ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βρεθήκαμε μακριά από την κοινωνική μας βάση», τα σχόλια

Ιδιαίτερα συγκρατημένα στις δηλώσεις τους προσήλθαν νωρίς χθες το βράδυ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης σε παρατηρήσεις του επί των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων διαπίστωσε μια στροφή του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά, συμπληρώνοντας πως «εμείς έχουμε το έργο μας, το οποίο ίσως, δεν προβλήθηκε αρκετά».

«Βρεθήκαμε μακριά απο τα κοινωνικά στρώματα», παρατήρησε ο Θόδωρος Τσουκάτος.

«Κάποια στιγμή, οι ασθενείς κοινωνικές τάξεις ένιωσαν ανασφάλεια». Παρά ταύτα, «ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εντολή να δρομολογήσει αλλαγές», πρόσθεσε.

Η κ. Διαμαντοπούλου

«Αύριο είναι μια καινούργια μέρα. Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας», είπε η Αννα Διαμαντοπούλου όταν άρχισε να διαφαίνεται η νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης από νωρίς, ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι δεν ήταν ανάγκη να περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα, συνεχάρη τον κ. Καραμανλή και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να είναι μια υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Ο κ. Πάγκαλος

Την ίδια περίπου ώρα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος έλεγε ότι πρέπει να περιμένουν και ότι η διαφορά θα μειωνόταν, με τον κ. Παπαντωνίου να επιφυλάσσεται επίσης μέχρι τα τελικά αποτελέσματα.

Ο Κώστας Γείτονας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η παράταξή του δεν τα πρόβαλε όπως θα μπορούσε.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος

Σαφείς αιχμές προς την «ισχυρή Ελλάδα» του K. Σημίτη αλλά και τη «νέα εποχή» του Γ. Παπανδρέου άφησε ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος. «H σημερινή επιλογή του ελληνικού λαού είναι απολύτως σεβαστή και αποδεχόμαστε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», επισήμανε αρχικά για να απαριθμήσει στη συνέχεια τα επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική πολιτική και στην οικονομία. Εν συνεχεία, όμως, τήρησε σαφείς αποστάσεις: «H ήττα οφείλεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίθηκε στις δίκαιες προσδοκίες του ελληνικού λαού. H Ελλάδα μπορεί να έγινε ισχυρή, όμως δεν ένιωσε εξίσου ισχυρός κάθε Ελληνας». Παράλληλα, έκανε λόγο για πρακτικές που «μας απομάκρυναν από τους πολίτες», αλλά για την επόμενη μέρα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι αρχές, οι αξίες και οι ρίζες μας αποτελούν την αφετηρία μιας νέας πορείας που θα δώσει τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να συνδεθεί με τη λαϊκή βάση, να προχωρήσει με τόλμη σε αλλαγές ώστε να γίνει ξανά εκφραστής της μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας της χώρας μας».

Ο κ. Στέφανος Μάνος, από την πλευρά του, συνεχάρη από την καρδιά του κ. Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία για την καθαρή νίκη τους στις εκλογές. «Εύχομαι η νέα κυβέρνηση να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις της εποχής μας», είπε και ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου για την τιμή που του έκανε να τον περιλάβει ως ανεξάρτητο στους υποψηφίους βουλευτές Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. «Ελπίζω ο διάλογος, που μόλις άρχισε και στον οποίο πίστεψα, να συνεχιστεί για να επιτευχθεί η σύνθεση των καινούργιων ιδεών και λύσεων που χρειάζεται η χώρα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσοβόλας

Στο εκλογικό αποτέλεσμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Συνεχάρη τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο κυβερνητικό του έργο.

Συνεχάρη ακόμη τα μέλη και τους φίλους του ΔΗΚΚΙ «που στάθηκαν όρθιοι σ’ αυτόν τον αδυσώπητο δικομματικό αγώνα» και όλους τους πολίτες που ψήφισαν το κόμμα του, χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες, κάτω από τις συνθήκες που διεξήχθη ο προεκλογικός αγώνας και κάτω από τον τρόπο που λειτούργησαν οι μηχανισμοί της παραπληροφόρησης και του εκμαυλισμού συνειδήσεων».

Ο κ. Τσοβόλας επισήμανε ότι «χάθηκε η εκλογική μάχη, αλλά κερδίσαμε την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία μας. O αγώνας συνεχίζεται για το ΔΗΚΚΙ, γιατί η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, στην πράξη και όχι στα λόγια, προκειμένου να αντισταθούμε στο δικομματικό σύστημα και να δημιουργήσουμε τους πολιτικούς και οικονομικούς όρους για την προοδευτική πορεία της χώρας».

Οι ευρωεκλογές

Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι στις ευρωεκλογές το ΔΗΚΚΙ θα πάει πολύ καλά και τόνισε ότι «είναι σαφές πως σε αυτές τις εκλογές, προοδευτικοί άνθρωποι οδηγήθηκαν στη Ν.Δ., όχι γιατί έγιναν συντηρητικοί, αλλά για να διασφαλίσουν την ήττα αυτού του ΠΑΣΟΚ».

Επίσης, είπε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής στελεχών του ΔΗΚΚΙ που πήγαν σε άλλο χώρο «με εκμαυλισμό συνειδήσεων ή για να πετύχουν προσωπικά οφέλη. Αυτό είναι θέμα αρχής», ενώ για τους απλούς πολίτες είπε ότι είναι βέβαιος πως πολύ σύντομα θα επιστρέψουν στις προοδευτικές τους ρίζες και κοντά στο ΔΗΚΚΙ».

Ο κ. Αλαβάνος

Για τη νίκη της Ν.Δ. έκανε δήλωση και ο Αλέκος Αλαβάνος: «Εκφράζεται η δυσαρέσκεια μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας». Και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την είσοδο του Συνασπισμού στη Βουλή.