ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στηρίξου πάνω μου» είπε ο Μητσοτάκης στον Ζόραν Ζάεφ

15s5zaef

Αν η γλώσσα του σώματος «μιλάει», τότε τα χαμόγελα των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ζόραν Ζάεφ κατά την έξοδό τους από την αίθουσα του ξενοδοχείου όπου συναντήθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του οικονομικού συμποσίου Thessaloniki Summit 2019, αντικατοπτρίζουν στο έπακρο το κλίμα στο οποίο οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επί μισή και πλέον ώρα, από την οποία για ένα πεντάλεπτο οι δυο τους, χωρίς τους συνεργάτες τους.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτά στον κ. Ζάεφ ότι θα τον στηρίξει στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που προκάλεσε το γαλλικό βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας πως η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να επαναφέρει την Ελλάδα σε ρόλο ισχυρού Ευρωπαίου παίκτη στη Βαλκανική. 

«Στηρίξου πάνω μου», φέρεται ειπών στον κ. Ζάεφ ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει ειρήνη, σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη στα Δυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα ο κ. Ζάεφ, που αμέσως μετά έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, σε αντίθεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, που άφησε την ενημέρωση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πέτσα, καθώς ακολουθούσε άλλη συνάντηση, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι θα μιλήσει ο ίδιος τόσο στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όσο και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε ότι προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τα Σκόπια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να ταξιδέψει στη γειτονική χώρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε πως αυτή υλοποιείται βήμα προς βήμα, υπογραμμίζοντας ότι «υποχρεώσεις επ’ αυτού έχουμε και εμείς, έχετε και εσείς», ενώ για τα εμπορικά σήματα τόνισε πως οι δύο πλευρές «θα τα βρουν με φιλικό τρόπο».

Στη χθεσινοβραδινή ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να αμβλύνουν τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών. Οσον αφορά την Αλβανία, είπε ότι, αν πράγματι θέλει να έχει μέλλον η ευρωπαϊκή προοπτική της, θα πρέπει «να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή του πληθυσμού της, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Και να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας».