ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H Αθήνα ζητεί στήριξη E.E. για το κεκτημένο στην Κύπρο

Την αδήριτη ανάγκη λύσης του Κυπριακού, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. I. Βαληνάκης στο Παρίσι αλλά και στο Βερολίνο, διότι αυτό επιτάσσει το όφελος της Ευρώπης, αλλά και επειδή στην αντίθετη περίπτωση το σχέδιο θα καταψηφισθεί από τους Ελληνοκυπρίους.

Ο κ. Βαληνάκης κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με Ελληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο, σημείωσε -όπως μεταδίδει το ΑΠΕ από τη γερμανική πρωτεύουσα- ότι η διαδικασία που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη προβλέπει τη συμπλήρωση των κενών από τον γ.γ. κ. Ανάν στην περίπτωση μη συμφωνίας.

Επισημαίνεται ότι διάφορες κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχίες, διότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι Ελληνοκύπριοι φέρονται διατεθειμένοι να καταψηφίσουν το σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι λύση συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο είναι αναγκαία «όχι μόνο για να πειστούν οι Ελληνοκύπριοι να τη δεχθούν, αλλά και γιατί αυτό θα ήταν προς όφελος της Ευρώπης, περιορίζοντας την εισαγωγή στους κόλπους της δυσεπίλυτων προβλημάτων».

Στο Βερολίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Κλ. Σάριοτ, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, στο Παρίσι είχε συνάντηση με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών υποθέσεων κ. Νοέλ Λενουάρ.

«Δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις καθ’ αυτώ διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η Ελλάδα και η Τουρκία θα κληθούν να συμμετάσχουν στις διευρυμένες συνομιλίες. Και ίσως στα τέλη του μήνα να είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα κενά του σχεδίου Ανάν, με τρόπο ώστε να δοθεί λύση για τον κυπριακό λαό», τόνισε ο κ. Βαληνάκης μετά το τέλος της συναντήσεώς του με την κ. Λενουάρ».

Στο μεταξύ, και ενώ εντείνεται στην Κύπρο η φημολογία περί ενδεχομένου αποχωρήσεως του κ. P. Ντενκτάς από τις συνομιλίες, διπλωματικές πηγές από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν ότι ο OHE σχεδιάζει να μεταφέρει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, της επομένης φάσεως με την τετραμερή, για το Κυπριακό, σε ένα θέρετρο κοντά στην ελβετική πόλη της Λουκέρνης.

Στις επαφές του, πάντως, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο κ. Βαληνάκης συζήτησε και άλλα ζητήματα, όπως είναι η πορεία των συζητήσεων για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καθώς και το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. «Είμαστε στην ίδια γραμμή σκέψης με τους εταίρους μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου και θα υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες με ειδικές συναντήσεις, που θα προσπαθήσουν ακριβώς να δώσουν πιο συντονισμένες απαντήσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο κ. Βαληνάκης, σημειώνοντας, παράλληλα, το ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας: «Οι Αγώνες θα είναι ασφαλείς και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί και να κάνουμε υπερήφανους όλους τους Ευρωπαίους».