ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παροχές σε κλίμα ήττας – Και αντιδεξιές κορώνες Παπανδρέου

Σε πλειοδοσία παροχών και έντονη αντιδεξιά ρητορική καταφεύγει την τελευταία ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, ελπίζοντας να περιορίσει τις διαρροές ψηφοφόρων. Χθες έφθασε να υποσχεθεί μηναίο εισόδημα 800 ευρώ σε ζευγάρι συνταξιούχων αγροτών, εξαγγέλλοντας και τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, χωρίς καμία πρόβλεψη για το απίστευτο κόστος που προκαλεί και μάλιστα σε περίοδο διεύρυνσης των ελλειμμάτων. Είναι δε άκρως προβληματικό να επικαλείται το λεγόμενο «μέρισμα ειρήνης» που θα προκύψει από την υποτιθέμενη μείωση των εξοπλισμών, όταν είναι γνωστό ότι οι προμήθειες των όπλων είναι κλεισμένες και οι υπερδαπάνες θα πιέζουν την ελληνική οικονομία τουλάχιστον για μια δεκαετία.

Γενική είναι, πάντως, η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ, νιώθοντας πως χάνει τις εκλογές, χρησιμοποιεί κάθε μέσο και δεν διαστάζει να διολισθήσει στις επικίνδυνες ατραπούς του λαϊκισμού, προκειμένου να συγκινήσει την κοινή γνώμη, βυθίζοντας και πάλι την οικονομία στη δίνη του εκλογικού κύκλου με την καλλιέργεια ανεκπλήρωτων προσδοκιών.

Ακόμη, υψώνει τους τόνους, επαναφέρει την αντιδεξιά ρητορική και ταυτοχρόνως προσβλέπει στην άνοδο του ακροδεξιού και εθνικιστικού ΛΑΟΣ, σε μια επίδειξη αντιφατικότητας και πολιτικού αμοραλισμού. Πρόκειται ίσως από την πλέον αλλοπρόσαλλη προεκλογική εκστρατεία που έχει κάνει ποτέ το ΠΑΣΟΚ στην τριαντάχρονη πολιτική διαδρομή του.