ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκέντρωση χωρίς αέρα νίκης

Σε μια ύστατη προσπάθεια αντιστροφής του πολιτικού κλίματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, με την ομιλία του στην κεντρική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος, ανέλαβε χθες από το Πεδίον του Αρεως προσωπικές «δεσμεύσεις» για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων, που δεν επιλύθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Σημίτη. Επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά της Ν.Δ. και απηύθυνε έμμεση πρόσκληση στην Αριστερά για κυβερνητική συνεργασία. O κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε να «εγγυάται»: Πρώτον, εθνικά αποδεκτές λύσεις στο Κυπριακό και την υφαλοκρηπίδα. Δεύτερον, αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση πόρων από το Δ΄ ΚΠΣ. Τρίτον, την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την άμεση εκλογή ισχυρού Περιφερειακού Συμβουλίου. Τέταρτον, την επένδυση στον άνθρωπο, με μείωση της ανεργίας κάτω από το 6% το 2008 και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Πέμπτον, βελτίωση της ποιότητας ζωής και αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Εκτον, πάταξη της γραφειοκρατίας. Εβδομον, νέο μοντέλο διακυβέρνησης με επίκεντρο τη συμμετοχική δημοκρατία. Και, όγδοον, «ολομέτωπη και καθημερινή μάχη κατά της διαφθοράς».

Παράλληλα, ο κ. Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε με ιδιαίτερη οξύτητα κατά της Ν.Δ. και επιχειρώντας να αξιοποιήσει πολιτικά τη γνωστή υπόθεση των φυλλαδίων, υποστήριξε πως η Ν.Δ. «είναι μια παράταξη που προτού ακόμη καταλάβει το κράτος, στήνει το παρακράτος της», ενώ έσπευσε να προσθέσει πως «η νέα Δεξιά του κ. Καραμανλή διαρκώς επιστρέφει στο παρελθόν της». O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης τη Ν.Δ. για συνεχή καταστροφολογία, αλλά και ότι «ψεύδεται» για τις επιδόσεις της χώρας, αναφέροντας πως «η Eurostat» ανακοίνωσε ρυθμό ανάπτυξης 5% και «αυτό που έβαζε η Ν.Δ. στόχο για το αύριο, εμείς το πετύχαμε σήμερα».

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αν και επιτέθηκε στις ηγεσίες των κομμάτων της Αριστεράς, άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας μαζί τους. O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε συγκεκριμένα σε συμπαράταξη τους «προοδευτικούς πολίτες που δεν κατανοούν γιατί οι ηγεσίες των κομμάτων της άλλης αριστεράς επαναφέρουν τις πολιτικές «τι ΠΑΣΟΚ, τι Δεξιά», που θυμίζουν το σύνθημα «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας»». Ομως σε άλλο σημείο, απηύθυνε πρόσκληση στις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς για συμφωνία «σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα τετραετίας».

Τα διλήμματα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτήρισε τις αυριανές εκλογές «τη μόνη πραγματική δημοσκόπηση», ανέδειξε επίσης τα διλήμματα της αναμέτρησης, αναφερόμενος στα εξωτερικά θέματα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Δ΄ ΚΠΣ και την πραγματική σύγκλιση, και έθεσε το ερώτημα εάν μπορεί να τα διαχειριστεί «η μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη ή η δεξιά παλινόρθωση».

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο έργο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και του κ. Σημίτη και συνόψισε τις έως τώρα εξαγγελίες του για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.