ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H «ακτινογραφία» του Υπουργικού Συμβουλίου

Οι περισσότεροι από τους νέους υπουργούς είναι της γενιάς του Κώστα Καραμανλή, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος προεκλογικώς. Οι λίγο μεγαλύτεροι έχουν βέβαια πλούσια κυβερνητική και πολιτική εμπειρία, ενώ οι λίγο μικρότεροι καλούνται να αποδείξουν για πρώτη φορά τις ικανότητές τους στο δύσκολο έργο τους που αρχίζει από σήμερα. Μια σύντομη ματιά στο παρελθόν των 19 νέων υπουργών δεν είναι μόνο χρήσιμη, αλλά και απαραίτητη.

Προκόπης Παυλόπουλος. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει υπουργικό θώκο, καθώς και το 1989, επί οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, είχε ορισθεί αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου. Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1990 ανέλαβε νομικός σύμβουλος στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Από το 1995 και μετά είχε πάντα νευραλγικές θέσεις στη Νέα Δημοκρατία, στην αρχή ως πολιτικός σύμβουλος του Μιλτ. Εβερτ, εκπρόσωπος Τύπου και από το 2000 ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Οικονομιας & Οικονομικων

Γιώργος Αλογοσκούφης. Εκ των στενών συνεργατών του κ. K. Καραμανλή, δεν έχει προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία, αλλά διαθέτει πλούσια ακαδημαϊκή, έχοντας διατελέσει καθηγητής πανεπιστημίου στη M. Βρετανία. Υπήρξε σύμβουλος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ανήκει στη λεγόμενη «φουρνιά» του 1996, όταν ως προσωπική επιλογή του σημερινού πρωθυπουργού εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. Ενα χρόνο αργότερα του ανατέθηκε η ευθύνη του τομέα των Οικονομικών της Ρηγίλλης.

Εξωτερικων

Πέτρος Μολυβιάτης. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία, αλλά και ο εμπειρότερος της νέας κυβέρνησης. O πρέσβης επί τιμή έχει μακρά και πλούσια θητεία ως ένας εκ των πλέον επιτυχημένων διπλωματών της χώρας και από το 1974 έως το 1980 είχε επιλεγεί από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή ως διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. Διετέλεσε μάλιστα και γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και στις δύο θητείες του ιδρυτού της Ν.Δ. (1980-85,1990-95), ενώ εξελέγη βουλευτής Επικρατείας για πρώτη φορά το 1990. Θεωρείται το βασικό όπλο του νέου πρωθυπουργού για τη λύση του Κυπριακού, εξ ου και του ανετέθη εξωκοινοβουλευτικώς το κρίσιμο αυτό υπουργείο.

Εθνικης Αμυνας

Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Βουλευτής από το 1989, είναι από τους λίγους που έχει περάσει και κατά το παρελθόν από το ίδιο υπουργείο ως υφυπουργός Αμύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. H σχέση του πρώην πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας με τη Ν.Δ. άρχισε επί των ημερών του ιδρυτού της παράταξης καθώς υπήρξε υπασπιστής του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την πρώτη του θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Εχει επίσης διατελέσει πρόεδρος της OKE Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ. και τομεάρχης Αμυνας.

Αναπτυξησ

Δημήτρης Σιούφας. Είναι από τους παλαιότερους βουλευτές της νέας κυβέρνησης, καθώς εκλέγεται αδιαλείπτως με τη Ν.Δ. από το 1981. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει υπουργικό θώκο, καθώς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την ευθύνη του υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προωθώντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Από το 2000 γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και εκ των βασικοτέρων συνεργατών του κ. K. Καραμανλή.

