ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργειο Εθνικης Αμυνας – Μείωση των εξοπλισμών υπό… προϋποθέσεις

Ηταν σαν να ήμαστε όχι στο ελληνικό, αλλά στο… σουηδικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς με ιδιαίτερη επισημότητα και, κυρίως, σε κλίμα… «ακραίας συναίνεσης» πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου από τον κ. Γ. Παπαντωνίου στον κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλο, οι οποίοι, όχι μόνον άφησαν εντελώς στην άκρη το «σκληρό ροκ» με το οποίο μας είχαν συνηθίσει στο παρελθόν, αλλά, αντίθετα, μόνον θερμότατα λόγια, εγκώμια, φιλιά και αγκαλιές είχαν ο ένας για τον άλλο. Σωστά βεβαίως τόνισαν αμφότεροι ότι, αναμφίβολα, η Εθνική Αμυνα πρέπει να είναι χώρος εθνικής πολιτικής, αλλά ο υπερθετικός βαθμός έκφρασης των θετικών αισθημάτων αν μη τι άλλο πραγματικά ξάφνιασε τους παρισταμένους της τελετής…

Πρώτος μίλησε ο απερχόμενος υπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι «με αισθήματα συγκίνησης παραδίδω το ΥΕΘΑ στη νέα πολιτική ηγεσία, τον κ. Σπηλιωτόπουλο, και στους υφυπουργούς κ. Μιχαλολιάκο και Λαμπρόπουλο και της εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία. H επιτυχία τους είναι πολύ ουσιαστική για τον τόπο. Οπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο ένα πολύ σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο στον οργανωτικό τομέα και είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση αυτή με τον τρόπο τον οποίο έχει εξαγγείλει. Εκτιμώ όμως ότι αυτά τα οποία έχουν εξαγγελθεί είναι συνεπή με τη γενικότερη φιλοσοφία της μεταρύθμισης».

Απαντώντας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος εξέφρασε τη συγκίνησή του τόσο επειδή επιστρέφει στον χώρο αυτόν έπειτα από 11 χρόνια, όσο και για τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου. Ολοκλήρωσε τη σύντομη ομιλία του λέγοντας ότι «θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Παπαντωνίου για το θετικό του έργο το οποίο προσέφερε στην Αμυνα, να του ευχυθώ να είναι καλά και να μας κάνει… αντιπολίτευση! Είναι άκρως εποικοδομητικό στη δημοκρατία να υπάρχει μία ισχυρή αντιπολίτευση για τα θέματα τα οποία ξέρουμε πολύ καλά και οι δύο κι έτσι θα ξέρουμε τι θα λέει ο ένας στον άλλον και θα ξέρουμε τι θα απαντάει ο ένας στον άλλον. Εύχομαι υγεία. Να είστε πάντα καλά, κ. Υπουργέ μου. Ευχαριστώ για τη συνεργασία και να ξέρετε ότι θα σας έχω πάντα στο μυαλό μου και όποτε σας χρειαστώ θα είστε δίπλα μου». Ακόμα, και οι δύο μίλησαν για την ανάγκη μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.