ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηροί κανόνες Καραμανλή

Προσδίδοντας ουσιαστικό νόημα στον όρο «πολιτική αλλαγή», ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλης περιέγραψε κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου πολιτικού στίγματος της Νέας Δημοκρατίας: ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος, προοδευτικού, αστικού με δεξιές καταβολές, κεντρώους προσανατολισμούς, αλλά και φιλοδοξίες ακόμη και στον χώρο της Αριστεράς. H υποστολή της κομματικής σημαίας, που υπερτόνισε ο πρωθυπουργός, ήταν το πρώτο βήμα για ουσιαστική αλλαγή κατευθύνσεων της Νέας Δημοκρατίας, κατευθύνσεων που θα γίνουν βασικές επιλογές και ιδεολογικές αρχές προγράμματος τον προσεχή Μάιο στο συνέδριό της.

Απόλυτη πολιτική αυτονομία

Κύριο συστατικό στοιχείο του ιδεολογικού προφίλ της «νέας» Νέας Δημοκρατιας είναι η απόλυτη πολιτική της αυτονομία, με βάση σταθερές ηθικές αρχές, γεγονός που την τοποθετεί απέναντι στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και σε κάθε είδους εξωθεσμικές παρεμβάσεις.

Η επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δέν έδωσε μια μάχη απλώς απέναντι σε μια άλλη πολιτική δύναμη που είχε μετατραπεί σε καθεστώς, αλλά απέναντι στο «μπλοκ» των διαπλεκόμενων συμφερόντων, που χρόνια τώρα πολεμά τον ίδιο τον K. Καραμανλή. Την επιτυχία αυτή επιθυμεί να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός, όταν τονίζει πως «δεν συμβιβαστήκαμε και δεν χαριστήκαμε σε κανέναν. Δεν έχουμε δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Πετύχαμε κάτω από άνισους και όχι περιστασιακά άνισους όρους». O πρωθυπουργός θεωρεί την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας υπό τους συγκεκριμένους όρους «πολιτικό κεφάλαιο, που δεν μπορει να διακυβευτεί με τίποτα».

Τούτο σημαίνει ότι δίνεται η ευκαιρία, με τη δυναμική που έχει προσωπικά ο K. Καραμανλής, να περάσει νέα μηνύματα που βασίζονται σε νέες πολιτικές συμπεριφορές και νέα πολιτικά ήθη. Και αυτό ακριβώς έπραξε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: Οριοθέτησε με αυστηρά κριτήρια ηθικής και πολιτικού πολιτισμού τη συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών. Ταυτόχρονα έδωσε και το στίγμα, πώς θα λειτουργήσει η κυβέρνηση εντός της διαμορφούμενης νέας πολιτικής πραγματικότητας.

Φροντίστε την εικόνα σας

Ως κύριο στοιχείο λειτουργίας του κυβερνητικού μηχανισμού ο πρωθυπουργός έθεσε την καθημερινή συνεργασία, την αλληλοκάλυψη και τον συντονισμό. «Πρέπει να είμαστε μία ομάδα που δουλεύει καλά, συνεννοείται μεταξύ της και φροντίζει την εικόνα της προς τα έξω, να είναι εικόνα που να ανταποκρίνεται σ’ αυτήν τη συλλογικότητα», τόνισε και ζήτησε πολλή όρεξη για δουλειά από τα μέλη της κυβέρνησής του. Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι ο κ. K. Καραμανλης θεωρεί πως τα μέλη της κυβέρνησης έχουν κάθε λόγο να κάνουν με όρεξη τη δουλειά τους. Και τούτο διότι, όπως λέει, «λίγοι άνθρωποι έχουν την τύχη να ζουν την εμπειρία της ιστορικής πρόκλησης και της ουσιαστικής υπηρεσίας στην πατρίδα, στον τόπο, στην κοινωνία. Είμαστε αντιμέτωποι με ιστορικές προκλήσεις».

Ενα από τα βασικά στοιχεία στα οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση είναι η αξιοκρατία. Από απλό προεκλογικό σύνθημα, ο κ. Καραμανλής επιθυμεί η αξιοκρατία να γίνει πράξη από τα μέλη της κυβέρνησής του, με τις επιλογές που θα κάνουν και τις ευκαιρίες που θα δοθούν, ίσες για όλους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της στην αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία προέβαλε ως κύριο στοιχείο της στρατηγικής της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Υπό την έννοια αυτή, η «συνταγή» αυτή νίκης ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό να γίνει η βασική κυβερνητική επιλογή: «H αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινής ζωής των πολιτών. H κοινωνική αλληλεγγύη. H βελτίωση των όρων ζωής των πολιτών».

Ενα άλλο στοιχείο απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση του χρόνου. O πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στα μέλη της κυβέρνησής του ότι δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος. Το γεγονός σημαίνει πως θα πρέπει με πολλή δουλειά να παραχθεί έργο και μάλιστα πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό και το πρωινό ξύπνημα των υπουργών -ορισμένοι προσέρχονται πλέον στις 7 το πρωί στα γραφεία τους και φεύγουν στις 2 μετά τα μεσάνυχτα- και οι πολλές ώρες εργασίας δίνουν το στίγμα για το πώς θα πρέπει να εργάζονται και οι υφιστάμενοι των κυβερνητικών στελεχών.

Τα κότερα και οι δεξιώσεις

Οι παρατηρήσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά τη συμπεριφορά των υπουργών, που θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κοινωνική ζωή, τις κοσμικότητες και τον συγχρωτισμό με οικονομικούς παράγοντες, καθώς και τις φανταχτερές δεξιώσεις, δεν υποδηλώνουν μόνο την αυστηρότητα, τη λιτότητα, την έλλειψη αλαζονείας και την ταπεινότητα μιας κυβέρνησης. O K. Καραμανλής, για όσους τον γνωρίζουν, ήταν πάντα ετσι.

Γινόταν έξαλλος με την παρουσία στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σε δεξιώσεις και πάρτυ, εκνευριζόταν με τις ιδιαίτερες επαφές κάποιων με οικονομικούς παράγοντες πάνω σε κότερα κατά τη διάρκεια του θέρους και γενικά, για όσους τον γνωρίζουν, ήταν πάντα λιτός και απέφευγε την υπερβολή. Αυτή η έλλειψη υπερβολής, κατά τον πρωθυπουργό, πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε κυβερνητικό παράγοντα. Αλλωστε, οι υπερβολές αυτές, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι, και η ταύτιση με οικονομικούς παράγοντες και συμφέροντα, ήταν τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν ορισμένους στο περιθώριο των κυβερνητικών σχεδιασμών του κ. K. Καραμανλή.

Η συμπεριφορα αυτή, του υπηρέτη των συμφερόντων του πολίτη, είναι εκείνη που υποβοηθά το κυβερνητικο έργο, αφού τα μέλη του δεν προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. «Το ότι υπηρετούμε τον πολίτη και προπαντός τον πολίτη που έχει ανάγκη, πρέπει να το δείχνουμε κάθε ημέρα στην καθημερινή μας ζωή και πρακτική. Να θυμάστε πάντα, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής προς τα μέλη της κυβέρνησης, ότι δεν είμαστε παρά πολίτες, που οι συμπολίτες μας μας εμπιστεύθηκαν την ύψιστη τιμή να τους υπηρετήσουμε και βεβαίως να θυμάστε πάντα ότι δεν θα είμαστε μόνιμοι εδώ ούτε αιώνιοι ούτε αναντικατάστατοι».