ΠΕΧΩΔΕ

Γιώργος Σουφλιάς. Είναι χωρίς άλλο ο εμπειρότερος των νέων υπουργών σε κυβερνητικά πόστα, καθώς για πρώτη φορά δοκιμάστηκε ως υφυπουργός Εσωτερικών το 1977. Εκτοτε έχει αναλάβει διαδοχικά το υφυπουργείο Συντονισμού (1977-80), το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1989), το Οικονομικών (1989-90), αλλά και το Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1991-93). Οι σχέσεις του με τον κ. Καραμανλή δοκιμάστηκαν εντονότατα το 1997 όταν διαγράφηκε από τη Ν.Δ. Το 2000 δεν μετείχε στις εκλογές και επανήλθε στη Ν.Δ. το 2001. Εκτοτε ανέλαβε τον πολιτικό σχεδιασμό της Ρηγίλλης και το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Εθνικης Παιδειας & Θρησκευματων

Μαριέττα Γιαννάκου. H σχέση της με την πολιτική είναι πολυετής και άρχισε στις… Βρυξέλλες αφού το 1984 επελέγη από τη Ν.Δ. να την εκπροσωπήσει στην E.E. ως ευρωβουλευτής του κόμματος. Εχει περάσει για ένα σύντομο διάστημα (1990-91) και από κυβερνητικό πόστο ως υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. H πλούσια εμπειρία της από το εξωτερικό και την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αποτέλεσε ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής της στα νέα δύσκολα καθήκοντά της, ενώ είναι και η μία από τις δύο -μόνον- γυναίκες της κυβέρνησης Καραμανλή.

Απασχολησης & Κοινωνικης Προστασιας

Πάνος Παναγιωτόπουλος. Εκ των νεότερων βουλευτών της Ν.Δ. εξελέγη για πρώτη φορά το 2000. Ως εκ τούτου, δεν έχει κυβερνητική εμπειρία, και επομένως θα πρέπει μεταξύ άλλων να επιστρατεύσει τις διευθυντικές και επικοινωνιακές ικανότητες που του χάρισε η επιτυχημένη πορεία του ως δημοσιογράφου σε ένα από τα νευραλγικότερα πόστα της κυβέρνησης.

Υγειας & Κοινωνικης Αλληλεγγυης

Νικήτας Κακλαμάνης. Ανευ κυβερνητικής εμπειρίας, η πορεία του στη Ν.Δ. χρονολογείται από το 1990 αλλά πέρασε και μέσα από την Πολιτική Ανοιξη, της οποίας υπήρξε ευρωβουλευτής το 1994. Μετά την επιστροφή του στη Ρηγίλλης, ανέλαβε τομεάρχης Υγείας και η άκρως επιτυχημένη θητεία του στο εν λόγω πόστο του «χάρισε» τη σημερινή του θέση. H σχέση του ωστόσο με την Υγεία είναι μακρά, καθώς ο ίδιος από το 1981 έχει ανακηρυχθεί διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Αγροτικης Αναπτυξης και Τροφιμων

Σάββας Τσιτουρίδης. Ανήκει στην ομάδα των πάλαι ποτέ «λοχαγών», που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να προταθεί ο κ. Καραμανλής για την αρχηγία του κόμματος. Εν συνεχεία τον στήριζαν συνεχώς παρότι δεν ανελίχθηκαν σε κομματικά αξιώματα. Βουλευτής Κιλκίς από το 1996, 50 ετών, δικηγόρος – οικονομολόγος στο επάγγελμα, αναλαμβάνει κυβερνητικό αξίωμα για πρώτη φορά.

Δικαιοσυνης

Αναστάσιος Παπαληγούρας. Εκλέγεται βουλευτής Κορίνθου ανελλιπώς από το 1981 – με εξαίρεση το 1989, οπότε δεν έβαλε υποψηφιότητα. Αξιοπρεπής, έντιμος και με ήθος, αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει το κύρος της Δικαιοσύνης. Εχει σπουδάσει Νομικά. Γιος του αείμνηστου Παναγή Παπαληγούρα, αναλαμβάνει για πρώτη φορά υπουργός. Αξιοσημείωτο ότι στο παρελθόν έχει διαγραφεί δύο φορές από τη Νέα Δημοκρατία.

