ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΧΩΔΕ – Κυρίαρχη η αγωνία για ολοκλήρωση των έργων

Σε ουσιαστική ρήξη με τη Δημόσια Διοίκηση και τις κατεστημένες λογικές λειτουργίας της αναμένεται να έλθει αργά ή γρήγορα ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σουφλιάς. Ολα αυτά για τα οποία προεκλογικά δεσμεύθηκε η Ν.Δ. αλλά και το πρώτο «δείγμα γραφής» του κ. Σουφλιά ως ΥΠΕΧΩΔΕ προοιωνίζονται μία συνολική ανατροπή στη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Συνομιλώντας, την Πέμπτη, με τους διαπιστευμένους στο υπουργείο δημοσιογράφους, ο κ. Γιώργος Σουφλιάς εμφανίσθηκε αποφασισμένος να προωθήσει ρήξεις τόσο στον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων όσο και στους υπόλοιπους κρίσιμους τομείς που εποπτεύει το υπουργείο, δηλαδή τη χωροταξία και τους όρους πολεοδόμησης και, φυσικά, το περιβάλλον.

Ο Σαρακατσάνος πολιτικός, γνωστός για την επιμονή του, φιλοδοξεί να σφραγίσει με την παρουσία του το ΥΠΕΧΩΔΕ. Παράλληλα, ευρισκόμενος στην ηγετική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και έχοντας, μέχρι τις εκλογές, ρόλο «δευτέρου τη τάξει» στη Νέα Δημοκρατία, δεν αποκλείεται στην πορεία της κυβερνητικής θητείας να απαιτήσει με πιεστικό τρόπο ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις σε τομείς που σχετίζονται με το υπουργείο. Αλλωστε, πλην των δημοσίων έργων που άμεσα προκηρύσσονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, όλοι οι λοιποί τομείς δραστηριότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ υλοποιούνται από υπηρεσίες εκτός υπουργείου.

Κορυφαίο στοίχημα

Ασφαλώς, η βασική προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας, όπως εμφατικά σημείωσε ο κ. Σουφλιάς, είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων που σχετίζονται με την Ολυμπιάδα. H Μαραθώνια Διαδρομή, τμήμα της οποίας ανατέθηκε εκ νέου, η αφετηρία του Μαραθωνίου στον Τύμβο και σειρά άλλων σημαντικών οδικών έργων (π.χ. Κηφισός) αποτελούν το κορυφαίο στοίχημα των κ. Σουφλιά, Καλογιάννη και Ξανθόπουλου μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Και η δυνατότητα να κερδηθεί το στοίχημα αυτό βρίσκεται αποκλειστικά στα δικά τους χέρια. Στην αποφασιστικότητα του επιτελείου εναπόκειται και η προώθηση σημαντικών οδικών έργων, ύψους 1 δισ. ευρώ, που έχουν παγώσει σχεδόν ένα έτος και η προώθησή τους συνδέεται και με την ομαλή απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Ομως και τα υπόλοιπα «ανοικτά μέτωπα» του ΥΠΕΧΩΔΕ απαιτούν πολλά περισσότερα από αποφασιστικότητα, εντιμότητα και εργατικότητα. Απαιτούν αποτελεσματικούς μηχανισμούς υλοποίησης, οι οποίοι όμως βρίσκονται εκτός οργανογράμματος ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ενδεικτικά, η υιοθέτηση ενός νέου συστήματος ανάθεσης των δημοσίων έργων προϋποθέτει, όπως αναγνωρίζει ο κ. Σουφλιάς, «ώριμη δημόσια διοίκηση». Οπως το περιέγραψε, «διοίκηση ικανή να εκπονήσει πλήρεις και σωστά κοστολογημένες μελέτες ώστε να αποφεύγονται πρόσθετα συμπληρωματικά έργα, κακοτεχνίες και κυρίως υπερβάσεις». Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η ανάθεση των έργων θα πραγματοποιείται με μειοδοτικό διαγωνισμό. Ως τότε, όμως, ο μαθηματικός τύπος και η δυνατότητα αιτιολόγησης θα κυριαρχεί.

Τα αυθαίρετα

Στο ζήτημα της δόμησης και του ελέγχου των αυθαιρέτων, η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ καλείται να υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατόν τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, βάσει του οποίου οι δήμοι της χώρας θα προχωρούν στη διαμόρφωση και επέκταση των σχεδίων πόλεως ώστε να υπάρχει πολεοδομημένη γη για τους πολίτες. Προς τούτο, ο υφυπουργός κ. Στ. Καλογιάννης έχει αναλάβει τη διαμόρφωση μιας πλήρους μελέτης για την υπάρχουσα κατάσταση, τα κενά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Στην υπόθεση των αυθαιρέτων, ο κ. Σουφλιάς διευκρινίζει ότι «όσοι ηλεκτροδοτήθηκαν, ηλεκτροδοτήθηκαν» και παραπέμπει την επίλυση του θέματος στην επέκταση των σχεδίων πόλεως, ενώ διευκρινίζει ότι στην αντιμετώπιση των αυθαιρέτων θα υπάρξουν και κοινωνικά κριτήρια. Σημειώνει, δε, ότι ο έλεγχός τους αφορά τους δήμους και τα πολεοδομικά γραφεία. Χωρίς, βέβαια, ο ίδιος (ή οποιοσδήποτε άλλος) να δύναται να απαντήσει ποιος θα ελέγξει τους δήμους και τις φωλιές συναλλαγής των πολεοδομιών.

Χωματερές – Κτηματολόγιο

Σε σύγκρουση με τις δημοτικές αρχές θα πρέπει να έρθει το ΥΠΕΧΩΔΕ και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ούτως ή άλλως, η Αθήνα θα διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες κατευθύνοντας τα σκουπίδια της αποκλειστικά στη χωματερή των A. Λιοσίων. Και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο απεφευκταίο ενδεχόμενο πυρκαγιάς ή κατολίσθησης στη χωματερή. Λύσεις ζητούνται, τέλος, και στο ζήτημα του Κτηματολογίου, που αποτέλεσε ένα από τα πλέον μελανά σημεία της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Οι επιτελείς του διαμηνύουν ότι θα κινηθούν προσεκτικά και σε πλήρη συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Το «μορατόριουμ» αυτό όμως έχει ημερομηνία λήξης, το αργότερο με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Εν συνεχεία, τα προβλήματα θα προβάλουν πιεστικά και η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ θα έχει μόνον δύο επιλογές? να χαθεί σε αυτά ή να συγκρουσθεί μαζί τους. O κ. Σουφλιάς διαβεβαιώνει για το δεύτερο…