ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλή για τη Δημοκρατία η παρακολούθηση πολιτών

Απειλή για τη δημοκρατική νομιμότητα συνιστά η εξυπηρέτηση των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του ΠΑΣΟΚ μέσω της χρησιμοποίησης μεθόδων παρακολούθησης των πολιτικών του αντιπάλων. Ακόμη και αν υποτεθεί ότι όντως η Ν.Δ. διακινούσε φυλλάδια εναντίον του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, όπως υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα, ή ότι όντως το ΠΑΣΟΚ σκηνοθέτησε αυτήν την ιστορία, όπως υποστηρίζει η μέχρι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση, σε καμιά περίπτωση δεν καταλήγουμε σε μια ανώδυνη «ισοπαλία» χρήσης προεκλογικών μεθόδων που κινούνται στο ημίφως της επιτρεπτής προπαγάνδας.

Αλλωστε, όλος αυτός ο θόρυβος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει, αποσκοπεί στο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να συγκαλύψει κάτι πολύ σοβαρότερο από την αποστολή ή όχι ενός φυλλαδίου ελεγχόμενης μεν σοβαρότητας, πλην όμως απολύτως νομίμου περιεχομένου.

Το σοβαρότατο αυτό θέμα είναι η παρακολούθηση από μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ υπαλλήλων ενός άλλου πολιτικού κόμματος -και δη αυτού που πιθανότατα από τη Δευτέρα θα ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας- την ώρα που αυτοί απλώς ταχυδρομούσαν κάποιο προεκλογικό υλικό.

Η πράξη αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών συνταγματικών διατάξεων και απάδει προς οιαδήποτε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας, απειλώντας δυνάμει τις ατομικές ελευθερίες όλων των πολιτών. Οταν το κυβερνών κόμμα αισθάνεται ότι μπορεί να παρακολουθεί κατά βούληση υπαλλήλους της Ν.Δ., ποιος μεμονωμένος πολίτης είναι δυνατόν να αποτρέψει το να γίνει το ίδιο εις βάρος του;

Ενα κλίμα κρατικής τρομοκρατίας απλώνεται σε όλη τη χώρα, προκαλώντας συναισθήματα φόβου και αποσκοπώντας στην παράλυση πολιτικών δραστηριοτήτων αντίθετων προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αν παρακολουθούνται οι υπάλληλοι του ενός από τα δύο κόμματα που αποτελούν τους πυλώνες του πολιτικού μας συστήματος, όλοι υποθέτουν βασίμως πως με δεκαπλάσια ένταση παρακολουθούνται τα κόμματα και οι οργανώσεις της Αριστεράς, οι οποίες και επισήμως διακηρύσσουν την αντίθεσή τους προς το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Υπό το πρίσμα αυτό αποτελεί δευτερεύουσα, αν και καθόλου ασήμαντη πτυχή του ζητήματος, το αν την παρακολούθηση και την φωτογράφιση των υπαλλήλων της Ν.Δ. στο ταχυδρομείο την έκανε η ΕΥΠ, άλλη κρατική υπηρεσία ή αν εκλήθησαν να δράσουν ως παρακρατικοί, κατά πλήρη παράβαση καθήκοντος, οι δύο ταχυδρομικοί υπάλληλοι, τους οποίους η κυβερνητική προπαγάνδα εμφανίζει ως υποτιθέμενους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Το πολιτικό σκάνδαλο προκαλείται κατ’ αρχήν από την κυβερνητική εντολή παρακολούθησης των υπαλλήλων της Ν.Δ. και εν συνεχεία από τη δημόσια προβολή εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της εκπροσώπου του, κ. A. Διαμαντοπούλου, των υποτιθέμενων ευρημάτων της παράνομης και αντισυνταγματικής παρακολούθησης ή της σκηνοθετημένης σκευωρίας, προκειμένου να δημιουργηθεί τεχνητά πολιτικός θόρυβος.

Να καταδικασθεί

Η χρησιμοποίηση παρακρατικών μεθόδων εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ πρέπει να στιγματισθεί πολιτικά και να καταδικασθεί απ’ όλο το πολιτικό φάσμα πάραυτα. Υπήρξαν μακρές περίοδοι ανωμαλίας στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, κατά τη διάρκεια των οποίων οι παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων αποτελούσαν καθημερινή πρακτική. Χρειάσθηκε η τραγωδία της στρατιωτικής δικτατορίας και η μετατροπή ολόκληρου του ελληνικού λαού σε «υπόπτους» για να απορριφθεί καθολικά πλέον, απ’ όλους τους πολίτες, η αποδοχή μεθόδων παρακολούθησης των πολιτικών αντιπάλων.

Αν το «συμμετοχικό ΠΑΣΟΚ» του κ. Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να κληρονομήσει και να αναβιώσει αυτές τις απεχθείς μεθόδους των πέτρινων χρόνων στην απέλπιδα προσπάθεια να εκβιάσει την εκλογική του επιβίωση, αυτό δεν σημαίνει πως η ελληνική κοινωνία πρέπει να υποταχθεί μοιρολατρικά σε αυτήν την επιχείρηση εκτροπής από τη δημοκρατική νομιμότητα.

Η διά της ψήφου εκδίωξη του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία που πιθανότατα θα λάβει χώρα μεθαύριο, θα εξουδετερώσει βεβαίως τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο.

Απαιτείται όμως η αποφασιστική απόκρουση αυτής της τακτικής και σήμερα. Διαφορετικά, ουδείς δύναται να προβλέψει μετά βεβαιότητος μέχρι πού είναι δυνατόν να φθάσουν την Κυριακή οι ενέργειες των αποθρασυμένων οργανωτών αυτής της κραυγαλέας αντισυνταγματικής εκτροπής προς τις παράνομες παρακολουθήσεις.