ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δύσκολη σχέση μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά

Η δύσκολη σχέση μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά

Ενα βήμα εμπρός και δύο πίσω κάνουν Αλ. Τσίπρας και Ν. Κοτζιάς για την αποκατάσταση των σχέσεών τους. Η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ ξύπνησε την παλιά κόντρα, αφού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν συμφώνησε με την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πως ήταν δική του απόφαση να μην μπουν οι υπογραφές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει πως «τότε, ο υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς, μου είπε ότι “κοίταξε να δεις, θα δεχτούμε τεράστια κριτική και επίθεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, διότι παραχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα στους ψαράδες και δίνουμε μικρότερη επήρεια στα νησιά”. Και αυτός ήταν ο λόγος που δεν προχωρήσαμε τότε».

Ο επικεφαλής της Κίνησης «Πράττω», μιλώντας στο OPEN, χαρακτήρισε μισή αλήθεια την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα. «Εγώ δεν του είπα δεν το κάνουμε. Εγώ του είπα κάτι άλλο το 2016-2017. Θα κάνουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αφού κλείσουμε τους κόλπους», συμπληρώνοντας πως «ενώ κάναμε δυο χρόνια συστηματική δουλειά, κλείσιμο κόλπων και αιγιαλίτιδες ζώνες, αυτή τη δουλειά φοβήθηκε και η κυβέρνηση μετέπειτα όταν παραιτήθηκα και η κυβέρνηση της Ν.Δ. να την προχωρήσουν, με αποτέλεσμα να μη λύνουμε πολύ εύκολα τη σχέση της ΑΟΖ με την Αλβανία, να μη λύνουμε αυτόματα το θέμα της ΑΟΖ των ψαράδων με την Ιταλία και να αφήνουμε ακάλυπτη τη νοτιοανατολική Κρήτη». Κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου απαντώντας στον Ν. Κοτζιά σημειώνουν ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών υποστήριζε πως μια πρόταση με τους γνωστούς συμβιβασμούς δεν θα προάσπιζε επαρκώς τα εθνικά συμφέροντα και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την εισήγηση του κ. Κοτζιά να προετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. H βούληση της τότε κυβέρνησης να ολοκληρώσει το ζήτημα μέσω νομοθετικής διαδικασίας και όχι με Π.Δ. δεν προχώρησε λόγω εκλογών.

Εν τω μεταξύ, εντατικοποιούνται οι επισκέψεις του Α. Τσίπρα στην αγορά και μετά την Καισαριανή και τη Ρόδο βρέθηκε στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, όπου συνομίλησε με μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εργαζομένους. «Ακούω από την κυβέρνηση για 24 δισ. ευρώ, πού είναι όλα αυτά;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις έγινε στον σταθμό Βενιζέλου, στην οδό Εγνατία, τον οποίο επισκέφτηκε εκτός προγράμματος: «Το μετρό Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη απάτη του κ. Μητσοτάκη στους Θεσσαλονικείς», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας πως το έργο «θα ολοκληρωνόταν το φθινόπωρο του 2020, όμως τελικά παίρνει παράταση συνολικά ώς το 2023 και βλέπουμε». Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση από τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή: «Η μια κυβέρνηση εγκαινίασε μουσαμάδες. Η άλλη κάνει έργα που εξασφαλίζουν και μέτρο και αρχαία. Βρείτε την πολιτική απάτη».