ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναισθηματικά φορτισμένος και με πίστη για τη νίκη ο K. Καραμανλής

Ενθουσιασμός, συγκίνηση, συναισθηματική φόρτιση, σιγουριά για τη νίκη της επόμενης Κυριακής. Αυτός ήταν χθες, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Αθήνας, ο Κώστας Καραμανλής. Ογκος, παλμός μοναδικός, κι ένας κόσμος που αψήφησε το χιονόνερο, που μετετράπη σε έντονη βροχή, που πανηγύριζε και τραγουδούσε επί δύο και πλέον ώρες. Αυτοί ήταν οι πολίτες που κατέκλυσαν χθες την Αθήνα, το Πεδίον του Αρεως, προκειμένου να διατρανώσουν την πίστη τους για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Η χθεσινή συγκέντρωση προστίθεται σε όλες τις προηγούμενες ανά την Επικράτεια, και δείχνει ότι η πολιτική αλλαγή είναι πλέον προ των πυλών. O Κώστας Καραμανλής δεν έκρυψε την πίστη του στη νίκη, δεν έκρυψε τη συγκίνηση για ένα κόσμο που υπό καταρρακτώδη βροχή τον επευφημούσε επί δίωρο. Ανταπέδωσε στον κόσμο την εμπιστοσύνη και την αγάπη. Υπό βροχή και ο ίδιος όσο μιλούσε. Υπό βροχήν χαιρετούσε, δίνοντας το δικό του «σόου», επί είκοσι λεπτά μετά την ομιλία του, προς το πλήθος που δεν έφευγε με τίποτε! Υπό βροχήν χαιρετούσε, κι έδειχνε κιόλας, μεταξύ άλλων και τη σύζυγό του Νατάσσα, η οποία επίσης υπέμενε τη βροχή και απολάμβανε τη συγκέντρωση μαζί με τον κόσμο.

Η νεολαία

Χιλιάδες μπαλόνια, πυροτεχνήματα, λέιζερ, καπνογόνα, από μια νεολαία που έδειξε πρωτοφανή ενθουσιασμό χθες το βράδυ. Μια νεολαία που έδινε τον τόνο με συνεχείς επευφημίες και ζητωκραυγές. O κ. Καραμανλής χθες μίλησε για μια συγκλονιστική συγκέντρωση. Είχε δίκιο. Και όταν είπε πως «δεν μας σταματούν ούτε οι βροχές ούτε οι καταιγίδες», ο κόσμος παραληρούσε.

Ο χώρος κάτω από την τεράστια εξέδρα είχε γεμίσει από τις 6 το απόγευμα. Πλανόδιοι πωλούσαν την πραμάτεια τους, μέχρι και σαμπάνιες με το σήμα της Νέας Δημοκρατίας στην ετικέτα τους με τίτλο «για τη νίκη στις 7 Μαρτίου». Οσο η βροχή δυνάμωνε τόσο ο κόσμος τραγουδούσε. Οι ευρηματικοί νεολαίοι, προκειμένου να προστατευθούν από την μπόρα άνοιξαν ένα τεράστιο πανό, το οποίο τους προστάτευε και παράλληλα «διαφήμιζε» τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, «πρώτη και καλύτερη». «Είναι μπλε, όλη μπλε, όλη η Ελλάδα είναι μπλε», άρχισαν τα τραγούδια στις 6.30. «Τι γίνεται; Πρώτη φορά βλέπω τέτοιες εκλογές», μας ρωτούσε η Ισπανίδα συνάδελφος της κρατικής τηλεόρασης.

Παλμός

Το σόου, τα λέιζερ, την εξέδρα, την όλη κάλυψη σκηνοθέτησε ο Γερμανός καλλιτέχνης Γκερτ Χοφ, ο οποίος είχε σκηνοθετήσει και το «Μιλένιουμ» στην Ακρόπολη. H τηλεοπτική κάλυψη εξαιρετική, αλλά από κοντά, μέσα από τον κόσμο ο παλμός διαφορετικός. Στις 7.45 το πλήθος ξεσπά «έ-έ-έρχεται», μουσική στη διαπασών. Δίπλα από τη δημοσιογραφική εξέδρα ένα ζεύγος Γιαπωνέζων, που περιέργως υπό βροχήν και χωρίς ομπρέλα, παρακολούθησαν την ομιλία. Στις 8.10 ο κ. Καραμανλής βγαίνει στην εξέδρα, με το σύνθημα «νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός». «Πού ‘ντος, πού ‘ντος ο πρωθυπουργός», αναρωτήθηκαν έκπληκτοι οι δημοσιογράφοι, καθώς… δεν έβλεπαν τίποτα από τα καπνογόνα, τα βεγγαλικά, τις φωτοβολίδες!

«Η Αθήνα μίλησε», λέει ο κ. Καραμανλής, «σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», συνέχισε, «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», κατέληξε. Αν σας θυμίζουν αυτές οι φράσεις κάτι από το παρελθόν, από Ανδρέα, δεν είναι λάθος.

Η ομιλία τελειώνει. O κ. Καραμανλής από κοινού με τη Νατάσσα κάτω από την εξέδρα, αγκαλιασμένοι παρακολουθούν τα πυροτεχνήματα, συγκινημένοι από την εκπληκτική ανταπόκριση του κόσμου. H Αθήνα χθες χάρισε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας μια μεγάλη βραδιά.