ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργεiο Περιβaλλοντος, Χωροταξιας και Δημοσιων Εργων – Προτεραιότητα τα ολυμπιακά έργα

Σε ήπιο και συναινετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, που επιβεβαίωσε τη διάθεση των δύο μεγάλων κομμάτων να «τρέξουν» χωρίς συγκρούσεις τα ολυμπιακά έργα. Αλλωστε, ως «βασικό και επείγοντα στόχο», ο κ. Σουφλιάς έθεσε την «απόλυτη ετοιμότητα για τους Αγώνες», διατυπώνοντας την ελπίδα ότι «τα χρονοδιαγράμματα είναι όπως τα περιέγραψε η κ. Παπανδρέου» αλλά και κρίνοντας ως αναγκαία τη συνεργασία της απερχόμενης ηγεσίας.

Καθαροί κανόνες

Παράλληλος στόχος της νέας ηγεσίας είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για την ανάθεση και κατασκευή των δημοσίων έργων (μαθηματικός τύπος) αλλά και η ομαλοποίηση των τεταμένων μέχρι σήμερα σχέσεων μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και Τεχνικού Επιμελητηρίου. «Το αίτημα του λαού είναι να υπάρχουν τίμιοι, καθαροί κανόνες για όλους και για όλα, χωρίς διακρίσεις και παρεκκλίσεις» επεσήμανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια για διαφάνεια ως «προσωπική δέσμευση». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν πρεσβεύει τη γενική ανατροπή καθώς «ό,τι υπάρχει θετικό θα το μελετήσουμε και θα το κρατήσουμε». Παράλληλα, έκανε λόγο για στενή συνεργασία με το TEE, ενώ στην ίδια λογική «συμφιλίωσης» με το όργανο των μηχανικών κινείται και η ανάδειξη του κ. Ξανθόπουλου στη θέση του υφυπουργού. Υφυπουργός ανέλαβε επίσης ο κ. Σπ. Καλογιάννης.

Πρόθυμη για συνεργασία και για όση βοήθεια απαιτηθεί στα θέματα των ολυμπιακών έργων, δήλωσε από την πλευρά της η κ. Παπανδρέου. Υπερασπίσθηκε το κυβερνητικό έργο τόσο στον τομέα του περιβάλλοντος και της χωροταξίας όσο και στο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης των δημοσίων έργων. «Τα περισσότερα ολυμπιακά έργα είναι ολοκληρωμένα, κάποια λίγα ολοκληρώνονται τις επόμενες εβδομάδες» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας στον κ. Σουφλιά ότι «πολύ σύντομα θα αρχίσετε να εγκαινιάζετε πολλά έργα». Τα προβλήματα για τη νέα ηγεσία, πάντως, είναι σημαντικά και επείγοντα. Πλην της επιτάχυνσης της Μαραθωνίου Διαδρομής, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των υπόλοιπων ολυμπιακών οδικών έργων, η προώθηση του Κτηματολογίου, η αυθαίρετη δόμηση αλλά και η προώθηση των συγχρηματοδοτούμενων και αυτοχρηματοδοτούμενων μεγάλων οδικών αξόνων.