κωστή, Ευ. Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη, Ιωάννα Λαλιώτου, Γ. Βούλγαρη, Ν. Μουζέλη, Αριστ. Χατζή, Ν. Μαραβέγια, Στ. Ζουμπουλάκη, Θ. Κουρεντζή, Δέσποινα Μουζάκη, Δημ. Παπαϊωάννου, Αικατερίνη Καμηλάκη, Κ. Δασκαλάκη, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Ν. Νεγκροπόντε, Χρ. Παπαδημητρίου, Ι. Ταρνανά, Μ. Βερέμη και Γκ. Παπαδόπουλο.