ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζει ο σχεδιασμός του NATO για τους Αγώνες

Την επίσημη έγκριση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, του ανωτάτου συμμαχικού οργάνου λήψης αποφάσεων, έλαβε χθες το ελληνικό αίτημα για συνδρομή του NATO στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. H έγκριση υπήρξε απόλυτα τυπική διαδικασία καθώς ουδέν από τα 19 κράτη-μέλη προέβαλε την παραμικρή ένσταση. Μάλιστα λαμβάνοντας το λόγο κατά την εξαιρετικά σύντομη συζήτηση του ζητήματος, ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος επισήμανε ότι πέραν όλων των άλλων, η συμμαχική στρατιωτική αποστολή θα αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταδείξει το NATO την ετοιμότητά του να παρεμβαίνει όχι μόνον προς αντιμετώπιση κρίσεων αλλά και για την αποτροπή τους.

Επί της ουσίας, το ελληνικό αίτημα περιλαμβάνει κυρίως την αποστολή αριθμού αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης (τα λεγόμενα AWACS), ναυτικών μονάδων για τον έλεγχο των θαλασσίων διόδων και μονάδος βιοχημικού πολέμου. Επίσης την κινητοποίηση της συμμαχικής μονάδας σχεδιασμού πολιτικής ασφάλειας, σε περίπτωση που δεν αποφευχθεί μείζων επίθεση, αλλά και την εντατική ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και σειρά τεχνικών μέσων περιφρούρησης των αγώνων.

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη θα αρχίσει ο καθ’ αυτώ σχεδιασμός του όλου εγχειρήματος, ώστε να διευκρινισθεί πλήρως η ακριβής μορφή που θα λάβει η συμμαχική αποστολή. Στόχος είναι ο σχεδιασμός αυτός να έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις παραμέτρους του το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την υλοποίηση των όσων θα προβλέπονται. Εκείνο που έχει καταστεί σαφές είναι πως όλα τα στάδια της ανάπτυξης των συμμαχικών δυνάμεων θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο, όμως οι λεπτομέρειες, όπως το πού ακριβώς θα εδρεύουν και πώς θα επιχειρούν οι διάφορες δυνάμεις μένουν να διευκρινισθούν.

Το ένα θέμα που δεν συζητήθηκε καθόλου στη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν το πώς θα μοιρασθούν οι σύμμαχοι το κόστος της κινητοποίησης αυτής. Βασική πρόθεση της Αθήνας είναι ουσιαστικά να μη συμμετάσχει στη δαπάνη αυτή, αλλά δεν το έχει δηλώσει ευθέως για να μην προκληθεί συζήτηση επί του θέματος. Την ίδια άλλωστε τακτική ακολουθούν όλα τα άλλα κράτη και έτσι στην ουσία το ζήτημα αποσιωπείται και παραπέμπεται προς επίλυσιν κάποτε στο μέλλον. Αλλωστε το όλο εγχείρημα στην ουσία θα πραγματοποιηθεί εκτός του θεσμικού πλαισίου και θα έχει τη μορφή νατοϊκής επιχείρησης και όχι συγκεκριμένης παροχής υπηρεσιών προς κράτος-μέλος, κάτι που ενδεχομένως θα αύξανε τον πειρασμό για συζητήσεις περί του κόστους της. Ωστόσο, για παν ενδεχόμενο, η ελληνική πλευρά επισήμανε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ότι η Αθήνα έχει ήδη επωμισθεί πλήρως τον ύψους 1 δισ. ευρώ προϋπολογισμό ασφάλειας των αγώνων.

Το ζήτημα αυτό δεν είναι άλλωστε το πλέον επείγον: όπως εξηγούν στελέχη του NATO, ακόμα δεν έχει μοιρασθεί ο λογαριασμός για τις συμμαχικές περιπολίες στον αμερικανικό εναέριο χώρο μετά το έγκλημα της 11ης Σεπτεμβρίου ή κατά τη διάρκεια των χειμερινών αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι.