ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εληξε η μικρή κρίση στην Κουμουνδούρου

Οι επιλογές των ψηφοφόρων του Συνασπισμού τελικώς «δικαιώνονται», και οι επιλογές τους δεν θα ανατραπούν εξαιτίας κάποιων διαφορετικού προσανατολισμού εσωκομματικών υπολογισμών. O πρόεδρος του κόμματος κ. N. Κωνσταντόπουλος θα κρατήσει τελικώς την έδρα της A΄ Αθηνών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να παραιτηθεί η πρώτη σε σταυρούς στη συγκεκριμένη περιφέρεια κ. Αννα Φιλίνη, ώστε να αναδειχθεί σε βουλευτή του ΣΥο κ. Γ. Μπανιάς, όπως ήθελαν αρκετοί εντός της Κουμουνδούρου, προκειμένου -όπως έλεγαν- να «τιμηθούν» στο πρόσωπο του επικεφαλής της AKOA, οι σύμμαχοι του ΣΥστις εκλογές της 7ης Μαρτίου. H άρνηση της κ. Φιλίνη να υποχωρήσει στις πιέσεις που της ασκήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, κατέστησε περίπου αναπόφευκτη τη χθεσινή αυτή εξέλιξη στο όλο ζήτημα, το οποίο πάντως «τραυμάτισε» την εικόνα του κόμματος.

Στο μεταξύ, χθες, συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία και μεταξύ των άλλων αποφασίστηκε να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή το άλλο Σαββατοκύριακο, με αντικείμενο την ανάλυση και εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτήν τη στιγμή καταγράφονται δύο διαφορετικές απόψεις στους κόλπους του ΣΥΝ: η πλειοψηφούσα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται κυρίως οι της αριστερής πτέρυγας, υποστηρίζει ότι ήταν επιτυχής η επιλογή των συμμαχιών, και πως ο ΣΥπρέπει να συνεχίσει να βαδίζει στον ίδιο δρόμο. Από την άλλη, υπάρχει η μειοψηφούσα εκτίμηση πως θα πρέπει να επανεξεταστεί η πολιτική των συμμαχιών και γενικότερα η στρατηγική του Συνασπισμού. Επικαλούμενοι το εκλογικό αποτέλεσμα για να στηρίξουν τις θέσεις τους, οι μεν υποστηρίζουν ότι οι σύμμαχοι αποδείχθηκαν πολύτιμοι για τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής παρουσίας, και οι δε ότι το για ακόμα μία φορά οριακό αποτέλεσμα δεν ταιριάζει στην ανανεωτική Αριστερά και πρέπει να διαμορφωθούν άλλες πολιτικές.

Οι της μειοψηφίας, μάλιστα, κατέθεσαν χθες κείμενο πέντε σημείων με τις θέσεις τους αυτές στη συνεδρίαση της Π.Γ. Σημειώνεται, τέλος, ότι συζητείται το ενδεχόμενο σύγκλησης του αναβληθέντος κατά την προεκλογική περίοδο τακτικού συνεδρίου του κόμματος πριν από τις ευρωεκλογές.