ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βολή Παπανδρέου κατά Σημίτη

Εμμεσες πλην σαφείς αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες δέχεται επιθέσεις για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης του Ε.Γ. Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται από μερίδα των MME, αλλά και παρασκηνιακά από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στον κ. Σημίτη για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της τελευταίας τετραετίας, ο κ. Παπανδρέου περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν κινούμαστε στη λογική των εξιλαστήριων θυμάτων». Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει υπό την ηγεσία του το ΠΑΣΟΚ. O κ. Παπανδρέου σημείωσε πως θα επιζητεί τις συναινέσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα αλλά το ΠΑΣΟΚ, «όπου διαφωνεί θα αντιπολιτεύεται με συγκεκριμένες θέσεις».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε επισημάνει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να μην διολισθήσει στην εσωστρέφεια και σε «ανθρωποφαγικές» πρακτικές εξ αιτίας της μεγάλης σε έκτασης ήττας της περασμένης Κυριακής, αλλά αντιθέτως να δώσει έμφαση στην οργανωτική του ανασυγκρότηση. «Οι εκλογές της 7ης Μαρτίου αποτελούν μια νέα αρχή, πρέπει να στραφούμε στο μέλλον», ανέφερε χαρκτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τελικώς θα κρατήσει την έδρα της A΄ Θεσσαλονίκης, γνωστοποίησε επίσης ότι την Πέμπτη το πρωί θα συνέλθει η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, και μετά το Πάσχα η Κεντρική Επιτροπή η οποία και θα λάβει αποφάσεις για την αναδιάταξη των δυνάμεων του κόμματος. Παράλληλα προσδιόρισε το συνέδριο στα τέλη του φθινοπώρου, σημειώνοντας πως προσβλέπει στη συμμετοχή στις προσυνεδριακές διαδικασίες, του ενός εκατομμυρίου των πολιτών που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε πως πριν από τη σύνοδο της K.E., που θα αναλύσει το εκλογικό αποτέλεσμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Ε.Γ., με το ίδιο αντικείμενο. Ενώ από ορισμένα μέλη του οργάνου ζήτησε σημειώματα για οργανωτικά θέματα και θέματα πολιτικής και φυσιογνωμίας του κόμματος.

Η ήττα

Από τα μέλη του Ε.Γ. που έλαβαν το λόγο, τα περισσότερα απέδωσαν την ήττα σε πολιτικές των κυβερνήσεων του κ. K. Σημίτη την περασμένη τετραετία προβαίνοντας, όπως ο κ. K. Γείτονας, σε συγκεκριμένες αναφορές στην κρίση των ταυτοτήτων και στο Ασφαλιστικό. Αντιθέτως, ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος επέρριψε ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα και στην αμφίπλευρη διεύρυνση που επιχείρησε ο κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ η κ. Μιλένα Αποστολάκη ζήτησε την πλήρη αποσαφήνιση των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση συγκροτήθηκε επιτροπή με τη συμμετοχή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και των κ. Χρύσας Αράπογλου και Π. Κουκουλόπουλου που θα αναλύσει τα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ θα δημιουργηθεί και Επιτροπή Τεκμηρίωσης στη Βουλή.