ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Πάρτε μέτρα κατά της διαφθοράς

Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τον υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της διαφθοράς στον δημόσιο βίο, οι σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας (ναρκωτικά, εμπόριο λευκής σαρκός, παράνομος τζόγος κ.λπ.), αλλά και τα διαχρονικά προβλήματα της Δικαιοσύνης, ζητεί η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, που συνήλθε υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Δ. Λινό. Από την Ολομέλεια κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων: Πρώτον, ίδρυση δικαστικής αστυνομίας (έχει προβλεφθεί νομοθετικά από το 1993) για να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας, διαφθοράς κ.λπ. με τη στελέχωση ειδικών (μηχανικών, φοροτεχνικών, γραφολόγων, κ.ά.). H δικαστική αστυνομία θα παρεμβαίνει δειγματοληπτικά σε ευαίσθητους τομείς. Δεύτερον, να γίνει περισσότερο αποτελεσματική η εποπτεία της εισαγγελίας του Α.Π. στις εισαγγελίες όλης της χώρας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των εξειδικευμένων μορφών του οικονομικού εγκλήματος. Τρίτον, αύξηση κατά τριών των αντεισαγγελέων Α.Π. με αντίστοιχη μείωση οργανικών θέσεων εισαγγελέων εφετών λόγω της μεγάλης αύξησης των ποινικών υποθέσεων.

ΕΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΠΕ

Διαφωνίες στον ΣΥΝ

Το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που χαρακτηρίζει τον Συνασπισμό αναδεικνύουν τα κείμενα τα οποία αποτυπώνουν (μετά τις εκλογές και εν όψει της συνόδου της ΚΠΕ του ΣΥτο επόμενο Σαββατοκύριακο) εκτιμήσεις και θέσεις ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα και τις κινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στο μέλλον. H πλειοψηφία στην Κουμουνδούρου θεωρεί απολύτως επιτυχημένη την επιλογή της συμμαχίας με άλλες αριστερές δυνάμεις (όπως είναι η AKOA και τα προερχόμενα από το KKE στελέχη) και υποστηρίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί -τουλάχιστον σημειολογικά- ότι στο κείμενό τους, το όνομα του κόμματος «Συνασπισμός της Αριστεράς, της Οικολογίας και των Κινημάτων» δεν υπάρχει. Αντιθέτως, γίνονται πολλές αναφορές στον τίτλο του συμμαχικού σχήματος που δημιουργήθηκε εν όψει των εκλογών: «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς». Στον αντίποδα, η μειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας (Σπ. Λυκούδης, Γ. Μπαλάφας, Θ. Μαργαρίτης, M. Παπαγιαννάκης και K. Πουλάκης) υποστηρίζει ότι θα πρέπει με την παράλληλη διατήρηση των δεσμών με τους συμμάχους, να τονιστεί η ανανεωτική φυσιογνωμία του ΣΥΝ. Την ίδια στιγμή, η AKOA κατηγορεί στελέχη του ΣΥότι πολέμησαν τη συμμαχία, προκαλώντας εκλογική φθορά, και δηλώνει ότι «απαιτεί» από την ηγεσία του ΣΥ«να τιμήσει και να τηρήσει την προεκλογική δέσμευση για πλουραλιστική εκπροσώπηση», δηλαδή «έστω και την τελευταία ώρα», να βρεθεί τρόπος ώστε να αναλάβει θέση βουλευτή ο κ. Γ. Μπανιάς.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ορκίζονται τέσσερις υπουργοί

Λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της νέας Βουλής ορκίζονται σήμερα και τα τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τα οποία, λόγω νομικών εκκρεμοτήτων, δεν είχαν μέχρι στιγμής αναλάβει -τυπικώς τουλάχιστον- τα καθήκοντά τους. Ετσι και προ της ορκωμοσίας τους στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Δημ. Αβραμόπουλος, ο υφυπουργός στο ίδιο χαρτοφυλάκιο κ. Αν. Λιάσκος, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης θα μεταβούν στο προεδρικό Μέγαρο όπου, παρουσία του κ. Κων. Στεφανόπουλου, θα δώσουν τον γνωστό όρκο προκειμένου να αναλάβουν και επισήμως πλέον τα καθήκοντά τους.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ O ΚΟΛΟΖΩΦ

Συνεδρίασε η νέα K.O. του ΚΚΕ

Συνεδρίασε χθες η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του KKE. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι πρόσφατες εκλογές δεν οδήγησαν σε αλλαγή πολιτικής, αλλά «σε εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία, που θα κινηθεί στους ίδιους βασικούς άξονες πολιτικής, που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι η γ.γ. της K.E. του Κόμματος κ. Αλέκα Παπαρήγα επιλέγει να κρατήσει την έδρα της B΄ Αθήνας κι έτσι την έδρα της B΄ Πειραιώς, νέος βουλευτής του KKE είναι ο κ. Γ. Πατσιλινάκος. Επίσης αποφασίστηκε να οριστούν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι κ. Ορ. Κολοζώφ και A. Σκυλλάκος, καθώς και να προταθούν ο κ. Π. Κοσιώνης ως αντιπρόεδρος της Βουλής και η κ. Ελπίδα Παντελάκη ως γραμματέας της Βουλής.

ΛΕΕΙ H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οχι σε γεν. γραμ. Θρησκευμάτων

Δεν επιθυμεί η Εκκλησία να τοποθετηθεί γενικός γραμματέας θρησκευμάτων. Αυτή την «παράκληση» υπέβαλε χθες ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, τονίζοντας ότι κατά το παρελθόν παρατηρήθηκαν αγκυλώσεις, διευκρίνισε όμως ότι δεν υπήρχαν προβλήματα με τα πρόσωπα. O κ. Θεόκλητος επέμεινε ότι δεν υπάρχει ατζέντα θεμάτων τα οποία θα τεθούν στην υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία θα επισκεφθεί τον αρχιεπίσκοπο αύριο ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι εκκρεμότητες της Εκκλησίας, συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Θεόκλητος τόνισε ότι τις εκκρεμότητες και όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Εκκλησία θα τα θέσει η ίδια η οποία είναι υπεύθυνη να βρει το σωστό «timing». Κατά συνεδρίασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενέκρινε την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου στο Βόλο με αντικείμενο την παρακολούθηση θεμάτων, που αφορούν την παγκοσμιοποίηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέματα μειονοτήτων κλπ.