ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O «φάκελος» των AEI στα χέρια της νέας υπουργού

Με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων τι θα γίνει; Με τον υπερπληθυσμό των φοιτητών; O ευρωπαϊκός μέσος όρος του ζωτικού χώρου για κάθε φοιτητή είναι 4 τετραγωνικά μέτρα ενώ στην Ελλάδα ένα τ.μ. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τα ευρωπαϊκά κονδύλια; Στα ερωτήματα αυτά των πρυτάνεων βρέθηκε χθες. .. αντιμέτωπη η νέα υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, στην πρώτη -εθιμοτυπική όπως χαρακτηρίστηκε- συνάντηση που είχε με το τριμελές προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, το οποίο απαρτίζεται από τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Αντωνόπουλο και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ιωάννη Σχινά.

Παρότι η συνάντηση, που έγινε κατόπιν αιτήματος των πρυτάνεων, ήταν εθιμοτυπική, είδηση… είχε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «K», η κ. Γιαννάκου ανέφερε στους πρυτάνεις ότι προτίθεται να κρατήσει η ίδια την αρμοδιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δείγμα, μάλιστα, των προθέσεών της είναι το αίτημά της προς τους πρυτάνεις για… σταράτα λόγια -«να τίθενται τα πράγματα με σαφήνεια και καθαρότητα, ώστε να δίνουμε τις σωστές λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. H συνάντηση έγινε σε θετικότατο κλίμα με τις δύο πλευρές να δηλώνουν την πρόθεσή τους για στενή συνεργασία. Οι πρυτάνεις, πάντως, θα αποτυπώσουν τα αιτήματά τους προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου μετά την επόμενη σύνοδό τους στις 23 και 24 Απριλίου.

Η κ. Γιαννάκου, όπως και οι δύο υφυπουργοί κ. Γεώργιος Καλός και Σπύρος Ταλιαδούρος ήταν από νωρίς χθες το πρωί στην οδό Μητροπόλεως -περί τις 7.45 έφτασε η υπουργός- και είχαν την πρώτη γενική ενημέρωση για διαχειριστικά θέματα του υπουργείου Παιδείας. Το υπουργείο, πάντως, ήταν ουσιαστικά… έρημο, αφού απεχώρησαν όλοι οι μετακλητοί υπάλληλοι, χωρίς να γίνει ενημέρωση ακόμη και για απλά θέματα, όπως… οι αριθμοί των τηλεφωνικών γραμμών.

Εκτός από τα ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η νέα ηγεσία του υπουργείου έχει να αντιμετωπίσει άμεσα και άλλα ζητήματα που άφησε εκκρεμή η προηγούμενη. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «K», υπάρχει προβληματισμός για τη λειτουργία από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ορισμένων από τα 16 νέα τμήματα στα πανεπιστήμια, που εξήγγειλε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, με δεδομένο, μάλιστα, ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα Προεδρικά Διατάγματα για την έναρξη της λειτουργίας τους. O προβληματισμός εστιάζεται στο ότι ορισμένα από αυτά δεν είναι έτοιμα να λειτουργήσουν από πλευράς υποδομών και προσωπικού. Από την πλευρά του, πάντως, ο νέος υφυπουργός κ. Καλός, μιλώντας στην «Κ», διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει τίποτε στις πανελλήνιες εξετάσεις του Μαΐου.

Εκκρεμότητα

Σημαντική, επίσης, εκκρεμότητα, που ζητεί άμεσα λύση, είναι η καταβολή των δεδουλευμένων τών ωρομίσθιων εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όσων μετέχουν στα προγράμματα πρόσθετης διδακτικής στήριξης, από την έναρξη του εφετινού σχολικού έτους. Το θέμα αφορά, όπως ανέφερε στην «K» ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ κ. Γρηγόρης Καλομοίρης, περισσότερους από 20.000 εκπαιδευτικούς. Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της προηγούμενης ηγεσίας, η πληρωμή δεν έχει γίνει.