Μεταφορων και Επικοινωνιων

Μιχάλης Λιάπης. O έτερος ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή αναλαμβάνει για πρώτη φορά καθήκοντα υπουργού. Εχει όμως διατελέσει υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη (1992-93). 51 ετών, έχει σπουδάσει Νομικά. Είχε συγκρουστεί με τον κ. M. Εβερτ και υποστηρίξει αρχικά τον κ. Γ. Σουφλιά για την ηγεσία του κόμματος. Οταν όμως έθεσε υποψηφιότητα ο κ. Καραμανλής, τον υποστήριξε. Ανέλαβε γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, θέση από την οποία αποχώρησε μετά τις εκλογές του 2000.

ΔημοσιασςΤαξης

Γιώργος Βουλγαράκης. Ξεκίνησε την κομματική του πορεία από τη Νεολαία και υπήρξε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Είχε στενότατους δεσμούς με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. K. Μητσοτάκη, αλλά τα τελευταία χρόνια ακολουθεί «αυτόνομη» πορεία. Από τους λίγους εκπροσώπους της φιλελεύθερης τάσης στη νέα κυβέρνηση, έχει διατελέσει υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αρμόδιος για το περιβάλλον την περίοδο 1992-93. Εκλέγεται βουλευτής A΄ Αθηνών συνεχώς από το 1989 και είναι 45 ετών.

Εμπορικης Ναυτιλιας

Μανώλης Κεφαλογιάννης. Από τους νεότερους νέους υπουργούς, καθώς είναι 44 ετών. Βουλευτής Ηρακλείου, είναι οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας. Για πρώτη φορά σε κυβερνητική θέση, έχει όμως αναπτύξει έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα σε ό,τι αφορά κυρίως τα δημόσια έργα και τις υπερβάσεις τους, καταθέτοντας πληθώρα ερωτήσεων προς τους αρμόδιους υπουργούς. Είχε πρωταγωνιστήσει στην εξακρίβωση της πραγματικής εκτίμησης του κόστους κατασκευής της Αττικής Οδού.

Τουρισμου

Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι σχέσεις του πρώην δημάρχου Αθηναίων με τη Νέα Δημοκρατία παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις. Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ορίστηκε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και στη συνέχεια διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού. Εξελέγη βουλευτής το 1996, αλλά απώλεσε την ιδιότητα κατόπιν ενστάσεως στο εκλογοδικείο και ο κ. M. Εβερτ τον επέλεξε ως υποψήφιο δήμαρχο. Εξελέγη νικώντας τον κ. Θ. Πάγκαλο και επανεξελέγη για άλλη μία τετραετία. Στις εκλογές του 2000, μετά την περίφημη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή στον «Διόνυσο», δεν προσέφερε ευθεία στήριξη στη Ν.Δ. Λίγο αργότερα προχώρησε στην ίδρυση του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών, προαναγγέλλοντας το «βιοϊστορικό τέλος των δύο μεγάλων κομμάτων της μεταπολίτευσης». Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, ανακοίνωσε τη διάλυση του κόμματός του και πριν από τις εκλογές επανήλθε στη Νέα Δημοκρατία. Εξελέγη πρώτος βουλευτής στην A΄ Αθηνών.

Μακεδονιας- Θρακης

Νικόλαος Τσιαρτσιώνης. Αρχιτέκτονας, εκλέγεται στην Κοζάνη. Ανήκει και αυτός στην ομάδα των πρώην «λοχαγών», που στήριξαν τον κ. Καραμανλή. Εχει ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το 1986 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης και το 1990 ήταν υποψήφιος δήμαρχος. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2000. Αναλαμβάνει κυβερνητικό αξίωμα για πρώτη φορά.

Αιγαιου και Νησιωτικης Πολιτικης

Αριστοτέλης Παυλίδης. Βουλευτής Δωδεκανήσου, έχει διατελέσει υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και υφυπουργός Οικονομικών την περίοδο 1989-93. Φυσικός στο επάγγελμα, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα εξωτερικής πολιτικής και ως μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Επικρατειας και κυβερνητικος εκπροσωπος

Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Δημοσιογράφος, δεν ήταν ποτέ ενταγμένος κομματικά στη Ν.Δ. Ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου του κόμματος τον Αύγουστο του 2000, αντικαθιστώντας τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας.