ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα της κυβέρνησης Καραμανλή

Κυβέρνηση με αρκετά στελέχη της γενιάς του, αδιάφθορα, με προφίλ κοινωνικό και με «επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο και τις ανάγκες του», σχημάτισε ο κ. Κώστας Καραμανλής. Το κυβερνητικό σχήμα δεν είναι μεν «μικρό και ευέλικτο», ωστόσο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πρώτης μεταβατικής, μετά την πολύχρονη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, περιόδου.

Κεντρικό χαρακτηριστικό της σύνθεσής του είναι ότι τα μέλη του έχουν συνεργαστεί επί μακρό χρονικό διάστημα -τουλάχιστον πενταετίας- τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της λειτουργίας των κομματικών οργάνων της Ν.Δ. H σύμπλευση και η συνεργασία αυτών δημιούργησαν τη «μαγιά», ώστε να γεννηθεί το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο συγκλίνουν η γενιά των λίγο παλαιοτέρων κορυφαίων στελεχών (Προκ. Παυλόπουλος, Δημ. Σιούφας, Γ. Σουφλιάς), των νέων επονομαζομένων «ριζοσπαστών» ή «λοχαγών» (Αθ. Νάκος, Σ. Τσιτουρίδης, Νικ. Τσιαρτσιώνης), που διακρίνονται για την πίστη τους στον κ. Καραμανλή, και η τάση της «λαϊκής Δεξιάς με κοινωνικό πρόσωπο» (Βασ. Μιχαλολιάκος, Απόστ. Ανδρεουλάκος κ.ά.).

Τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων υπουργών είναι ότι εκπροσωπούν μια νεότερη γενιά πολιτικών, διακρίνονται σε γενικές γραμμές από ιδεολογική ομοιογένεια και χαρακτηρίζονται «αντιδιαπλεκόμενοι». Είναι εκείνοι που την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τη δημοσιονομική απογραφή με στόχο να καταγραφεί επακριβώς η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει και στους τεχνοκράτες της Eurostat, οι οποίοι θα έλθουν μεθαύριο στην Αθήνα, με εντολή να προχωρήσουν σε έλεγχο στα δημόσια οικονομικά της χώρας. H δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή για δημοσιονομική καταγραφή αποτελεί και «προσωπικό του στοίχημα», καθώς έχει την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς και θα εγκαθιδρύσει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κανόνες διαφάνειας, που με τη σειρά τους θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε όλους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους τοποθετήσεις, όπως έχει δεσμευθεί ο ίδιος. O στόχος του πρωθυπουργού για χρηστή διοίκηση θα υλοποιηθεί από το νέο κυβερνητικό σχήμα, που αποτελείται από πρόσωπα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με «γνωστές παρέες εξουσίας» και έχουν ήδη εντολή να κάνουν πράξη το κυριότερο μήνυμα των εκλογών, που ήταν «διαφάνεια παντού».

Βασική προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης αποτελεί η πιστή τήρηση των προεκλογικών της εξαγγελιών, που θα ενταχθούν στις προγραμματικές της δεσμεύσεις. Κάθε υπουργός, αμέσως μετά τη σημερινή ορκωμοσία της κυβέρνησης -σχετικές οδηγίες θα λάβουν από τον κ. Καραμανλή στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- θα πρέπει να προχωρήσει, μέσα στους δεσμευτικούς χρόνους που έχουν προαναγγελθεί, στην υλοποίηση των στόχων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. O κ. Καραμανλής αναμένεται να υπογραμμίσει ότι απαιτείται «σεμνότητα και ταπεινότητα» και ότι τα μέλη της κυβέρνησης είναι υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού και πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις, επιδεικνύοντας σοβαρότητα και συνέπεια… Το κυβερνητικό σχήμα πάντως προδιαθέτει για πολλή δουλειά -άλλωστε αυτό θα ζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς του- και φυσικά προετοιμασία για τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, το πλαίσιο των οποίων πολύ σύντομα θα οροθετήσει ο κ. Καραμανλής. Οπως τονίζεται από τη Ρηγίλλης, ο κ. Καραμανλής δημιούργησε το πρώτο κυβερνητικό σχήμα έπειτα από χρόνια, της Νέας Δημοκρατίας, με βάση τη δική του πολιτική στόχευση για έναν νέο πολιτικό πολιτισμό, «με ανθρώπους που έχουν τη δύναμη, την όρεξη να παλέψουν, να συγκρουσθούν με τη νοοτροπία της ανοχής, του συμβιβασμού με το μέτριο και να δημιουργήσουν μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες».

Σημειώνεται ότι στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης δεν μετέχει κανένας εκπρόσωπος της «παλαιάς φρουράς» του κόμματος, ενώ τα μέλη της συνολικά αριθμούν τα 46 (18 υπουργοί, μία αναπληρωτής υπουργός και 27 υφυπουργοί). O κ. Καραμανλής αποφάσισε να κρατήσει ο ίδιος το υπουργείο Πολιτισμού, σηματοδοτώντας τη σημασία που αποδίδει στην αναβάθμισή του.