ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εμπλοκή του NATO

Την πρώτη έγκριση αναμένεται να λάβει σήμερα το αίτημα της Ελλάδας για συνδρομή του NATO στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με την επίσημη απόφαση της Συμμαχίας να λαμβάνεται στη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου είτε αύριο είτε την ερχομένη Τετάρτη.

Το αίτημα, για το οποίο η πρώτη άτυπη κρούση έγινε προ δύο εβδομάδων, κατετέθη επισήμως την Παρασκευή τόσο στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας κ. Γιάαπ Ντε Χοοπ Σέφερ, όσο και στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγό Τζόουνς, αλλά η έγκριση του Συμβουλίου είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την επίσημη εμπλοκή του NATO και την έναρξη του λεπτομερούς σχεδιασμού από κοινού από το στρατιωτικό επιτελείο της συμμαχίας και το ΓΕΕΘΑ. O σχεδιασμός αυτός έχει ήδη κατ’ ουσίαν αρχίσει στις Βρυξέλλες, ωστόσο θα εντατικοποιηθεί και θα λάβει επισημότερο και ουσιαστικότερο χαρακτήρα μετά τη λήψη της επίσημης έγκρισης – εντολής από το βορειοατλαντικό συμβούλιο.

Τα θεμελιώδη αιτήματα της χώρας κινούνται ως γνωστόν σε τρεις κατευθύνσεις: την κάλυψη του εναερίου χώρου από αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης AWACS, την επιτήρηση του θαλασσίου χώρου από συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις και την ενεργοποίηση όλου ή μέρους του τάγματος βιοχημικού πολέμου, που στελεχώνεται κυρίως από εξειδικευμένο προσωπικό του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας. Πέραν αυτών, όπως διευκρινίσθηκε από νατοϊκής πλευράς ενδέχεται να υπάρξουν και αιτήματα για συνδρομή μικρότερης κλίμακας, κυρίως σε ό,τι αφορά πρόσθετα εξειδικευμένα μέσα ασφαλείας.

Μεταξύ των πολυάριθμων ζητημάτων που θα πρέπει να διαλευκανθούν για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την ανάληψη δράσης από τη συμμαχία είναι και το κατά πόσον οι συμμαχικές δυνάμεις που θα εμπλακούν θα βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους ή, όπως είναι το πιθανότερο τουλάχιστον για το τμήμα ξηράς, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα στη βάση του. Το έτερο είναι φυσικά ποιος θα καλύψει το ουδόλως ευκαταφρόνητο κόστος της εμπλοκής της Συμμαχίας σε 24ωρες περιπολίες και άλλες μορφές ετοιμότητος δυνάμεων για περίπου ένα μήνα.

Το ελληνικό αίτημα συνοδεύεται από τη διευκρίνιση ότι η Αθήνα δεν προτίθεται να αναλάβει το κόστος αυτό, όμως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ζήτημα επείγον: οι «19» σύμμαχοι ακόμα δεν έχουν μοιράσει τον… λογαριασμό της αποστολής των AWACS στις ΗΠΑ μετά την 11 Σεπτεμβρίου.

Η «ορατότητα»

Σε κάθε περίπτωση, τα όποια μέσα διατεθούν στη χώρα θα τελούν υπό πλήρη ελληνικό έλεγχο, ενώ άλλη θεμελειώδης παράμετρος είναι, όπως διευκρινίσθηκε στις Βρυξέλλες, η χαμηλότερη δυνατή «ορατότητα» των συμμαχικών δυνάμεων που θα συνδράμουν τις ελληνικές, καθώς μία λίαν προβεβλημένη παρουσία τους και κάπως ριψοκίνδυνη είναι, ιδίως υπό το πρίσμα του τρομακτικού χτυπήματος της Μαδρίτης, αλλά εν τέλει και ήσσονος σημασίας επιχειρησιακά θεωρείται.