ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίωξη στα ΕΛΤΑ για Ιντρασόφτ

Σε βαρύτατες κατηγορίες κατέληξε η εισαγγελική έρευνα, που αφορούσε το πληροφοριακό σύστημα που απέκτησαν τα ΕΛΤΑ από την Intrasoft (μετά τη συγχώνευση Ιντρακόμ) και τις διαδικασίες ανάθεσης του αεροπορικού ταχυδρομείου. Χθες, έγινε γνωστό ότι εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημ. Ασπρογέρακας προέβη στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της απάτης κατά της E.E. και του Ελληνικού Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, της απιστίας και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως πρακτικών, που «τακτοποιούσαν» μεταγενέστερα αναθέσεις αερομεταφορών των ΕΛΤΑ που είχαν προηγηθεί κάποιους μήνες.

Η υπόθεση αφορά το πληροφοριακό σύστημα των ΕΛΤΑ αρχικής αξίας 4,2 δισ. ευρώ που ανετέθη στην Intrasoft και το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους του B΄ ΚΠΣ. Στα τέλη του 2001 και ενώ είχε παραδοθεί μόνο ο κεντρικός πηρύνας του συστήματος η τότε διοίκηση των ΕΛΤΑ (πρόεδρος Αθ. Δημητρακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Π. Κυριακόπουλος) παραβλέποντας τις έντονες αντιρρήσεις υπηρεσιακών παραγόντων επέσπευσαν την υπογραφή των πρωτοκόλλων παραλαβής χωρίς να έχουν παραδοθεί και να έχουν τεσταριστεί τα υποσυστήματα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί black out στα ΕΛΤΑ τα οποία αδυνατούσαν επί πολλούς μήνες να διαχειρισθούν έσοδα, δαπάνες, ΦΠΑ, μισθοδοσία και διαθέσιμα.

Είχε προηγηθεί μετά από πρόταση της αναδόχου εταιρείας η αντικατάσταση του υπεργολάβου των υποσυστημάτων του διεθνούς ταχυδρομείου από τα νεοζηλανδικά ταχυδρομεία στα καναδικά, κάτι που προκάλεσε τις παραιτήσεις δύο αρμοδίων στελεχών (Αθ. Ψύχας και A. Καραντινός). Ακολούθησε αποπομπή της υπεύθυνης του τομέα γενικής λογιστικής κ. Π. Τζαμουράνη όταν διατύπωσε εγγράφως την απορρύθμιση των ΕΛΤΑ λόγω του πληροφοριακού Βατερλό, ενώ αντικαταστάθηκαν από αναρμόδιους και όσοι από τις επιτροπές παραλαβής αρνήθηκαν να υπογράψουν πρακτικό που βεβαίωνε ότι το σύστημα είναι πλήρες. H παραγγελία για ενδελεχή προδικαστικό έλεγχο εδόθη από τον τότε εισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Γ. Ζορμπά προς τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Σωτ. Μπάγια.