ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεράστιες ευθύνες ΠΑΣΟΚ για τα κονδύλια

Τις απώλειες των κονδυλίων των Κοινοτικών Προγραμμάτων Στήριξης επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «K» ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. κ. Αρ. Τσιπλάκος, προσθέτοντας πως οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες. Παράλληλα τονίζει τα μέτρα που θα λάβει ως κυβέρνηση η Ν.Δ. για τη διαφάνεια και την εξασφάλιση των κοινοτικών πόρων. H συνέντευξή του έχει ως εξής:

– Πού βρισκόμαστε και πόσα χρήματα έχουμε απορροφήσει ώς τώρα από το Γ΄ ΚΠΣ;

– H εκκίνηση του Γ΄ ΚΠΣ καθυστέρησε σημαντικά. Χάσαμε τα δύο πρώτα χρόνια της εξαετούς περιόδου 2000-2006 για να αξιοποιήσουμε τα αδιάθετα του B΄ ΚΠΣ που στη λήξη της περιόδου στο τέλος του 1999 ήταν 2,08 τρισ. δρχ. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία και ωρίμαση των έργων, η έλλειψη σωστού σχεδιασμού από τους φορείς προγραμματισμού, όπως επίσης η αδυναμία στήριξης και ενίσχυση των επιχειρήσεων, αφού ακόμα, λόγω εμπλοκής των τραπεζών, ελάχιστα προγράμματα για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει. Ηδη βρισκόμαστε περίπου στο μέσον της περιόδου που έχουμε στη διάθεσή μας για την υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας στις 31.12.2003 οι πληρωμές δημόσιας δαπάνης ήταν 7.154 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 31.758 εκατ. ευρώ, δηλαδή απορρόφηση κάτω του 23%, που σημαίνει ότι αν εξακολουθήσουμε με τον ίδιο ρυθμό θα χρειαστούν 15 χρόνια για την αξιοποίηση όλων των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ.

– H κυβέρνηση ισχυρίζεται ακόμα ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ. Είναι βάσιμος ο ισχυρισμός αυτός;

– O ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς αστήρικτος, δεδομένου ότι πέρα από τις οριστικές απώλειες από το B΄ ΚΠΣ, που παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή, υπάρχουν κίνδυνοι σημαντικότερων απωλειών από το Γ΄ ΚΠΣ όχι μόνο λόγω των καθυστερήσεων, αλλά και από την κακοδιαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως προβλέπουν οι νέοι αυστηροί κανονισμοί που διέπουν τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, κοινοτικά χρήματα που δεσμεύονται για συγκεκριμένο χρόνο χάνονται αν δεν αξιοποιηθούν μέσα σε δύο χρόνια. Για το τέλος του 2003, που θα γίνει ο απολογισμός του 2001, ίσως να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Τέλος, όμως, του 2004, που θα γίνει ο απολογισμός του έτους 2002, στη διάρκεια του οποίου οι απορροφήσεις ήταν απαράδεκτες, θα χαθούν σημαντικοί πόροι. Σοβαρότεροι κίνδυνοι υπάρχουν όμως λόγω της κακοδιαχείρισης των κοινοτικών πόρων, των κακοτεχνιών, των παραβάσεων του εθνικού και κοινοτικού δικαίου κ.λπ. που επισημαίνει η έκθεση που δημοσίευσε η «Καθημερινή» το προηγούμενο Σάββατο.

-Από αυτήν την εμπιστευτική έκθεση, που είχατε στην κατοχή σας, και είχατε ενημερώσει τον πρόεδρο της Ν.Δ., προκύπτουν σοβαρά στοιχεία για κακοδιαχείριση, για ατασθαλίες στην ανάθεση και υπόγεια διαφθορά. Εσείς ως κυβέρνηση πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό;

– Μερικά από τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι:

-Η δημιουργία ορισμένων μηχανισμών ενίσχυσης της αδύναμης ελληνικής διοίκησης, με εξειδικευμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Παράδειγμα τέτοιων μηχανισμών είναι η ΜΟΔ (Ομάδα Οργάνωσης Διαχείρισης) που δημιουργήθηκε την περίοδο 1990-93, χωρίς όμως να ενεργοποιηθεί και της οποίας σκοπός ήταν η κάλυψη των αναγκών της δημόσιας διοίκησης σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και μεταφορά τεχνογνωσίας.

-Στελέχωση των διαχειριστικών αρχών αξιοκρατικά με ειδικευμένους επιστήμονες που θα αντικαταστήσουν ακατάλληλους υπαλλήλους που επιλέχτηκαν με κομματικά κριτήρια.

-Αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για να ανταποκριθεί στις πρόσθετες ανάγκες ταχείας αξιοποιήσεως των κοινοτικών πόρων.

-Πληρότητα και ποιότητα των τευχών δημοπράτησης.

-Εκσυγχρονισμός του πληροφοριακού συστήματος για τη συνεχή παρακολούθηση της πορείας των έργων και έγκαιρη επέμβαση όπου υπάρχει πρόβλημα.

-Αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων υλοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων με την ενίσχυση, μέσω της τεχνικής βοήθειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού.

– Θα μπορούσατε να μας πείτε πόσα χρήματα χάθηκαν από το B΄ ΚΠΣ και το σημαντικότερο γιατί χάθηκαν.

– Ηδη ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε στη Βουλή την οριστική απώλεια 468 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή δεν τα ζητήσαμε λόγω ατασθαλιών που είχαν διαπιστωθεί σε συγκεκριμένα έργα. Ακόμα 120 εκατομ. ευρώ μας ζήτησαν να επιστρέψουμε λόγω ατασθαλιών στο κτηματολόγιο κ.λπ.

Πέραν αυτών από το B΄ ΚΠΣ υπολείπονται ακόμα να μας δώσουν 1.200 εκατομ. ευρώ μετά τους ελέγχους που συνεχίζονται χωρίς ακόμα να έχουν ολοκληρωθεί. Ομως, από τους μέχρι σήμερα ελέγχους φαίνεται ότι το 60% δεν πρόκειται να μας δοθεί λόγω διαπιστωμένων ατασθαλιών στη διαχείριση των έργων.