ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O χάρτης της Ελλάδας έγινε μπλε

Συντριπτική είναι η υπεροχή του γαλάζιου χρώματος στον νέο εκλογικό χάρτη της χώρας, καθώς η Νέα Δημοκρατία κερδίζει στις 44 από τις 56 περιφέρειες, περιορίζοντας το ΠΑΣΟΚ στο παραδοσιακό του «κάστρο» της Κρήτης καθώς και στην Ηλεία, την Αχαΐα, τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο(;), τη Β΄ Πειραιώς, τη Λέσβο, τη Χίο και τα Δωδεκάνησα. Ενδεικτικά είναι τα ποσοστά των μεγαλύτερων μεταβολών, όπως καταγράφονταν την ώρα της πρώτης έκδοσης της «Κ». Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει την εντυπωσιακότερη ενίσχυση του εκλογικού ποσοστού της στον νομό Ροδόπης (10,01%) και ακολουθούν, με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 4,76 και 6,37%, η Σάμος, η Β΄ Πειραιώς, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Α΄ Θεσσαλονίκης, η Αρκαδία, η Θεσπρωτία, η Αχαΐα και τα Χανιά. Αντιθέτως, οι υπέρ του ΠΑΣΟΚ μεταβολές κυμαίνονταν στα όρια του στατιστικού λάθους, με τις απώλειές του να εμφανίζονται ευρείες. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης έχανε 7,26%, στη Μεσσηνία, τη Β΄ Πειραιώς και τη Ροδόπη μεταξύ 5,75% και 5,81%, ενώ ακολουθούν το Ρέθυμνο, η Α΄ Αθηνών, η Αρκαδία, η Φωκίδα, τα Τρίκαλα και η Α΄ Πειραιώς, όπου η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 4,46 και 5,32%.

Σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες μονοεδρικές περιφέρειες, το τοπίο φάνηκε να ξεκαθαρίζει από νωρίς υπέρ της Ν.Δ., η οποία σημειωτέον στις εκλογές του 2000 είχε κερδίσει μόνο την Ευρυτανία. Συγκεκριμένα, στον νομό Γρεβενών η διαφορά υπέρ της ξεπερνούσε τις τέσσερις μονάδες (46,62% έναντι 42,2% του ΠΑΣΟΚ), στην Ευρυτανία τις πέντε μονάδες (49,71% έναντι 44,48%), ενώ στη Σάμο προσέγγιζε τις έξι ποσοστιαίες μονάδες (44,48% έναντι 38,14% του ΠΑΣΟΚ). Η επικράτηση του κόμματος του κ. Κ. Καραμανλή διαφαινόταν άνετη και στις δύο νέες μονοεδρικές περιφέρειες, στη Φωκίδα (με διαφορά άνω των 14 μονάδων) και τη Θεσπρωτία (με περίπου πέντε μονάδες). Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε «πράσινη» την περιφέρεια της Λευκάδας, με μια διαφορά που προσέγγιζε τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες, διεκδικούσε την Κεφαλονιά υπολειπόμενο κατά 2,3% της Νέας Δημοκρατίας και έδινε αγωνιώδη μάχη για τη Ζάκυνθο, όπου με καταμετρημένες τις ψήφους των 94 από τα 102 εκλογικά τμήματα, η υπέρ του διαφορά ήταν μόλις 12(!) ψήφοι, ήτοι 0,05%. Εκεί, εξελισσόταν ένα από τα (λιγοστά) θρίλερ της βραδιάς…

Οι 10 περιφέρειες που κρίνουν το αποτέλεσμα

Τα ντέρμπι του 2000 μετατράπηκαν σε άνετες επικρατήσεις της Νέας Δημοκρατίας και στη δεκάδα των κρίσιμων εκλογικών περιφερειών που κατά παράδοση «βγάζουν κυβέρνηση». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εννέα από τις δέκα αυτές περιφέρειες χθες άλλαξαν χέρια, με μοναδική εξαίρεση της Χίου, όπου το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε με… νύχια και δόντια προβάδισμα 2,6 μονάδων (46,96% έναντι 44,36% της Νέας Δημοκρατίας). Αντιθέτως, η Ν.Δ. κατείχε διαφορές ασφαλείας στην Α΄ Θεσσαλονίκης (οκτώμισι και πλέον μονάδες), στα Ιωάννινα (πάνω από επτά μονάδες), στην Ημαθία (6,28%) αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, τα Γρεβενά, τη Θεσπρωτία και την Κορινθία. Πιο αμφίρροπη διαφαινόταν η μάχη στη Β΄ Αθηνών και στη Βοιωτία, όπου η Ν.Δ. κατείχε μεν προβάδισμα αλλά με διαφορές της τάξεως της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

Ενδεικτικό του εύρους της νίκης της Νέας Δημοκρατίας είναι το γεγονός ότι σε 17 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες, η υπέρ αυτής διαφορά ξεπέρασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις, η ψαλίδα κόντεψε να… σπάσει: στη Λακωνία η διαφορά έφθασε το 24,8% υπέρ της Ν.Δ. και στις Σέρρες το 22,3%.

Κατά τα άλλα, οι μεγαλύτερες «γαλάζιες» επικρατήσεις έναντι του ΠΑΣΟΚ σημειώθηκαν στις περιφέρειες Δράμας, Καβάλας, Β΄ Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Φλώρινας, Καστοριάς, Αρτας, Λάρισας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Αργολίδας και Αρκαδίας. Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να συνεχίσει την παράδοση της Κρήτης, υπερισχύοντας της Ν.Δ. με 25 μονάδες στον νομό Λασιθίου, με περίπου 20 μονάδες στο Ηράκλειο και με σχεδόν 10 μονάδες στα Χανιά.