ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίγυπτος: «Ιστορική εξέλιξη» η συμφωνία για ΑΟΖ

dendiaskairo

Στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ αναφέρθηκε το Κάιρο, με αφορμή την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η αιγυπτιακή προεδρία χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική εξέλιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου». Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, κατά τη συνομιλία τους οι κ. Μητσοτάκης και Σίσι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου.

Επίσης, αντήλλαξαν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, οι κ. Μητσοτάκης και Σίσι συμφώνησαν για την ανάγκη εντατικοποίησης του συντονισμού Ελλάδας και Αιγύπτου, λαμβάνοντας υπόψη τα κοινά συμφέροντα και θέσεις των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας τονίζεται πως «η συμφωνία συμβάλλει στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν τους φυσικούς πόρους τους για την επίτευξη των συμφερόντων των δύο φίλων λαών».