ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H βελτίωση της καθημερινότητας αλλάζει την ιεράρχηση και τη δομή υπουργείων

Νέα ιεράρχηση υπουργείων, νέα ονόματα, αλλά και νέους στόχους διαθέτει το πρώτο κυβερνητικό σχήμα του K. Καραμανλή. Τούτο δε κατέστη αμέσως σαφές με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης ως πρώτου τη τάξει στην κυβέρνηση αντί του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που είχε επιλέξει ο κ. K. Σημίτης. H επιλογή αυτή είναι προφανές ότι απηχεί την προεκλογική δέσμευση του νέου πρωθυπουργού για την επανίδρυση του κράτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην οποία η Ν.Δ. επιθυμεί να προσδώσει σαφώς ουσιαστικότερο ρόλο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται και στην αλλαγή των ονομάτων σε ορισμένα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια. Το νέο «υπουργείο Εργασίας» ως «Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας» σηματοδοτεί κατά τη Ρηγίλλης την άμεση προσπάθεια αύξησης της απασχόλησης, όπως και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο θα φέρει πλέον τον τίτλο «Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων» δίνοντας έμφαση στην αναπροσαρμογή της αγροτικής πολιτικής (νέες καλλιέργειες κ.λπ.), απορροφώντας όλους τους οργανισμούς που σχετίζονται με τα τρόφιμα, αλλά και θεσμοθετώντας στο εξής υπό κρατική εποπτεία την προστασία του καταναλωτή. Επιπλέον το υπουργείο «Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων» μετονομάζεται σε Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σηματοδοτώντας την κοινωνική ευαισθησία της νέας κυβέρνησης. Στο νέο υπουργείο θα υπαχθούν επίσης τα ιατρεία του IKA, που θα μετατραπούν σε αστικά κέντρα Υγείας.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος ήδη από χθες υπενθύμιζε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. ως τους βασικούς του στόχους, παραδεχόμενος και τις τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος. «Μη μου λέτε συγχαρητήρια αλλά καλή δύναμη», ήταν η πρώτη του υπουργική… δήλωση στην «K», με την επισήμανση ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «η πλήρης αλλαγή της νοοτροπίας στη δημόσια διοίκηση προκειμένου να μεταβληθεί σε υπηρέτη του πολίτη». Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «θα αξιοποιηθούν όλα τα ικανά στελέχη στο Δημόσιο ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης», αλλά και ότι τα πρώτα δείγματα γραφής για την καταπολέμηση της διαπλοκής θα δοθούν αμέσως… Ανάλογη αποφασιστικότητα μετέδιδε στους συνομιλητές του και ο κ. Γ. Σουφλιάς καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέκαθεν εθεωρείτο από τη Ρηγίλλης ένα από τα προβληματικότερα στη λειτουργία του κυρίως για τις «εξωθεσμικές» του σχέσεις.

Το πρώτο κυβερνητικό σχήμα της Ν.Δ. καίτοι χαρακτηρίσθηκε ως πολυπληθές, κρίθηκε προφανώς αναγκαίο από τον κ. Καραμανλή, καθώς, ως φαίνεται, πρυτάνευσε η άποψη ότι θα ήταν τεράστιο ρίσκο να ανατραπεί η σημερινή δομή της κεντρικής διοίκησης εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, και με το δεδομένο αυτό νέες αποφάσεις ενδέχεται να δούμε το προσεχές φθινόπωρο…