ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να αποφύγει συγκρούσεις

Την αποφυγή της εσωστρέφειας θέτει ως πρώτη προτεραιότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, μετά τη δεινή ήττα της Κυριακής, αλλά παράλληλα φέρεται αποφασισμένος από το αμέσως επόμενο διάστημα να προωθήσει σταδιακά τις τομές που είχε προαναγγείλει στο εσωτερικό του κόμματος.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου προτίθεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να προχωρήσει στα τέλη της εβδομάδος ή στις αρχές της επομένης στη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής για μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ενώ, πριν από τις ευρωεκλογές θα προβεί στην ανασύνθεση του Ε.Γ.

Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα βαρύ από προχθές το βράδυ. Ομως, θεωρεί στρατηγικό σφάλμα το κόμμα του να εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο αναζήτησης ευθυνών για το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς μάλιστα τον Ιούνιο καλείται να δώσει άλλη μια κρίσιμη, και για την προσωπική του εικόνα, αναμέτρηση, αυτή των ευρωεκλογών. Εξάλλου, θεωρείται βέβαιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση και ο ίδιος δεν θα μείνει στο απυρόβλητο, κυρίως για την επιλογή του να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τους κ. Στ. Μάνο και Ανδρ. Ανδριανόπουλο. Πάντως, επιτελείς του κ. Γ. Παπανδρέου αλλά και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη, λόγω της κόπωσης του εκλογικού σώματος, αλλά και άστοχων κινήσεων από τις κυβερνήσεις του κ. K. Σημίτη την τελευταία τετραετία.

Εν τω μεταξύ, επί του παρόντος, οι απόψεις για το πώς θα πρέπει να χειριστεί ο κ. Παπανδρέου την προχθεσινή ήττα διίστανται: κατά μια άποψη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει την τρέχουσα εβδομάδα να περιοριστεί στη σύγκληση του Ε.Γ. και να μεταθέσει για αργότερα τις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής. Κατ’ άλλους, όμως, ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, προκειμένου να «εκκαθαρίσει» το εσωκομματικό τοπίο και να έχει την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων για να προετοιμαστεί για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, στρατηγική επιλογή του κ. Παπανδρέου είναι πλέον «η φυγή προς τα εμπρός». Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το αμέσως επόμενο διάστημα προτίθεται να προσδιορίσει τους στρατηγικούς του στόχους, αλλά και να θέσει το πλαίσιο της αντιπολιτευτικής δράσης του κόμματος. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου θα προωθήσει την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ «χωρίς αποκλεισμούς», αλλά με τη σαφή δέσμευση όσων αναλάβουν συγκεκριμένους ρόλους ότι θα συμβάλουν στη ριζική αλλαγή του, όπως είχε αναγγείλλει κατά την προεκλογική περίοδο.

Ανασυγκρότηση Ε.Γ.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, πολλοί εκτιμούν πως ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει, σε σύντομο χρόνο, στην ανασυγκρότηση του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το τακτικό συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί, λόγω και των ευρωεκλογών, το προσεχές φθινόπωρο.