ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποδοκιμάστηκαν οι επιλογές Σημίτη

Δύο υπουργοί και δέκα υφυπουργοί της τελευταίας κυβερνήσεως Σημίτη είναι τα πρώτα ευθέως ορατά θύματα για το πρώην κυβερνητικό στρατόπεδο σε επίπεδο τουλάχιστον αποδεκατισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Οι κ. Γ. Δρυς και N. Σηφουνάκης χάνουν είτε από λαμπερά ονόματα (Αντζελα Γκερέκου στην Κέρκυρα) είτε από τα τερτίπια του εκλογικού νόμου (στη Λέσβο όπου μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ «γεύεται» την εκδίκηση της εξομάλυνσης), ενώ ακολουθούν στην κατηγορία των «πρώην» οι «σημιτικοί» υφυπουργοί κ. N. Γκεσούλης, οι εκ μεταγραφής B. Κοντογιαννόπουλος και N. Μπίστης, Θ. Κοτσώνης, P. Σπυρόπουλος, E. Τζιόλας, Αλ. Καλαφάτης, Π. Τσερτικίδης, Γ. Θωμάς και N. Φαρμάκης.

Αλλα τρανταχτά ονόματα που έχασαν το τρένο της εκλογής είναι ο κ. Γ. Αρσένης, ο πρώην υπουργός Στ. Μανίκας, οι πρώην υφυπουργοί και εκλεκτοί του κ. Σημίτη Λ. Αποστολίδης, Δ. Αποστολάκης, I. Ζαφειρόπουλος, Εμ. Λουκάκης και Λ. Τζανής. Ακόμη θα λείπουν από τη νέα Βουλή, σύμφωνα τουλάχιστον με τα πρώτα στοιχεία, ο εκ των στενών συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου, Κάρολος Παπούλιας, ο εκλεγόμενος από το 1977 βουλευτής Χανίων κ. Σ. Βαλυράκης, ο απερχόμενος γραμματέας της K.O. του κόμματος κ. Νικ. Λεβογιάννης καθώς και παλαιοί βουλευτές, που όμως βρίσκονταν από τις εκλογές ήδη του 2000 στις τελευταίες θέσεις των επιτυχόντων και εν πολλοίς αποτελούσαν και τον βασικό κορμό της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολιτεύσεως. Πρόκειται για τους κ. Παναγιώτη Κρητικό, Γιάννη Καψή, Ελ. Βερυβάκη, Γ. Δασκαλάκη, αλλά και τους Αν. Μαντέλη και I. Γιαννακόπουλο, που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Επίσης δεν εξελέγη στο Ηράκλειο ο Στ. Βρέντζος μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά του.

Μεγάλος ο αποδεκατισμός ελέω και εκλογικού νόμου στην A΄ Πειραιώς, όπου χάνουν οι Παναγιώτης Φασούλας και Μανώλης Μπεντενιώτης.

Επάνοδος

Εκπληξη βεβαίως, αν και αποτελεί πλέον κανόνα, είναι η επάνοδος πολλών από αυτούς που είχαν χάσει τις έδρες τους, αν και σε πολλές περιπτώσεις πρώτευσαν. Μεταξύ αυτών η Μιλένα Αποστολάκη στη B΄ Αθηνών, ο B. Οικονόμου στην Αττική, ο K. Καϊσερλής στα Δωδεκάνησα, ο κ. Κουτσούκος στην Ηλεία, η Χρύσα Αράπογλου στη Θεσσαλονίκη, ο K. Τσίμας στην Καβάλα, η Χρύσα Μανωλιά στη Ροδόπη, η Σούλα Μερεντίτη στα Τρίκαλα. O κανόνας είναι λοιπόν μία τετραετία να αλωνίζουν πολιτευτές και «κομμένοι» για να επανέλθουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οσον αφορά στα λαμπερά ονόματα -για το ΠΑΣΟΚ πάντα- δεν φαίνεται ότι εκπλήρωσαν τις προσδοκίες. Με εξαίρεση την κ. Γκερέκου, που «έκανε περίπατο» στην Κέρκυρα, η κ. Εύα Καϊλή θα εκλεγεί στη Θεσσαλονίκη μόνον αν ο κ. Παπανδρέου επιλέξει την περιφέρεια της Λάρισας, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση κινδυνεύει ο πρώην υφυπουργός κ. Φ. Χατζημιχάλης. Δεν κατάφερε, εξάλλου, να εκλεγεί ο πρώην πρόεδρος της EPT στην Ηλεία κ. Παν. Παναγιώτου, ο κ. I. Γρανίτσας στη B΄ Αθηνών, ο κ. K. Παταβούκας στην Αθήνα.

Επιρροές

Τέλος, η αλλαγή σειράς στην καθοριστική σημειολογικώς B΄ Αθηνών, με την πρωτιά, σύμφωνα τουλάχιστον με τα πρώτα αποτελέσματα, να περνάει στο δίδυμο Αποστολάκη – Λοβέρδου, αντί της παραδοσιακής πρωτιάς του διδύμου Βάσως Παπανδρέου – Απόστολου Κακλαμάνη, δίνει το στίγμα των επικείμενων αλλαγών φυσιογνωμίας και επιρροών στο ΠΑΣΟΚ.