ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφιβάλλουν οι ξένοι αν θα είμαστε έτοιμοι στους Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί πλησιάζουν και οι ξένοι δημοσιογράφοι που ήδη συρρέουν στην Αθήνα, αποκαρδιωμένοι από τη θέα των εργοταξίων, πασχίζουν να διαπιστώσουν αν η πόλη θα κερδίσει τελικά το μεγάλο στοίχημα. «Ολυμπιακοί 2004, θα είναι έτοιμη η Αθήνα;» διερωτάται στο εξώφυλλό του το γαλλικό περιοδικό L’ Express αυτής της εβδομάδας, ενώ η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» δημοσιεύει στο χθεσινό της φύλλο άρθρο με τίτλο «Το ολυμπιακό όνειρο γίνεται εφιάλτης για την Αθήνα». Ενα τρίτο δημοσίευμα, του αμερικανικού περιοδικού Newsweek, με τίτλο «ολυμπιακή ανασφάλεια», παρουσιάζει τις προσπάθειες που γίνονται στο θέμα της ασφάλειας.

Στο αφιέρωμα του L’ Express, ο Ζαν Μισέλ Ντεμέτς διατυπώνει το ερώτημα αν η ίδια η υποψηφιότητα της Αθήνας για ένα αθλητικό γεγονός που συγκεντρώνει 10.500 αθλητές, με 5.500 επισήμους και 21.500 δημοσιογράφους και τεχνικούς συνιστά «ύβρι». «Ποτέ μια τόσο μικρή χώρα δεν οργάνωσε σύγχρονους Ολυμπιακούς», γράφει ο Ντεμέτς, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση του «τεράστιου μηχανισμού» των σημερινών Αγώνων με αυτούς του 1952 στο Ελσίνκι της, επίσης μικρής, Φινλανδίας.

Αφού φιλοξενεί ορισμένες διόλου κολακευτικές δηλώσεις (όπως αυτή του Αυστραλού αντιπροέδρου της ΔΟΕ Κέβιν Γκόσπερ ότι «οι Ολυμπιακοί της Αθήνας θα μοιάζουν με κακοφτιαγμένο σάντουιτς, ανάμεσα σε δύο μεγάλες Ολυμπιάδες») το άρθρο αναφέρει τα τρία πλέον προβληματικά ολυμπιακά έργα. «Πρώτον, το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο και συγκεκριμένα η στέγη του. Δεύτερον, ο θόλος του Ολυμπιακού Σταδίου, που σχεδίασε ο Καταλανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα και το οποίο θα αποτελούσε το μοναδικό αρχιτεκτονικό τόλμημα των Αγώνων και το σήμα κατατεθέν τους για τις τηλεοράσεις όλου του κόσμου. Τρίτον, η Μαραθώνια Διαδρομή. Είκοσι πέντε αιώνες μετά τη μάχη του Μαραθώνα, που διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία ως η πρώτη νίκη της δημοκρατίας επί της ασιατικής τυραννίας, ο Μαραθώνας είναι συνώνυμο με το φιάσκο».

Ο Ντεμέτς επισημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί προσφέρουν πολύτιμο κίνητρο για να γίνει η Αθήνα πιο καθαρή και τονίζει ότι, ενόψει των Αγώνων, γίνονται εξαιρετικά αυστηροί υγειονομικοί έλεγχοι σε ταβέρνες και ξενοδοχεία. Στο ζήτημα της ασφάλειας των Αγώνων, το Express κάνει λόγο για «συλλογική ευθύνη», επισημαίνοντας τις κοινές προσπάθειες Ελλάδας, ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Ισραήλ, Ισπανίας και Αυστραλίας. «Σε περίπτωση κάποιου δραματικού γεγονότος, η αποτυχία θα είναι συλλογική και όχι ελληνική» καταλήγει.

Το Newsweek κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη και την ακριβότερη επιχείρηση στον τομέα της ασφάλειας, εν καιρώ ειρήνης, που έγινε ποτέ.» Το άρθρο, που υπογράφεται από τις Μελίντα Λιου και Τούλα Βλάχου, επισημαίνει ότι έχει κινητοποιηθεί προσωπικό ασφαλείας 50.000 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και 16.000 στρατιωτών και ότι έχουν εγκατασταθεί πάνω από 1.400 κάμερες και μικρόφωνα, για την οπτική και ηχητική επίβλεψη της πόλης (παρενθετικά σημειώνεται ότι ασκήσεις για τον χειρισμό και τον συντονισμό του συστήματος αυτού άρχισαν χθες στην Αθήνα). «Στην αρχαία Ελλάδα, οι πολεμιστές άφηναν τα όπλα τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών. H επιστροφή των Αγώνων όμως στη γενέτειρά τους θα είναι το αθλητικό γεγονός με την ισχυρότερη ένοπλη φρουρά και τους πιο εκτεταμένους μηχανισμούς παρακολούθησης στην ιστορία» γράφει το περιοδικό.

Οι ασκήσεις

Το άρθρο επισημαίνει ότι στις αντιτρομοκρατικές ασκήσεις του Αυγούστου εντοπίστηκαν κάποιες «τρύπες» στο σύστημα ασφαλείας και τονίζει: «Το NATO προτίθεται να παράσχει κατασκοπευτικά αεροπλάνα AWACS και να προετοιμάσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το αδιανόητο -την επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα εναντίον θεατών. Αν χορηγηθεί, αυτή η βοήθεια δεν θα έχει προηγούμενο στην ιστορία της Συμμαχίας».

Σε αντίθεση με το Express και το Newsweek, το άρθρο της Ελένα Σμιθ στη Guardiaδεν αναφέρεται καθόλου στην ασφάλεια και επικεντρώνεται στις καθυστερήσεις των έργων. H βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει τη δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία δημιουργείται τεχνητό κλίμα κινδυνολογίας. Αλλά προσθέτει ότι «σημάδι της εντεινόμενης ανησυχίας είναι ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ προέβη στην ασυνήθιστη δήλωση ότι οι Ελληνες πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην ουσία, θυσιάζοντας, εν ανάγκη, τον θόλο του Καλατράβα».